Най-острите зъби в историята - Форум
Black-Zone Събота
22.07.2017
01:36:49
На пазара мъж продава комар в бурканче. На него има залепен етикет: "Заместител на мъже – само 25 лв." Една заинтересувана клиентка пита: - А как се използва? - В къщи се разсъбличаш,лягаш на леглото и го пускаш от буркана. Ако нещо не е наред – позвъни ми – ето телефонния ми номер. Вечерта жената звъни: - Прибрах се, съблякох се, легнах,отворих буркана, но той стои вътре и не се движи… - Стой така. Идвам веднага! Дошъл мъжът на мястото, разсъблякъл се и казал на комара: - Гледай, глупак! За последен път показвам
Добре дошли Гост | RSS Главна | Най-острите зъби в историята - Форум | Регистрация | Вход
 • BGtop . Гласувайте за моя сайт в БГ чарт . Гласувай за мен в BGTop100.com


  [ Ново съобщение · Членове · Правила на форума · Търси · RSS ]
  Страница 1 от 11
  Модератор на форума: robocob 
  Форум » Test category » Любопитно и полезно » Най-острите зъби в историята (Принадлежат на животно без челюсти)
  Най-острите зъби в историята
  ангелинкаДата: Четвъртък, 29.03.2012, 13:50:53 | Съобщение # 1
  Генерал-майор
  Група: Uploader
  Съобщения: 436
  Статус: Offline
  Изчезнало примитивно морско гръбначно е собственик на най-острите зъби, познати на науката. [img]

  Върховете на тези зъби са широки едва 2 микрометра, което се равнява на една двадесета от дебелината на човешки косъм. Въпреки тази невероятна финост, са били способни да прилагат натиск, равен на силата на човешките челюсти.

  Носителят на тези бръсначи се нарича конодонт. И още по-удивителен е друг факт – този зъбен апарат не е бил прикачен към челюсти. Древното гръбначно се появява преди около 500 милиона години и кръстосва моретата допреди 200 милиона години, когато изчезва. Това прави конодонтът най-дълго просъществувалото гръбначно на планетата и въпреки липсата на челюсти, първото същество, което развива зъби.

  Морските седиментни скали изобилстват от фосили на конодонти. Палеонтолозите от Бристолския университет се заемат да разберат как са служели тези толкова деликатни зъби на своя собственик. Екипът на Филип Донехю открива, че конодонтите не са сдъвквали храната, използвайки мускулна сила, както правят бозайниците. Вместо това те са разчитали на минимална, но концентрираната сила като резултат от изключителната острота на зъбите.

  Древните морски създания са притежавали и по-особен начин за отхапване. Вместо специфичното за бозайниците перпендикулярно затваряне, конодонтите са си служели с доста по-сложно захапване, като са дъвчели от ляво на дясно.

  Естествено, суперострите зъби носят и проблеми - те се чупят съвсем лесно. За да преодолеят това неудобство, конодонтите са се научили да поправят и подострят счупените зъби, качество, което други гръбначни така и не успяват да развият.

  Източник: nature
  Прикачвания: 6918992.jpg(97Kb)
   
  Форум » Test category » Любопитно и полезно » Най-острите зъби в историята (Принадлежат на животно без челюсти)
  Страница 1 от 11
  Търси:

  Нито един от торентите не се хоства на сървъра на сайта. Сайтът http://black-zone.ovo.bg/ само предлага връзки към други сайтове и не носи отговорност за неуредени авторски права.

  Copyright MyCorp © 2017 Хостнат от