Великден - Форум
Black-Zone Събота
22.07.2017
01:30:05
На пазара мъж продава комар в бурканче. На него има залепен етикет: "Заместител на мъже – само 25 лв." Една заинтересувана клиентка пита: - А как се използва? - В къщи се разсъбличаш,лягаш на леглото и го пускаш от буркана. Ако нещо не е наред – позвъни ми – ето телефонния ми номер. Вечерта жената звъни: - Прибрах се, съблякох се, легнах,отворих буркана, но той стои вътре и не се движи… - Стой така. Идвам веднага! Дошъл мъжът на мястото, разсъблякъл се и казал на комара: - Гледай, глупак! За последен път показвам
Добре дошли Гост | RSS Главна | Великден - Форум | Регистрация | Вход
 • BGtop . Гласувайте за моя сайт в БГ чарт . Гласувай за мен в BGTop100.com


  [ Ново съобщение · Членове · Правила на форума · Търси · RSS ]
  Страница 1 от 212»
  Модератор на форума: robocob 
  Форум » Test category » Всичкология » Великден
  Великден
  ангелинкаДата: Неделя, 08.04.2012, 12:15:18 | Съобщение # 1
  Генерал-майор
  Група: Uploader
  Съобщения: 436
  Статус: Offline
  В тази тема ще се опитаме да сложим полезни теми относно посрещането на големия християнски празник Великден.
   
  ангелинкаДата: Неделя, 08.04.2012, 13:17:58 | Съобщение # 2
  Генерал-майор
  Група: Uploader
  Съобщения: 436
  Статус: Offline
  История

  Не е известно кога за пръв път са започнали да се боядисват яйца. Има исторически и археологически данни, че яйцата са се багрили и дарявали още в древен Египет, Персия, Рим, Китай и Гърция. Ритуалите, свързани с тях, символизирали раждането на живота.

  Евреите са имали обичай, когато отиват на гости при някого, да даряват някакъв дар на домакина. Ако гостът е бил много беден, то той подарявал яйце. Според християнските предания, когато Мария Магдалена отишла в Рим да се срещне с римския император, следвайки този обичай, тя му подарила яйце, което било обагрено в червено, символ на кръвта на Христос. Оттогава навлязъл обичаят християните да си подаряват боядисани в червено яйца на Великден. Постепенно започнали да се използват и други цветове.

  Български обичаи

  В България традиция е яйцата да се боядисват на Велики четвъртък или Велика събота, като броят им зависи от членовете на семейството. Първото се оцветява винаги в червено от най-възрастната жена. Докато то е още топло и прясно боядисано, тя рисува кръстен знак на челата на децата за да бъдат здрави.

  До появата на изкуствени оцветители са се използвали отвари от билки, ядки и др. С отвара от риган се получавала червена багра, със смрадлика — оранжева, зелено — с коприва, жълто — с орехи и кори от ябълка или отвара от стар кромид лук.

  Винаги, когато са се боядисвали яйца, се приготвяла и отделна кошничка и за кумовете. Яйце се дарявало и на всеки гост, прекрачил прага. За допълнителна украса се ползвали отпечатъците на листенца от магданоз или фигурки, нарисувани с восък или с цветни моливи. Според поверието този, чието яйце остане здраво след чукането, ще е най-здрав през годината.
   
  ангелинкаДата: Неделя, 08.04.2012, 13:20:44 | Съобщение # 3
  Генерал-майор
  Група: Uploader
  Съобщения: 436
  Статус: Offline
  Обредни хлябове

  Обредните хлябове са неотменна част от традициите на Великден. Обикновено се правят в кръгла форма и се украсяват с плетеници, като в средата им се слага червено яйце. В България по традиция се замесват в четвъртъка преди Великден, в Гърция — в петък и др. Една от тези пити се прави сладка и това е великденският козунак. За първи път козунак се приготвя през 17 век във Франция. В Италия също имат вид козунак по същия повод — той може да изтрае цели 6 месеца.

  Разпети петък или още Велики петък е времето за душевно пречистване. В този ден не се работи.
   
  ангелинкаДата: Неделя, 08.04.2012, 13:26:23 | Съобщение # 4
  Генерал-майор
  Група: Uploader
  Съобщения: 436
  Статус: Offline
  Великден е един от най-светлите празници в православния календар. Това е денят, в който християните празнуват възкресението на Исус Христос. Божият Син, който със смъртта си изкупил греховете на човечеството, а с възкресението си дал надежда за живот след смъртта. Като един от най-големите и важни за християните празници, Великден е свързан с множество обичаи и подготовка за празника. Всяка година Възкресението се пада на различна дата. Източната православна църква се съобразява с юлианския, а католическата – с григорианския календар. Също така Великденне трябва да се празнува преди еврейската Пасха. Седмицата преди Великден се нарича Страстна седмица, т.е. Седмица на Страданията. Страстната седмица символизира последните дни на Христос, които са преминали в страдания и болка. Всеки ден се нарича “велик и свят” и в църквите се извършват специални служби. Велики понеделник е денят, в който Христос влиза в Йерусалимския храм, който е пълен с търговци, разгневява се и ги пропъжда, защото храмът е място за молитви, а не за търговия.В този ден се размишлява над образа на безплодната смокиня, символ на човешката душа, която не познава молитвата и разкаянието. На Велики вторник Христос проповядва в храма и дава своите последни нравствени наставления. Разказва притчата за десетте мъдри девици и притчата за талантите. В този ден той изрича пророчества за съдбата на Йерусалим. На Велики вторник църквата избира като поука притчата за десетте девици, за да покаже, че трябва винаги да сме готови за срещата с Небесния Жених с целомъдрие, милостиня и готовност да вършим добри дела. Велика сряда е денят, в който се провежда Тайната вечеря на Христос с апостолите, на която той им казва, че един от тях ще го предаде. И наистина същата вечер Юда го предава.На Велика сряда Църквата насочва вниманието ни към разкаялата се блудница. Подчертава разликата между спасената грешница и погиналия Юда, избран преди това за апостол. Тя (блудницата) отдава цялото си богатство за Христа и целува нозете Му, а той продава за пари Учителя си с целувка.
   
  ангелинкаДата: Неделя, 08.04.2012, 13:28:35 | Съобщение # 5
  Генерал-майор
  Група: Uploader
  Съобщения: 436
  Статус: Offline
  Може да се каже, че общата тема на първите три дни на Страстната седмица е краят на света и съдът Христов. На Велики четвъртък се произнася смъртната присъда на Божия син. В някои катедрални храмове след литургия епископите извършват специален обред, на който измиват нозете на свещениците. Обикновено в четвъртък вечерта се служи утренята на Велики петък, когато се четат така наречените Дванадесет евангелия, т.е. дванадесетте откъса от Евангелието, разказващи за Христовите страдания. Велики петък е денят, в който Христос е разпънат на кръста и смирено приема съдбата си, за да изкупи греховете на цялото човечество. На Велики петък не се извършва Божествена литургия. Вечернята на Велики петък, когато се изнася Христовата Плащаница, е посветена на погребението на Христос. Преди началото на службата в средата на храма се издига „гробът“ Христов, украсен с цветя, а на престола се поставя Плащаницата. Тя представлява парче плат, на което е извезан образът на положения в гроба Спасител. Песнопенията са посветени на страданията и смъртта Христови. В края на вечернята свещеникът взима Плащаницата от престола и я полага в „гроба“ в центъра на храма. На Велика събота майката на Исус, Света Богородица, го оплаква заедно с няколко жени, носещи миро. Исус е погребан, а гробът е му запечатан и пред него е поставена стража. След това обикновено се служи утренята на Велика събота.
   
  ангелинкаДата: Неделя, 08.04.2012, 13:29:36 | Съобщение # 6
  Генерал-майор
  Група: Uploader
  Съобщения: 436
  Статус: Offline
  Храмът се осветява и се провъзгласява вестта за жените мироносици, дошли на гроба. Велика събота се прославя като „най-благословения седми ден“. Това е денят, когато Словото Божие лежи в гроба като мъртъв Човек, но в същото време спасява света и отваря гробовете. Свещеникът, носещ Евангелието и Плащаницата, заедно с народа със запалени свещи обикалят около храма. Тази тържествена процесия свидетелства, че цялата вселена е очистена, избавена и възстановена от влизането на „живота на света“ в смъртта. В неделя на Великден Христос възкръснал, за да върне надеждата у хората.
   
  ангелинкаДата: Неделя, 08.04.2012, 13:32:18 | Съобщение # 7
  Генерал-майор
  Група: Uploader
  Съобщения: 436
  Статус: Offline
  В българската домашна православна традиция всеки от дните на Страстната седмица се отбелязва по особен начин:

  Първите три (Велики понеделник, Велики вторник и Велика сряда) са отредени за разтребване вкъщи, като на рутинната дейност се придава и символично пречистващ характер — прави се за здраве.

  На Велики четвъртък се спазва строга забрана за работа, боядисват се великденските яйца.

  На Велики петък (наричан още Разпети петък) в Западна България се украсяват боядисаните яйца с различни мотиви. Ходи се на църква и се минава под масата три пъти за здраве.

  На Велика събота обикновено се месят и пекат обредните великденски хлябове.

  От Лазаровден до Томина Неделя (Неделя след Великден) не се ходи на гробища и не се прави помен за починали те.
   
  ангелинкаДата: Неделя, 08.04.2012, 13:50:26 | Съобщение # 8
  Генерал-майор
  Група: Uploader
  Съобщения: 436
  Статус: Offline
  Великденска украса: мини-градина в черупки от яйца

  Великденската украса е важен елемент за този всенароден празник. Въпреки, че в магазините може да намерите голямо разнообразие от красиви декорации, удоволствието да направите нещо лично със собствените си ръце е голямо.
  Предпразнично Ви представяме идея за мини-градинка в яйца от черупки.
  Какво Ви е необходимо? Черупки от яйца, пръст, малки растения по избор и картонена кутия от яйца.
  Останалото оставяме на Вашата сръчност и фантазия....
   
  ангелинкаДата: Неделя, 08.04.2012, 13:56:06 | Съобщение # 9
  Генерал-майор
  Група: Uploader
  Съобщения: 436
  Статус: Offline
  Как да направим 'дантелени' яйца

  Всичко, което ще Ви е нужно е:

  • дантелена лента
  • ластичета
  • бои за яйца
  • и яйца, разбира се :)

  Начинът на декориране е много лесен.
  Все още горещото, подсушено от водата яйця, увивате с дантелената лента през средата. Пристягате крайчетата на лентата с ластик и потапяте в избраната от вас боя. Задръжте яйцето няколко минути. Извадете го и го оставете в дантелата за още 2-3 минути, след което внимателно я премахнете.
   
  ангелинкаДата: Неделя, 08.04.2012, 14:06:06 | Съобщение # 10
  Генерал-майор
  Група: Uploader
  Съобщения: 436
  Статус: Offline
  Красиво подредена маса за Великден - идеи и съвети

  Красиво аранжираната трапеза е малък празник за очите. Ако се чудите как да подредите масата за Великден, за да допринесете за още по-голямото настроение на близките си, можете да погледнете следващите свежи идеи:

  Можете и сами да си направите Великденско 'гнездо'. Ще Ви трябват само няколко сухи клонки, клонки от напъпили дръвчета, коноп, ножица и малко фантазия. В така полученото гнездо можете да поставите боядисаните яйца или цветен букет от пролетни цветя.

   
  ангелинкаДата: Неделя, 08.04.2012, 14:16:43 | Съобщение # 11
  Генерал-майор
  Група: Uploader
  Съобщения: 436
  Статус: Offline
  Как да си направите брокатени яйца? След като сте сварили яйцето, намажете го с растително лепило и го оваляйте в закупения брокат.  За градинките в яйчица вече споменахме - тях можете да поставите както на масата, така и да ги използвате като красив аксесоар за дома.  В стъклен съд поставете пясък и камъчета, отчупете няколко клонки от разцъфтяло дръвче, поставете ги с стъкления съд и ги декорирайте с изкуствени птици - продават се в почти всички магазинчета за подаръци и джунджурийки.  Салфетките можете да завържете с тънки сатенени панделки или конопена връв, на която да закачите предварително изрязани от картон и оцветени по Ваш вкус 'яйца'
   
  ангелинкаДата: Неделя, 08.04.2012, 14:39:37 | Съобщение # 12
  Генерал-майор
  Група: Uploader
  Съобщения: 436
  Статус: Offline


  Чашките за яйца могат да се преобразят в чудесни мини-вазички, в които да поставите свежи цветя.

  Шареното носи настроение - постелете шарена покривка, подредете на масата разноцветна посуда, декорирайте с букетчета от изкуствени яйца на пръчка и цветенца.
   
  ангелинкаДата: Неделя, 08.04.2012, 14:48:22 | Съобщение # 13
  Генерал-майор
  Група: Uploader
  Съобщения: 436
  Статус: Offline


  Свещички от черупки на яйца - мило, нали? Използвайте чаени свещички, които отлепете от фолиовата обвивка, обгорете ги отстрани, така че да смалите малко диаметъра им и ги пъхнете в счупените черупки от яйца.
  На снимката в ляво - яйца, боядисани, като към тях са били прикрепени листенца от свежо растение.

  Изрежете пеперудки или цветенца от списание или книжка, подгънете нагоре крилцата им и ги залепете през средата към яйцето. Чудесна работа за тази цел ще Ви свърши силиконовото лепило.
   
  ангелинкаДата: Неделя, 08.04.2012, 15:10:52 | Съобщение # 14
  Генерал-майор
  Група: Uploader
  Съобщения: 436
  Статус: Offline


  Нашият екип пожелава на Вас и Вашите близки щастливо посрещане на Великден!
   
  ангелинкаДата: Неделя, 08.04.2012, 15:18:40 | Съобщение # 15
  Генерал-майор
  Група: Uploader
  Съобщения: 436
  Статус: Offline
  Осем начина за боядисване на Великденски яйца

  За да са твърдо сварени и по-трайни яйцата, които ще боядисваме, се варят още 10-12 минути след завирането. Слагат се в подсолена студена вода, като преди това се измиват и почистват идеално едно по едно. Минутите за варене се засичат след завирането на водата. След свалянето от котлона се оставят да поизстинат във водата, след което се вадят и се подсушават преди боядисването. Ако е правят с винена киселина, то тя се добавя към края на варенето. Тогава яйцата се покриват с красиви блестящи кристалчета.

  І начин

  Известен на всички домакини. Сварените яйца се потапят в предварително разтворената по указания на пакетчетата начин боя и се държат поне 8-10 мин. Колкото повече се държат яйцата, толкова по-наситен става цвета. Ако искаме по-лек цвят, ги държим по-малко. След получаването на желания цвят, яйцата се вадят и се поставят да изсъхнат на попивателна хартия и след това се полират с памук напоен с олио. Може върху някои от тях да се залепят лепенки или ваденки по указания начин.

  ІІ начин

  Така правеше яйцата баба ми, а предполагам и не само моята. В боята, разтворена по указания начин, се добавят 1-2 с.л. олио. Когато яйцето се потопи, част от олиото полепва по него и не позволява на тези места боята да го боядиса. Така яйцата стават на петна. Могат последователно да се потапят в няколко цвята и тогава ефекта наистина е много добър и пъстър. Вадят се, подсушават се и се полират с олио.

  ІІІ начин

  Свареното и изстинало яйце се потапя в разтворен на водна баня желатин. След като се извади от желатина яйцето се рисува на ръка, с помощта на клечка за уши и различни бои разтворени на гъста каша. Боите трябва да са прахообразни, за да могат да се приготвят по този начин с много малко вода. Боята се разлива по желатина и се получават много ярки и красиви яйца. Ако имате добра фантазия и сръчна ръка, то резултата е гарантиран. Трябва малко повечко търпение и желание, но ще останете доволни. Имайте предвид, че яйцата изсъхват бавно.

  ІV начин

  Върху парче памук голямо толкова, че да може да се обвие цялото яйце, се поръсва от всички цветове разтворена боя. Яйцето се увива стегнато в памука и се оставя 5-10 мин. Колкото повече стои, толкова по-ярки и тъмни стават цветовете. След като е готово яйцето се изважда от памука, подсушава се и се полира. Едно парче памук не е желателно да се ползва повече от 2-3 пъти, защото резултата започва да става незадоволителен. Работата с ръкавици е задължителна, ако не искате ръцете ви да добият цвета на яйцата.

  V начин

  Този начин знам също от моя баба. Яйцата стават много красиви. Ползват се сурови яйца, защото по време на боядисването те се сваряват. Подготвят се предварително по следния начин: Всяко яйце се завързва стегнато в парче от дамски тънък чорапогащник, като преди това яйцето се обвива в люспа от кромид червен лук. Използват се само най-горните и най-тъмни люспи. Не е нужно люспата да покрива цялото яйце. Трябва добре да се опъне чорапогащника и да се завърже стегнато. Така приготвените яйца се варят 10-12 мин. Вадят се от водата и без да се маха чорапогащника се оставят да поизстинат малко. След това се потапят в боя, с цвят по желание и след като яйцето постои 5-7 мин., се вади и се оставя да се оцеди добре. Тогава се маха внимателно чорапогащника и люспите от лук и след като яйцето изстине, напълно се полира. Получават се много красиви мраморни шарки. Ако яйцата просто се сварят във вода, в която има люспи от лук, то тогава се получават яйца в жълто-оранжев цвят.

  VІ начин

  Върху свареното яйце се поставя листенце от тревичка с интересна форма или някаква изрязана фигурка от непропусклив материал. Яйцето се стяга в чорапогащник и се поставя в боята. След като престои се вади, оставя се да се изцеди и внимателно се маха чорапогащника. На мястото на фигурката или листенцето остава небоядисано. След като изсъхне се полира.

  VІІ начин

  По изстиналите напълно яйца се рисува с восък фигурки или надписи. След това се боядисват по нормалния начин, но там където е рисувано с восък боята не хваща и яйцето остава бяло. Така се появяват фигурките, които сме нарисували.

  VІІІ начин

  Яйцата се рисуват с безвредни боички или моливи на ръка, като вариантите са много, в зависимост от вашата фантазия и умения.
   
  Форум » Test category » Всичкология » Великден
  Страница 1 от 212»
  Търси:

  Нито един от торентите не се хоства на сървъра на сайта. Сайтът http://black-zone.ovo.bg/ само предлага връзки към други сайтове и не носи отговорност за неуредени авторски права.

  Copyright MyCorp © 2017 Хостнат от