Да подберем подходящи чаши - Форум
Black-Zone Петък
09.12.2016
20:22:03
На пазара мъж продава комар в бурканче. На него има залепен етикет: "Заместител на мъже – само 25 лв." Една заинтересувана клиентка пита: - А как се използва? - В къщи се разсъбличаш,лягаш на леглото и го пускаш от буркана. Ако нещо не е наред – позвъни ми – ето телефонния ми номер. Вечерта жената звъни: - Прибрах се, съблякох се, легнах,отворих буркана, но той стои вътре и не се движи… - Стой така. Идвам веднага! Дошъл мъжът на мястото, разсъблякъл се и казал на комара: - Гледай, глупак! За последен път показвам
Добре дошли Гост | RSS Главна | Да подберем подходящи чаши - Форум | Регистрация | Вход
  • BGtop . Гласувайте за моя сайт в БГ чарт . Гласувай за мен в BGTop100.com


    [ Ново съобщение · Членове · Правила на форума · Търси · RSS ]
    Страница 1 от 11
    Модератор на форума: robocob 
    Форум » Test category » Всичкология » Да подберем подходящи чаши
    Да подберем подходящи чаши
    ангелинкаДата: Събота, 07.04.2012, 11:54:26 | Съобщение # 1
    Генерал-майор
    Група: Uploader
    Съобщения: 436
    Статус: Offline
    Да подберем подходящи чаши

    Да подбере подходящи чаши е въпрос на чест за всеки, който държи да се представи на ниво, когато посреща гости. Хубаво е да имате в наличност различни видове чаши. Ако това е така, тогава няма за какво да се тревожите. Но ако не, постарайте се да си набавите поне обикновени чаши за вода и чаши със столчета (те са мултифункционални). Не бива да забравяте и чашите за алкохол.

    Подходящи чаши за вода
    Имат същата форма като чашите за вино. Различават се по това, че са по-големи от тях.

    Подходящи чаши за бира
    Високи и тънки, те са създадени специално за пилзенско пиво, тъй като подчертават цвета и вкуса му. Днес използваме тези чаши за поднасянето на най-различни видове бира.

    Подходящи чаши за бургундско
    Те са тумбести и сравнително малки. Утайката на бургундското вино е по-малко. Ето защо то се консумира, без да се декантира или оставя да диша. Именно затова тези чаши се оказват най-подходящи.

    Подходящи чаши за бордо
    Тези чаши за червено вино са широки. Това е така, защото вината от Бордо имат нужда от контакт с въздуха и широките гърла на чашите им позволяват да дишат. Освен това широкото дъно на чашата дава възможност на утайката да се утаи (тези вина имат доста утайка).

    Подходящи чаши за бяло вино
    Имат тесни относително тесни гърла. Формата им благоприятства бързото развитие на букета. След това дава възможност на аромата да се натрупа в горната част на чашата.

    Подходящи чаши за шампанско
    - Разлати чаши за шампанско - При тези чаши мехурчетата на шампанскоро се губят и това дава основание на ценителите да ги избягват. Легендата разказва, че те са създадени по гърдите на Елена от Троя, а по-късно Мария Антоанета променя дизайна им.
    - Флейта за шампанско - Тънки и стройни, елегантните чаши са създадени така със специална цел. Благодарение на дизайна им, мехурчетата, които извират от центъра на дъното, бързо полепват по стените на чашата. Когато хубавото шампанско се сервира в чаша с добра форма, мехурчетата остават правилни.

    Подходящи чаши за ликьор
    Те са съвсем мънички и на столчета. Освен ликьор в тях се сервира и ракия.

    Подходящи чаши за коктейли
    Тези чаши приличат много на обикновените чаши за безалкохолни напитки. Те са високи и тънки, без столче. Използват се за коктейли, смесени със сода или вода.

    Подходящи чаши за уиски
    Ниски и широки, те се използват за алкохолни напитки, които не се смесват с безалкохолно. Често питието се сервира с лед.

    Подходящи чаши за коняк
    Имат много късо столче и тумбеста горна част. Направени са така, за да се обхващат от дланта. Конякът е най-ароматен, когато се сервира леко затоплен, а приятната температура се поддържа от топлината на ръката.

    Подходящи чаши за мартини
    Те имат триъгълна горна част, тънко столче и широк ръб. Използват се единствено за сервиране на мартини.
     
    ангелинкаДата: Събота, 07.04.2012, 11:56:44 | Съобщение # 2
    Генерал-майор
    Група: Uploader
    Съобщения: 436
    Статус: Offline
    Какво вино и с какво да го сервираме

    Сняг, топлина, хубава музика и ароматно вино. Може ли да се съчетае червено вино с риба или бяло с гъби? Какво месо да поднесем с предпочетената напитка?

    Класика е червената мръвка да се полива с червено вино, бялото месо – с бяло.
    Но както всяко правило и това си има изключението. И не е само едно. Например отдавна е разчупена комбинацията “пилешка пържола с шардоне”. Защото в крайна сметка важен е не само видът на месото, но и неговата гарнитура или сосове.
    Както и предястието и мезето, които правят компания на основното меню. Така например, ако за Коледа изберете да приготвяте печена пуйка с обилна зеленчукова гарнитура, спокойно може да пропуснете обичайното бяло вино и да заложите на червено. Едно качествено каберне совиньон ще ви свърши идеална работа, съветват сомелиерите, чиято работа е именно да подбират вината за конкретни менюта в елитните ресторанти.
    Този еликсир е подходящ и ако птицата е пълнена със задушени гъби, кашкавал, броколи.

    Иначе по правило кабернето се препоръчва по-скоро за свински пържоли на скара. Независимо дали са със зеленчуков микс за гарнитура или с гъбен сос. Тъй като то допълва своите ароматни качества перфектно и с трайни колбаси, спокойно можете да продължите да го пиете с такива мезета и да не сменяте алкохола през цялата вечер, което най-малкото е здравословно.

    Комбинацията от каберне и мерло се предпочита в много райони на страната ни, където се сервира за празника чисто българското национално ястие капама.
    Каберне и мерло вървят и на стековете за основно ястие, поднесени с печени в масло гъби и залети със сметанов сос с много подправки.
    Мерлото е идеално за пържола и стек. Сухите суджукови мезета след това ще превърнат коледния обяд в една кулинарна фантазия. То е подходящо и за печени червени меса със специални сосове. Мерлото се връзва и ако преди пуйката смятате да поднесете за предястие различни видове сирена. Неговият плътен плодов аромат на череша и слива се съчетава много добре както с българското саламурено, така и с френските отлежали млечни деликатеси.

    Онези, за които е закон френските сирена да се консумират с бяло вино и по-специално от сорта мускат, да не бързат с възмущенията. И това е вариант за споменатото меню. Още повече, ако за следястие са избрани бели мезета, а за десерт е предвидена торта.

    Мускатът подхожда и на плодове така че е чудесен избор за коледната птица, особено ако сте заложили на средиземноморски рецепти за плънка от стафиди, ябълки или ананаси. При такава комбинация можете да заложите и на мискет. Той върви и ако за предястие сте се спрели на пастетни хапки, а за завършек на празничното меню – плодове и бишкотени или бисквитени десерти.
     
    Форум » Test category » Всичкология » Да подберем подходящи чаши
    Страница 1 от 11
    Търси:

    Нито един от торентите не се хоства на сървъра на сайта. Сайтът http://black-zone.ovo.bg/ само предлага връзки към други сайтове и не носи отговорност за неуредени авторски права.

    Copyright MyCorp © 2016 Хостнат от