Цветя - Форум
Black-Zone Петък
28.07.2017
03:46:41
На пазара мъж продава комар в бурканче. На него има залепен етикет: "Заместител на мъже – само 25 лв." Една заинтересувана клиентка пита: - А как се използва? - В къщи се разсъбличаш,лягаш на леглото и го пускаш от буркана. Ако нещо не е наред – позвъни ми – ето телефонния ми номер. Вечерта жената звъни: - Прибрах се, съблякох се, легнах,отворих буркана, но той стои вътре и не се движи… - Стой така. Идвам веднага! Дошъл мъжът на мястото, разсъблякъл се и казал на комара: - Гледай, глупак! За последен път показвам
Добре дошли Гост | RSS Главна | Цветя - Форум | Регистрация | Вход
 • BGtop . Гласувайте за моя сайт в БГ чарт . Гласувай за мен в BGTop100.com


  [ Ново съобщение · Членове · Правила на форума · Търси · RSS ]
  Страница 1 от 212»
  Модератор на форума: robocob 
  Форум » Test category » Любопитно и полезно » Цветя
  Цветя
  ангелинкаДата: Вторник, 12.06.2012, 15:31:56 | Съобщение # 1
  Генерал-майор
  Група: Uploader
  Съобщения: 436
  Статус: Offline
  Предполагам всеки обича цветята. Затова създадохме тази тема и всеки може да допълва с интересни факти за любимите си цветя.
   
  ангелинкаДата: Вторник, 12.06.2012, 15:36:29 | Съобщение # 2
  Генерал-майор
  Група: Uploader
  Съобщения: 436
  Статус: Offline
  Цветята през юни

  Пролетни луковици: Луковиците, засадени през есента и радвали ни с цветовете си през пролетта вече са прецъфтели. В началото на юни, голяма част отесенните луковици се изваждат внимателно, изсушават се добре и се съхраняват в сухо и хладно помещение до есента, когато отново се засаждат, за да ни зарадват с прекрасните си цветове през следващата пролет. Луковиците назюмбюла илалето се изваждат в началото на юни всяка година,кокичетата иминзухарите - веднъж на 4-5 години, а луковиците нанарциса се изваждат веднъж на 3-4 години и се съхраняват до есента при същите условия, но във влажен пясък.
  Важно е да се отбележи, че изваждането на луковиците от градината трябва да се прави много внимателно, тъй като в градината луковиците са на дълбоко. Затова е по-добре да се ползва култиватор, а не права лопата. Забивайте култиватора по-дълбоко, за да не нараните както луковиците, така и корените им.
  След изваждането им, луковиците трябва да се изсушат добре, тъй като в противен случай при съхранението им ще мухлясат и загинат. Сушенето не се прави на слънце, а на сенчесто и проветриво място, където се разстилат на един ред върху суха подложка.

  Есенни луковици: Далията (Гергината) е едно от най-популярните есенни луковични цветя. Краят на май и началото на юни е времето, когато далиите се засаждат в градината на светло и слънчево място, в глинесто - хумусна с добри дренажни свойства почва и далеч от ветровете. Можете да разделите по-големите луковици. Малките луковици цъфтят по-добре. Далията се тори още при появата на първите стръкчета над почвата и след това веднъж седмично.
   
  ангелинкаДата: Вторник, 12.06.2012, 15:37:51 | Съобщение # 3
  Генерал-майор
  Група: Uploader
  Съобщения: 436
  Статус: Offline
  Цветя от семена: Месец юни е времето, когато се сеяттеменужките, за да ни радват с цветовете си през следващата пролет и лято. Посевите се засенчват, за да се предпазят от силното юнско слънце. След около месец, разсадите сепикират през разстояние 8 - 10 см. Разсадите накампанулата икарамфилът се пикират през 15 см.
  Цветята, засети през пролетта от семена, вече са в пълния си блясък - петуния, тагетис, газания, лобелия, тунбергия, мушката и много други. Поливането е много важно за всички тях, тъй като през топлото време всички те изпаряват много вода. Не забравяйте и торенето, като внасяйте тор с всяка поливка. Също така минимум веднъж месечно внасяйте и калции - един от най-важните и същевременно най-пропускане елементи, жизнено важни за здравия и красив вид на нашите цветя. В допълнение добавяйте също веднъж месечно и хелатно желязо и вкоренител - така ще избегнете често срещаната хлороза и същевременно ще помогнете за укрепването на корените, които са добре развити в това време на годината.
   
  ангелинкаДата: Вторник, 12.06.2012, 15:38:40 | Съобщение # 4
  Генерал-майор
  Група: Uploader
  Съобщения: 436
  Статус: Offline
  Рози: Царицата на цветята започва да цъфти през юни. Всъщност грижите зарозите започват още от момента на засаждането. След засаждането, розите се нуждаят отполиване, но равномерно разпределено в цялата зона на корените. Затова поливането с маркуч не е добра идея, тъй като неминуемо ще се получи преполиване при някои растения и съответно развитие на гъбни заболявания. Засушаването също не е от нещата, които розите понасят добре.
  Важно е да се знае, че поливането със студена вода в горещо време предизвиква стрес не само у розите, а и у всяко друго растение - корените губят способността си да поемат влага от почвата и цветята започват да изпитват "воден глад". Добре е почвата около розите да се покрие с някакъв мулч. По този начин влагата се запазва по-дълго време, особено през горещите летни дни.
  В края на месеца някои видове рози прецъфтяват. За да се радвате бързо и на втори цъфтеж, не подрязвайте много филизите, т.е. не отрязвайте всички, израснало през годината. Най-добре подрежете до първата силна пъпка. Оставянето на прецъфтелите цветове на розовия храст забавя втория цъфтеж.
   
  ангелинкаДата: Вторник, 12.06.2012, 15:39:56 | Съобщение # 5
  Генерал-майор
  Група: Uploader
  Съобщения: 436
  Статус: Offline
  Зелени растения: Те са невероятна украса за всяка градина, като комбинирани с вкус и стил, внасят невероятно очарование в градината. Едва ли е нужно да споменаваме английските градини, които всички сме виждали и по които сме се прехласвали. Много от тези растения не само не загубват през зимата зеленината си, но и през топлите месеци цъфтят в невероятно красиви цветове.
  Ако сте решили и вие да имате вечно зелена градина, внимателно проучете и подберете растенията, които ще садите. Важно е да знаете кога растат, колко бързо растат, колко високи стават, за да си направите плановете къде да ги засадите и какви грижи да полагате за тях.
  Месеците май и юни са най-подходящи за засаждане на зелени растения в градината. Когато говорим за зелени растения в градината, имаме предвид малки и средно големи храсти, а нестайни цветя. Обикновено тези растения се продават в градинските центрове и разсадници в саксии. Засаждат се на огряно от слънцето място и на завет.Почвеният субстрат на мястото, избрано за зелен кът трябва да е кисела торфена пръст с борови или елхови иглички. Почвата трябва да има добри дренажни свойства и затова добавете малко пясък. Това са предпочитанията наериката,хвойната,лавандулата, тисът,рододендрона,западната туя,чемширът и други зелени храсти.
   
  ангелинкаДата: Вторник, 12.06.2012, 15:40:53 | Съобщение # 6
  Генерал-майор
  Група: Uploader
  Съобщения: 436
  Статус: Offline
  Жив плет: През месец юни се подрязват само върховете на младите филизи. Ако искате добре оформен жив плет, подрязвайте по опънат конец (канап, сезал или нещо друго). Поливайте редовно, особено растенията в зоната на стари дървета, които отнемат от влагата в почвата в периода на растеж.
   
  ангелинкаДата: Вторник, 12.06.2012, 15:41:37 | Съобщение # 7
  Генерал-майор
  Група: Uploader
  Съобщения: 436
  Статус: Offline
  Цветята на балкона: Тук основната разлика с градината е, че цветята са в сандъчета, където влажностния режим се поддържа доста по-трудно от този в градината. При температури над 25 градуса се полива през ден, а при температури над 30 градуса - всеки ден. Изложението също е от ключово значение - северните и източни балкони се поливат по-рядко от южните или западните. Поливайте най-добре рано сутрин, а не вечер. Все пак активния период на цветята е през деня, когато те изпаряват водата.
  Торенето е добре да бъде с всяка поливка, но в намалени дози. Така осигурявате един непрекъснат приход на ценни хранителни елементи в малките обеми почвен субстрат в саксиите и сандъчетата. Тори се при влажна почва, а не при суха.
  От време на време разрохквайте горния почвен слой, тъй като с времето почвата се сбива. Така водата попива много по-лесно в почвата.
   
  ангелинкаДата: Вторник, 12.06.2012, 15:42:29 | Съобщение # 8
  Генерал-майор
  Група: Uploader
  Съобщения: 436
  Статус: Offline
  Неприятели и болести

  С топлото време освен прекрасни цветя в градината и балкона се появяват и многовредители иболести. Всички те силно влошават декоративния вид на цветята, а често растенията загиват. Особено важно еборбата с вредителите и болестите да бъде превантивна, а не да се реагира след като цветята са нападнати от инсектициди или са се разболели.

  Листни въшки: Това са едни от най-разпространените вредители по цветята, които силно увреждат нападнатите растения, а също така пренасят и много вирусни заболявания. Размножават се бързо, особено в топло и сухо време, каквото е през м. юни. Колониите са от долната страна на листата, по цветовете и по младите леторасли, като смучат сока от растението. За ефективна борба с тях се използват:Би-58,Вазтак 10 ЕК,Моспилан, ДЕЦИС 2,5 ЕК, ТАЛСТАР 10 ЕК и др.

  Щитоносна въшка: Тезивредители нападат най-вече стайните растения -фикуси,палми,бегонии,драцени, но също така и някои градински цветя католатинките. Щитоносните въшки смучат сока на растенията, отделят "медна роса", която предизвиква "Чернилка". Срещу ларвите на щитоносната въшка се използват: Агрия 1060, Би-58 и др. Третирането е минимум 3 пъти през 10 дни.

  Акари: Тези вредители са много малки на размери, а фините им паяжини трудно се виждат с просто око. Вредите, коитоакарите причиняват на растенията се изразяват в началото като светли точки, а по-късно и като по-големи петна по листата. Борбата с тях: Митак 20 ЕК,Ниросан 5 ЕК,Омит 57 ЕК и др.
   
  ангелинкаДата: Вторник, 12.06.2012, 15:48:52 | Съобщение # 9
  Генерал-майор
  Група: Uploader
  Съобщения: 436
  Статус: Offline
  Azolla filiculoides Семейство Азолови (Azollaceae)


  Тази папрат е разпространена в Северна, Централна и Южна Америка, среща се на места в Южна Африка, Австралия, Нова Зеландия, Китай, Япония. Аклиматизирана е и в Европа.

  Обича богата на хранителни вещества и топла вода.

  Azolla filiculoides е водно растение, стелещо се по повърхността на водата или вкореняващо се в тинята, с дължина 1 – 2,5 см (понякога до 10 см), по голямо от Azolla caroliniana. Стеблата са пересто разклонени. Разположението на листата е противоположно, листата са двусегментни, керемидообразно разположени, люспести. Връхният сегмент, който е разположен на повърхността на водата и участва в асимилацията, е дебел, с размери 2,5 x 0,9 – 1,4 мм, с тъп широк безцветен край, от синьо-зелен до червено-кафяв, с едноклетъчни власинки. Долният сегмент е потопен във водата, тънък, безцветен.

  Спорите се образуват на долния сегмент на старите растения. Микроспорангиите са 35 – 100 – сферични, на тънки крачета и съдържат много микроспори (мъжките са по-големи от женските), обединени в 5 – 8 масула. (Вътре в спорангиите микроспорите образуват няколко групи, които са обвити с втвърдяващо се пенесто вещество. Тези образувания се наричат масули.) Масулите са снабдени с разположени ненапречно, закачващи се израстъци или глохидии (бодли със закривен връх), които служат за фиксация. Макроспорангиите се състоят само от една макроспора. Броят на хромозомите е 2n = 48.
   
  ангелинкаДата: Вторник, 12.06.2012, 15:49:47 | Съобщение # 10
  Генерал-майор
  Група: Uploader
  Съобщения: 436
  Статус: Offline
  Отглеждане

  Azolla filiculoides, както и Azolla caroliniana, като плаващи растения, се препоръчва да се отглеждат във водоеми на открито. За оптималното им развитие е необходима богата на хранителни вещества и съвсем слабо течаща вода и светъл, слънчев участък. Ако Azolla filiculoides лесно формира спори, от които пролетта прорастват новите растения, то Azolla caroliniana, при която спорите се образуват рядко, трябва да зимува в светло прохладно място. Есента, при понижаване на температурите, растенията стават сиво-кафяви.

  Разликата между Azolla filiculoides и Azolla caroliniana е в това, че Azolla filiculoides е по-голяма, расте не толкова на гъсто и краищата на клонките и се издигат над повърхността на водата, а Azolla caroliniana се стеле по водата.

  Azolla filiculoides в европейските водоеми се среща много по-често от Azolla caroliniana, което се обяснява с лесното образуване на спори и в по-голямо количество.
   
  ангелинкаДата: Вторник, 12.06.2012, 16:00:53 | Съобщение # 11
  Генерал-майор
  Група: Uploader
  Съобщения: 436
  Статус: Offline
  Авокадо (Persea americana)

  Родината на авокадото е Америка. Там то израства като дърво с височина до 20м., но в нашите географски ширини не надминава височина 1м. Подходящо е за отглеждане като стайно растение. Трудно ще го намерите в магазина, но за сметка на това сравнително лесно можете да си го отгледате от семка. А плодове авокадо се намират без проблем.

  Място: Авокадото предпочита светло и огряно от директно слънце място. Можете да го отгледате целогодишно в стаята, но през летните месеци можете да го изнесете на балкона или в градината. Температурата през лятото следва да бъде 20-25 градуса, докато през зимата е добре да се държи на по-хладно място – около 10-15 градуса. Ако оставите през зимата Авокадото до парното или климатика на топло, рискувате да му окапят листата.

  Грижи: Това листно декоративно растение обича много вода – обилно поливане и висока въздушна влажност. Водата за поливане и оросяване следва да е мека и филтрирана. През зимата намалете поливането колкото почвата да не изсъхва.
  Тори се два пъти месечно с тор за листно декоративни растения. Субстрата за отглеждане на Авокадо следва да бъде градинска почва, в която е добавена глина.

  Размножаване: Размножава се с костилка от плода. Въоръжете се с търпение, защото разпукването на костилката може да отнеме месеци.
  След като отделите костилката от плода с някакво приспособление поставете костилката над купа с вода така, че наченките на коренчета да докосват водната повърхност. Заострената част на костилката на Авокадото се поставя нагоре, а заоблената – надолу.

  Съвет на градинаря: Костилката най-удачно се закрепва над купа с вода посредством клечки за зъби. Пробийте малки дупки с игла в твърдата обвивка на костилката и там закрепете клечките за зъби. Когато съда се напълни с корени, засадете в глинеста почва.
  Добре е редовно да пензирате растението за да стимулирате разклоняването му.
   
  ангелинкаДата: Събота, 23.06.2012, 18:28:59 | Съобщение # 12
  Генерал-майор
  Група: Uploader
  Съобщения: 436
  Статус: Offline
  Гергина (далия) (Dahlia Cav.)


  Гергината се размножава сравнително лесно чрез разделяне на грудките, чрез резници и семена. Размножаването чрез разделяне на грудките е най-лесно, поради което е масово застъпено в любителското цветарство. Това става в началото на април по два начина:

  1. Старото растение презимувало в избени помещения при температура не по-ниска от 0 градуса, се разделя на 2-4 части. При разделянето се внимава към всеки дял да има и част от старото стъбло, защото пъпките (очите), от които ще се получи ново растение, се намират в мястото, където грудката се хваща за стъблото. Разделените части се засаждат на разстояние 80-100 см, като се покриват с 6-8 см пръст. Получените по този начин растения започват да цъфтят късно.

  2. Старото растение се разделя по описания начин, като получените дялове се засаждат в 13-15 сантиметрови саксии с парникова пръст, които се заравят до ръба в полутопли парници. При редовно поливане растенията бързо се развиват, закаляват се и след преминаване на опасността от слани се засаждат на постоянно място. По този начин се получават по-ранно цъфтящи растения.

  Гергината изисква слънчеви места и дълбоки, отцедливи и обилно наторени с натурална тор почви. Високите сортове се привързват към колчета. През есента, след падането на първата слана, стъблата се изрязват на 10-15 см над повърхността, грудките се изваждат и се внасят в избени помещения за съхраняване.

  Гергината се използва за единично засаждане в тревни площи или в малки групи, но на по-големи разстояния растение от растение. Подходяща е за засаждане и в цветни лехи. Голямата декоративност на далията се подчертава при засаждането ѝ пред групи от храсти, където цветовете изпъкват върху тъмнозеления фон. Може да се използва и за рязан цвят.

  * Ако ще садите гергина в саксия, то имайте предвид, че трябва да я завъдите от семе. Грудките изискват по-голяма вместимост. Например 1 грудка за съд с обем около 30 л.
  Обича умерено влажна почва и светлина.
   
  ангелинкаДата: Събота, 04.08.2012, 17:08:21 | Съобщение # 13
  Генерал-майор
  Група: Uploader
  Съобщения: 436
  Статус: Offline
  Шизантус - Schizanthus

  Цъфтеж: март-май
  Семейство: Solanaceae (картофови)
  Родина: Чили

  Едногодишното растение често се избира за пъстрите цветни композиции. Цветовете му са многократно разчленени. Немците го наричат „насечено" или „пеперудено" цвете.

  Основните тонове на изпъстрените или с тигрова шарка цветове са нежно-розово, светлорозово, яркорозово, червено и бургундско червено до виолетово. Известни сортове: "Хитпарад" (25-ЗОсм) "Стартпарад" (20см, с едри цветове), "Екселсиор-кръстоска" (40см).

  Място:
  Поставя се на слънчево място, защитено от течение. Само така ще ви зарадва с красивите си цветове, подобни на орхидеи. През летните месеци е най-добре да го изнесете навън. Растението обича свежия въздух, но е чувствително към течението.

  Грижи:
  През краткия си живот това разкошно цъфтящо растение се полива пестеливо и се тори всяка седмица. Ако въздухът е много сух, можете и да го пръскате. След цъфтежа растението умира.

  Размножаване:
  Засажда се през пролетта. По-просто е да си го купите от магазина.
  или
  Размножава се чрез семена през март/април при температура на почвата 16-18°С. В една саксия се поставят по 2-5 млади растения, за да се получат бухлати екземпляри. Растението изглежда много добре в кръгли плитки кашпи с орнаменти или стари каменни вази.

  Съвет на градинаря:
  Времето на цъфтеж зависи от засаждането.

  Предупреждение: Шизантус спада към отровните картофови.
   
  ангелинкаДата: Събота, 04.08.2012, 17:09:48 | Съобщение # 14
  Генерал-майор
  Група: Uploader
  Съобщения: 436
  Статус: Offline
  Температура за растенията

  Какво е значението на топлинния режим за растенията?
  Топлинният режим има голямо значение за растежа и развитието на растенията. Оптималните температурни условия за различните декоративни растения са различни. Освен това те са различни и през отделните фази от развитието на да дено растение.
  Повишаването на температурата до известни граници спо мага за по-усилен растеж и цветообразуване, а понижаване то - за задържане на жизнените функции; понижаването под известни граници (различни за различните видове) довежда до умиране на растенията.
  Повишаването на температурата над оптимума води първона чално до завяхване на растенията; за да се предпазят от из гаряне, растенията усилено изпаряват вода, която корените не успяват да доставят; растението губи тургора (свежестта) си и завяхва. При още по-висока температура белтъчните вещест ва на протоплазмата коагулират в резултат на което всички жизнени процеси спират, т.е. растението умира.

  При какви условия трябва да се държат саксийните цветя през първите дни след прибирането им?
  Определянето на времето за прибиране на саксийните цветя е от много голямо значение по две съображения: първо, растенията да останат възможно по-дълго време на открито и, второ, да се предпазят от повреди от ранните есенни слани.
   
  ангелинкаДата: Събота, 04.08.2012, 17:11:03 | Съобщение # 15
  Генерал-майор
  Група: Uploader
  Съобщения: 436
  Статус: Offline
  Светлина при растенията

  Как реагират цветята при промяна на осветле­нието?
  Независимо че отделните видове цветя имат конкретни изисквания по отношение на светлината, които е необходим да се спазват, трябва да се отбележи, че те се приспособя ват към условията на осветление, при които са поставени Всяко разместване може да повлияе отрицателно върху по­нататъшното им развитие и да доведе до опадване на цвет­ните пъпки, пожълтяване и опадване на листата, смущения в растежа и пр.

  Наред с това трябва да се знае, че цветята реагират опре­делено и на дължината на деня. Във връзка с това те се де­лят на растения на късия ден (залагат цветни пъпки само прс условията на къс ден), растения на дългия ден и неутралн растения.

  Замяна на слънчева светлина с изкуствена
  Заменянето на слънчевата светлина с изкуствена е напълно възможно и много отдавна се практикува. Изкуственото ос ветление се използва главно през зимните месеци, когато слънчевата светлина е недостатъчна, както и в по-северните страни, където слънчевата светлина също е недостатъчна. Освен това изкуственото осветление се използва и за удължаване на деня при насоченото отглеждане на някои култури.
   
  Форум » Test category » Любопитно и полезно » Цветя
  Страница 1 от 212»
  Търси:

  Нито един от торентите не се хоства на сървъра на сайта. Сайтът http://black-zone.ovo.bg/ само предлага връзки към други сайтове и не носи отговорност за неуредени авторски права.

  Copyright MyCorp © 2017 Хостнат от