Откриха квадратна галактика - Форум
Black-Zone Петък
28.07.2017
19:58:33
На пазара мъж продава комар в бурканче. На него има залепен етикет: "Заместител на мъже – само 25 лв." Една заинтересувана клиентка пита: - А как се използва? - В къщи се разсъбличаш,лягаш на леглото и го пускаш от буркана. Ако нещо не е наред – позвъни ми – ето телефонния ми номер. Вечерта жената звъни: - Прибрах се, съблякох се, легнах,отворих буркана, но той стои вътре и не се движи… - Стой така. Идвам веднага! Дошъл мъжът на мястото, разсъблякъл се и казал на комара: - Гледай, глупак! За последен път показвам
Добре дошли Гост | RSS Главна | Откриха квадратна галактика - Форум | Регистрация | Вход
 • BGtop . Гласувайте за моя сайт в БГ чарт . Гласувай за мен в BGTop100.com


  [ Ново съобщение · Членове · Правила на форума · Търси · RSS ]
  Страница 1 от 11
  Модератор на форума: robocob 
  Форум » Test category » Любопитно и полезно » Откриха квадратна галактика (Първата с такава форма допълва знанията ни за формирането на)
  Откриха квадратна галактика
  ангелинкаДата: Четвъртък, 29.03.2012, 13:59:23 | Съобщение # 1
  Генерал-майор
  Група: Uploader
  Съобщения: 436
  Статус: Offline
  Квадратът не е най-срещаната форма в космоса.  Затова и фактът, че астрономи в Япония се натъкнаха на галактика с такава форма е колкото забавен, толкова и революционен за начина, по който мислим и разбираме Вселената. Звездното струпване с ъгли е забелязано на 700 милиона светлинни години от Земята и може да промени изцяло мнението на науката относно това как се формират и еволюират галактиките.

  По-принцип те са в една от следните три форми: сплеснат окръжен диск, вътре в който звездите се подреждат под формата на спирала, какъвто е случаят с Млечния път; елипсоид, като топка за ръгби; неправилна форма без ясна симетрия.

  Галактики във формата на кутии досега не са били известни, казва Алистър Греъм, един от откривателите на новата звездна формация. „Това е едно от онези открития, които те карат да се усмихнеш, защото според правилата не би трябвало да съществуват", казва Греъм. Все пак астрономът признава, че са описани звезди с правоъгълна орбита.

  Галактиката, наречена LEDA 074886, е галактика–джудже, много по-малка от Млечния път. Учените все още не са категорични относно триизмерната форма на LEDA 074886. Възможно е тя да е издут диск, който прилича на цилиндър, а да изглежда като правоъгълник само от гледна точка на Земята.

  Ако действително галактиката е цилиндър, остава въпросът как се е формирала. Едната опция е гравитационно огъване под влиянието на огромния й съсед NGC1407. Проблемът с тази теория е, че не обяснява вътрешния елипсовиден пръстен от млади звезди, широк 8000 светлинни години (черният диск на снимката).

  Другият вариант за формиране на тази ъгловата галактика е сблъсък между две спирални галактики. Ударът изхвърля вече съществуващите в тях звезди в големи орбити, които създават правоъгълните контури, а отделеният газ потъва в средата, където се сгъстява до оформянето на централния диск от нови звезди.

  Източник: newscientist
  Прикачвания: 6903681.jpg(402Kb)
   
  Форум » Test category » Любопитно и полезно » Откриха квадратна галактика (Първата с такава форма допълва знанията ни за формирането на)
  Страница 1 от 11
  Търси:

  Нито един от торентите не се хоства на сървъра на сайта. Сайтът http://black-zone.ovo.bg/ само предлага връзки към други сайтове и не носи отговорност за неуредени авторски права.

  Copyright MyCorp © 2017 Хостнат от