Великден - Page 2 - Форум
Black-Zone Петък
09.12.2016
20:18:30
На пазара мъж продава комар в бурканче. На него има залепен етикет: "Заместител на мъже – само 25 лв." Една заинтересувана клиентка пита: - А как се използва? - В къщи се разсъбличаш,лягаш на леглото и го пускаш от буркана. Ако нещо не е наред – позвъни ми – ето телефонния ми номер. Вечерта жената звъни: - Прибрах се, съблякох се, легнах,отворих буркана, но той стои вътре и не се движи… - Стой така. Идвам веднага! Дошъл мъжът на мястото, разсъблякъл се и казал на комара: - Гледай, глупак! За последен път показвам
Добре дошли Гост | RSS Главна | Великден - Page 2 - Форум | Регистрация | Вход
  • BGtop . Гласувайте за моя сайт в БГ чарт . Гласувай за мен в BGTop100.com


    [ Ново съобщение · Членове · Правила на форума · Търси · RSS ]
    Страница 2 от 2«12
    Модератор на форума: robocob 
    Форум » Test category » Всичкология » Великден
    Великден
    ангелинкаДата: Неделя, 08.04.2012, 15:22:02 | Съобщение # 16
    Генерал-майор
    Група: Uploader
    Съобщения: 436
    Статус: Offline
    Избор на яйца за Великден

    Боядисването и декорирането на великденски яйца доставя удоволствие на много семейства. Тъй като яйцата лесно се развалят, необходимо е да се следват някои правила при използването им като част от празненствата.

    Купувайте чисти и без пукнатини яйца, съхранявани в хладилник. Внимавайте за датата отпечатана върху кутията. Това е последната дата на която яйцата могат да се продават.

    Съхранявайте яйцата в хладилник, наредени в кора с широкия край нагоре - така качествата им се запазват по-добре. Покрийте ги, за да предотвратите поглъщането на миризми от други храни. Пресни яйца могат да се съхраняват в хладилник 4-5 седмици.

    Измийте добре ръцете си преди да работите с яйцата на всяка стъпка, включително сваряване, охлаждане и боядисване.

    За да получите твърдо сварени яйца, никога не ги варете. Поставете яйцата в тенджера и ги покрийте с поне 2 пръста студена вода. Доведете бързо водата до завиране, но не варете яйцата. Изключете котлона и ако е необходимо, махнете тенджерата от котлона, за да предотвратите по-нататъшното варене. Покрийте и оставете за 15-20 минути. Изплакнете със студена вода. Така яйцата по-лесно се белят и се предотвратява позеленяването на жълтъка.

    Съхранявайте сварените яйца в хладилник, ако няма да ги боядисвате веднага. Сложете ги в хладилник и веднага след като ги оцветите и декорирате.

    Боядисвайте само яйца без пукнатини. Ако искате боядисаните яйца да стават за ядене, използвайте боя за храна или специални водоразтворими бои за яйца. Ако някое от яйцата се пукне по време на боядисване или декорация, премахнете го заедно с всички яйца, които са били извън хладилника за повече от два часа.

    Ако криете яйцата, внимателно обмислете скривалищата. Избягвайте места, където яйцата могат да са в допир с прах, домашни любимци, птици, насекоми и всякакви химикали.

    Никога не оставяйте яйцата на слънце. Дръжте ги на сянка. Общото време, което яйцата могат да прекарат извън хладилника преди ядене е не повече от два часа. Яйцата доставят на организма висококачествен протеин, те са превъзходен източник на минерали и витамини и съдържат само 80 калории. Макар че имат високо съдържание на холестерол, около 213 милиграма в едно яйце, те имат много ниско съдържание на наситени мазнини.
     
    ангелинкаДата: Неделя, 08.04.2012, 15:27:14 | Съобщение # 17
    Генерал-майор
    Група: Uploader
    Съобщения: 436
    Статус: Offline
    Червени Великденски яйца

    Боядисването на Великденски яйца е много стара традиция у нас. Началото й със сигурност е преди повече от 350-400 години.

    Изисквания и необходими условия за правилното сваряване и боядисване на яйцата:

    Избор на яйцата

    да са кокоши
    да са пресни, яйцата са пресни, ако:
    лежат на дъното в съд със студена подсолена вода (на 1 литър вода 120 гр. сол)
    черупките им са прозрачни
    белтъците им са гъсти
    белтъците им са свързани с жълтъците
    жълтъците им са цели и гладки, при разклащане вътрешността им почти не помръдва
    черупките да са с бял цвят
    черупките да са напълно здрави

    Измиване на яйцата

    с хладка вода и сапун
    с хладка вода, в която е разтворена сода бикарбонат (на 1 литър вода 2 чаени лъжички сода бикарбонат)
    да се изплакват с обилно течаща студена вода

    Подреждане на яйцата в съда за варене

    на дъното на съда се нареждат летвички
    над тях се нареждат плътно едно до друго и в легнало положение яйцата
    извадените от хладилника яйца предварително трябва да се поставят в студена вода за около 2 часа

    Заливане на яйцата

    със студена вода
    вода без примеси
    да покрива яйцата, а нивото й да бъде 3-4 см над тях

    Варене

    на умерен огън
    продължителност (времето се засича след кипването на водата)
    от 2 до 4 мин за рохки яйца
    от 4 до 6 мин за полусварени яйца (белтъкът е сварен, а жълтъкът - мек)
    от 8 до 10 мин за твърдо сварени яйца
    над 10 мин за много твърдо сварени яйца (белтъкът и жълтъкът са сварени, а горния слой на жълтъка е почернял)

    Изваждане на сварените яйца

    едно по едно
    с помощта на решетъчна лъжица
    поставят се веднага върху чист хавлиен плат

    Боядисване

    в много добре измити кутии (напр. кофички от кисело мляко)
    с напълно безвредни бои (да се внимава боите да са пакетирани и да пише, че са специално за яйца)
    във всяка кофичка се поставя по една таблетка (листче) от боите и по една супена лъжица оцет
    водата, с която се заливат боите, е студена или топла, според указанията в напечатаните съвети към опаковките на боите
    яйцата се държат в разтворите от боите в зависимост от желанието за наситеността на цветовете

    Изваждане на боядисаните яйца

    едно по едно
    с помощта на решетъчна лъжица
    поставят се веднага върху чиста хартия и не трябва да се допират

    Намазване на боядисаните яйца с мазнина

    Изполва се памучен плат напоен с олио. Така намазаните яйца получават блясък. Порите на черупките се запълват, което възпрепятства достъпът на въздух в тях и по този начин способства за удължаване трайността на боядисаните яйца.

    Кога се боядисват Великденските яйца?

    Според традицията яйцата се боядисват в четвъртък преди Великден или по изключение в събота сутринта преди Великден.

    Консумация на твърдо сварените яйца

    те са трудно смилаеми
    трябва да се дъвчат по-продължително време, за да се усили сокоотделянето в устата, стомаха и червата
    с твърдо сварените яйца трябва да се приемат пресни зеленчукови салати
    да се използват възбуждащи аромати, дразнителни и вкусови подправки
    да се използват комбинирани билкови разядки
     
    ангелинкаДата: Неделя, 08.04.2012, 15:29:31 | Съобщение # 18
    Генерал-майор
    Група: Uploader
    Съобщения: 436
    Статус: Offline
    Полезни съвети от нашите баби за боядисването на яйца

    1. На дъното на тенджерата, в която ще варите яйцата, сложете памучно парче, за да не се пукат.
    2. Не ги варете на силен огън.
    3. В боите сипете по 1-2 с.л. оцет, за да хванат по-добре. Това се приалга в случаите, когато яйцето се топи в купичка или бурканче с боя.
    4. Първото яйце трябва задължително трябва да е червено. В някои краища на страната се счупва на Великден, нарязва се и всички от къщата трябва да хапнат от него. В други, това яйце се оставя, и по него следващата година се гадае, какво ще се случи в този дом, или се закопава в земята там, където минават хора.

    От баба зная, че в четирите ъгъла на двора или нивата се закопават червени яйца, за да се предпазят стопаните от градушка.
     
    ангелинкаДата: Неделя, 08.04.2012, 15:35:01 | Съобщение # 19
    Генерал-майор
    Група: Uploader
    Съобщения: 436
    Статус: Offline
    Писани Великденски яйца

    Възкресение Христово е най- големият празник на източноправославните християни. Той продължава в три последователни дни като датата е подвижна - в границите от 4 април до 8 май. Тя се определя ежегодно по специална таблица, съобразена с Лунния календар.

    На този празник се боядисват яйца и се месят козунаци, а на обяд на трапезата присъства агнешко блюдо. С листенца от растения, перца от лук и други трикове ще направите оригинална украса за празничната трапеза.

    Ето и някои любопитни факти от миналото.

    Колко яйца ще се боядисат се е определяло от броя на членовете на семейството, а в селата и от броя на кокошките- носачки. Обикновено са приготвяни 30- 40 яйца, че даже и 200- 300 яйца в богаташките къщи. По традиция боядисването на яйцата е ставало в четвъртък сутрин преди Великден, а тази работа е била приоритет на най- старата жена в семейството. Допълнителното украсяване се е извършвало от момичетата и младите булки.

    Основен цвят в боите е червеният. В най- старо време яйцата са боядисвани със сварени билки в естествени ярки цветове. С помощта на риган се е постигал червеният цвят, оранжево- червени са ставали яйцата, потопени в сварени пръчици от смрадлика. За зелена украса се е ползвала коприва, а за жълта - отвара от орехи и кори от ябълки.

    Яйцата са се боядисвали за кумовете, за децата и за всеки гост, прекрачил прага на дома. Те са се приготвяли с повече старание- оцветявани са с рисунки, геометрични фигури и др. Наричали са ги парашки, т.е. писани яйца. Те не са се ползвали за ядене, с тях не са се чукали хората, а само са били подарявани.

    От традицията като че ли най-много се спазва повелята яйцата да се боядисват в четвъртък сутрин или събота. Разбира се, съвременната жена прави това по удобно за нея време. Но с едно поне може да се съобрази - първото яйце да топне в червената боя. С него се натъркват лицата на децата вкъщи за здраве и дълголетие. То се оставя настрана от другите и се подменя с миналогодишното, което през цялото време е престояло в къщата - да носи здраве, радост и щастие на нейните обитатели. Това яйце се пази някъде във витринка, да не се счупи, за да е на късмет. Следващото яйце също е червено - то се оставя в църквата в събота вечерта, след празничната литургия, която продължава след полунощ, или на другия ден. Как ще боядиса останалите яйца е въпрос на индивидуален вкус на всяка домакиня.

    Красива окраска се получава като се използват листа на различни растения - детелина, здравец, магданоз. Предварително свареното яйце се подсушава внимателно и листът се поставя плътно встрани върху него. След това се увива с марля, усуква се и се фиксира с щипка за пране или се връзва с ластик. Потапя се внимателно в боята. Не трябва да има голяма разлика в температурата на боята и на яйцето, иначе то може да се спука. Оставете го да престои десетина минути, след което внимателно отстранете марлята и листчето и сложете в тавичка да изсъхне. Яйцата нареждайте без да се опират едно в друго.

    Ако искате по-пъстра окраска, вземете пласт памук, дълъг около 20 см. Внимателно с лъжица гребете от боите и изсипвайте върху различни участъци от памука, като редувате цветовете. След като напоите добре, поставете яйце и го увийте в памука. Оставете да престои 3-4 минути. Като боядисате най- много три яйца, отново полейте с боите. След десетото яйце е добре да подмените памука.

    Оригинални са и яйцата с перца от кромид. Взимат се само кафявите обвивки от стар лук. Те се нарязват на тънки лентички (3- 4 мм дебели и 1 см дълги). Суровите яйца се измиват и както са мокри, всяко едно се овалва в лучените лентички. След това се поставя внимателно в марля, усуква се в краищата и се завързва с конец. В този вид яйцата се сваряват във вода, изваждат се и се оставят да изстинат, както са опаковани. След това се пускат в различните бои, където престояват 7-8 минути, изваждат се и се махат внимателно марлята и люспите.

    Оставете боядисаните яйца да престоят поне половин час. След това намажете всяко с памуче или марля, напоена с олио. Подредете ги в красива фруктиера и сервирайте заедно с козунака на Великденската закуска.
     
    ангелинкаДата: Неделя, 08.04.2012, 16:00:12 | Съобщение # 20
    Генерал-майор
    Група: Uploader
    Съобщения: 436
    Статус: Offline
    Оригиналната традиция за оцветяване на великденско яйце се казва, че започва в Персия през 3000 г. пр. Хр в чест на първия ден на пролетта. Първото известно яйце, декорирано в САЩ може да се датира от първите пенсилвански холандски заселници около 1700 г. Нашарените яйца, в синхрон с представите за яйцето, също изпълняват две функции в българския фолклор: от една страна охранителна, предпазна и от друга – продуцираща или стимулираща.
    Яйцето представлява живота на човека и всяка форма на живот е създадена от яйце. Яйцето е служило като незаменим символ на плодородието и възраждането през вековете. В Латинска поговорка: "Omne vivum ех ово". Това означава "всеки живот идва от едно яйце”.

    Необходими неща:

    Твърдо сварени яйца
    малки чаши или стъклени съдове
    готварско олио
    хранителни оцветители
    оцет
    лъжички
    хартиени кърпи
    празна кутия за яйца
    восъчна хартия
    стари вестници

    1. Аз покривам масата със стари вестници и над горната част на вестника поставям восъчна хартия. Правя това за предотвратяване оцветяването с боята на масата.

    2. Във всеки съд слагам по 1 супена лъжица от оцветителя, оцета и олиото. Добавям достатъчно вода, за да покрие едно яйце.

    3. Сместа се разклаща. Поставям твърдо сварено яйце в лъжица и го повдигам нагоре и надолу в сместа. Правете това, докато постигнете цвета, който желаете. Потупвам лека накрая яйцето с хартиена кърпа.

    4. Можете да повторите тази последна стъпка с втори и трети цвят. След като постигна цвета, който желаете, внимателно подсушете яйцето с хартиена кърпа. Поставете яйцето обратно в картонената опаковка, за да изсъхне.

    Мраморираща боя – вълшебство за Великден

    Ако сте от хората, които искате всеки миг да изненадвате околните, да бъдете винаги нова, различна и иновативна?... Е, знаете къде ще ви пратя... на лов за новости. Кои ще са те? Зависи от вас? Но ако не сте опитвали досега да използвате магията на мрамориращата боя при украсата за Великден може да пробвате.

    Тя се използва много лесно и наистина действа като магия. Дори можете да демонстрирате фокуси пред децата – ще останат очаровани от фантасмантагоричността на мрамориращата боя. А и вие ще бъдете изумени от резултата.

    Какво трябва да направите?

    Да си купите цветове, които според вас се съчетават добре.
    Да си изберете подходящи съдинки: малки глинени вазички, гипсови яйца за боядисване, стиропорени яйца.
    Забравих да кажа къде можете да ги намерите, на много места, но разбира се и в книжарницата за художествени материали “Слънчоглед” – любимата на много от нас.
    Да вземете по-голям съд, в който да извършвате абракадабрите.
    Да го напълните с вода, толкова, колкото да можете да потопите изцяло нещата, които сте избрали за украса.
    Да измиете добре нещата, които сте избрали.
    Да си сложите ръкавици (от тези, които продават в кутиите за боя за коса или гумени).

    И достигаме до важния момент. Вземате от всяка една от боите и тръскате по няколко капки във водата. С подходяща клечка, (идеални са дървените шишове за печене на меса), разбърквате повърхността и казвате вълшебните думички. Потапяте нещото. Изваждате го. Пак го потапяте. И готово.

    Оставяте го да изсъхне и вече е със странни, интересни и весели шарки.
    Всички ще се чудят как точно сте ги постигнали.

    Разбира се колкото по-бял е цветът на нещото, което сте избрали, толкова по-прекрасно ще стане.
    И вече няма да е просто нещо, а произведение на изкуството.
     
    ангелинкаДата: Неделя, 08.04.2012, 16:09:01 | Съобщение # 21
    Генерал-майор
    Група: Uploader
    Съобщения: 436
    Статус: Offline
    Красиви великденски яйца

    С винена киселина
    След като сваря яйцата, разтварям във водата винена киселина и ги оставям така около 24 часа да киснат. след което ги изваждам /по тях вече са полепнали кристалчетата на винената киселина/ и с четка или клечица нанасям боя от различните цветове.
    Боята да бъде разтворена в съвсем малко вода, за да се получат по-концентрирани цветове.

    С желатин
    Разтваря се желатин – да стане гъста каша.
    Сварените и охладени яйца се намазват с четка с желатина. След това с друга четчица се нанасят фигурки, като четката се топи в неразтворени бои за великденски яйца.
    Получават се фантастични фигури.

    С олио, свещ и бои
    Сваряват се яйцата.
    В една от боите се поставя олио. Пуска се първо там яйцето, а след това в някоя друга по желание.
    Може да се вземе и стар чорап, в него се слага някое красиво листенце, притиска се хубаво и се потапя в боята.
    Яйцето докато е топло се рисува със свещ и след това се потапя в боята.
    Може яйцата да се изрисуват и с темперни бои.

    Звездно небе
    Яйцето се оцветява в синя боя. След като засъхне, върху повърхността му се залепват внимателно малки звездички, изрязани от сребриста опаковъчна хартия или такива звездички може да намерите от магазин за копчета (трябват ви около 10-15 звездички).

    С обелки от стар лук
    Взимат се обелки от стар лук. Всяко яйце се увива в тях и се пристяга в стар чорапогащник. Пуска се да се вари направо в боята. Яйцето се освобождава от обвивката след като изстине. Най-сполучливо се получава в зелена боя.
    Нюансите са невероятни. Естествено накрая се излъсква с вълнено парче плат, леко омаслено.
     
    ангелинкаДата: Неделя, 08.04.2012, 16:11:48 | Съобщение # 22
    Генерал-майор
    Група: Uploader
    Съобщения: 436
    Статус: Offline
    Боядисване на яйца с желатин

    Необходими материали:

    - 1 пакет желатин 10 гр,
    - яйца,
    - комплект бои за яйца,
    - домакинска хартия,
    - голям лист хартия за постилане,
    - поставка от шоколадови бомбони,
    - кибритени клечки,
    - кора за яйца.

    Използвани инструменти:

    - Тенджера за варенето на яйцата,
    - метална купичка,
    - памук,
    - найлонови ръкавици.

    Изпълнение:

    Измийте яйцата с мека гъбичка. Сложете яйцата в тенджерата и ги залейте с вода, докато ги покрие. Сварете яйцата /15 минути след като заври водата/. В малка купичка сипете желатина и 1 ч.ч. вода. Оставете за 30 мин. да престои и след това разтопете на парна баня.

    При този метод първо се боядисва яйцето и след това се топи в желатиновата смес, за да добие матов гланц и боите да се "стегнат".

    Тук можете да боядисате яйцето и с памук. Ето как става това: Вземете едно парче памук, толкова голямо, че да можете да увиете с него едно яйце. Накапете от боичките върху памука и свийте яйцето в него. Изчакайте малко, свалете памука и потопете в желатиновата смес.

    Приготвяне на боята

    1-ви начин: В поставката от шоколадови бомбони се сипват прахчета боя, добавя се малко вода, докато се образува кашичка. След това с клечиците се топи и се нанася върху яйцата.

    2-ри начин: в поставката от шоколадови бомбони се сипват прахчетата боя, добавя се вода, докато се получи рядка смес. След това вземате капкомера и капете върху яйцата - бързо и лесно!

    P.S.
    Ако боядисвате с клечки, тоест ако рисувате върху яйцата, подгответе боите по първия начин, ако използвате памучния тампон, подгответе боите по втория начин.
     
    ангелинкаДата: Неделя, 08.04.2012, 16:18:36 | Съобщение # 23
    Генерал-майор
    Група: Uploader
    Съобщения: 436
    Статус: Offline
    Необикновено блестящи великденски яйца

    Постига се с лепило или боички с брокат.

    Трябват ви различни цветове боички или лепило с брокат (в случая е използвано предимно сребърно и златно).
    Различни панделки.

    Яйцата може предварително да са боядисани по различени начини:

    При накапани бои върху памук след като се махне памука от яйцето се очертават границите между цветовете и се получава невероятен ефект.

    Ако са облепени със салфетка – се очертават различните мотиви...

    Ако просто са боядисани в един цвят – развихрете въображението си

    Накрая - върху всяко яйце се лепва по една панделчица.
     
    ангелинкаДата: Неделя, 08.04.2012, 16:28:17 | Съобщение # 24
    Генерал-майор
    Група: Uploader
    Съобщения: 436
    Статус: Offline
    Боядисване на яйца с восък

    Необходими материали:

    - свещ,
    - яйца,
    - комплект бои за яйца,
    - домакинска хартия,
    - голям лист хартия за постилане,
    - олио за намазване.

    Използвани инструменти:

    - Тенджера за варенето на яйцата,
    - бурканчета за боите,
    - малко памук,
    - лъжици.

    Изпълнение:

    Измийте и сварете яйцата за около 15 мин. Още докато са горещи рисувайте върху тях със свеща и потопете в буркан с предварително подготвената боя /по указание на производителя/. Опитайте, ако боядисате яйцето, нарисувате го с восък и после пак го потопите но в друга боя, какво ли ще се получи? Не вадете яйцата от водата. Вземайте ги едно по едно. Внимавайте да не се изгорите!!!

    Когато всичко е готово и яйцата са изсъхнали, намажете ги с памуче, натопено в олио.
     
    ангелинкаДата: Неделя, 08.04.2012, 16:44:31 | Съобщение # 25
    Генерал-майор
    Група: Uploader
    Съобщения: 436
    Статус: Offline
    Украса на великденски яйца с леме

    Необходими материали - яйца, боя за яйца, макара с ламе (сребристо или златисто), брашно, сол, вода.

    Яйцата се сваряват. Боите се разтварят по указания начин от производителя и яйцата се боядисват едноцветно.

    От 1-2 супени лъжици брашно, малко сол и вода се прави меко тесто, от което се оформят топченца с големината на грахово зърно.

    От тях се лепят по 6-7 върху боядисаното вече яйце хаотично.

    Взема се макарата с ламето и започвате да увивате около яйцето като се стараете ламето да минава и през топчетата тесто които го задържат.

    След като направите красива мрежа около яйцето, отрязвате нишката и залепяте края и в някое от топченцата тесто.

    Готовите яйца нареждайте внимателно върху кора за яйца. След изсъхване на тестото можете върху него да нанесете лепило с брокат или безцветен лак за нокти с цветни точки.
     
    ангелинкаДата: Неделя, 08.04.2012, 16:51:48 | Съобщение # 26
    Генерал-майор
    Група: Uploader
    Съобщения: 436
    Статус: Offline
    Трапезата на Великден

    Поредният кулинарен празник в домовете ни предстои. Великден, един от най – хубавите християнски празници, събира около трапезата цели родове.

    Най-големият празник за вярващите християни се чества в продължение на 3 дни. Датата му е подвижна, зависи от първото пролетно пълнолуние за съответната година. Десет седмици преди Възкресение Църквата започва да подготвя вярващия за тържеството на духа над плътта - победата на Исус Христос над смъртта. Великден бележи края на "Страстната Неделя", или "Великата" седмица - последните дни от земния живот на Исус. Седмицата след Великден се казва "Светла" седмица, защото възкресението на Христос донася просветление за всички.

    По традиция през празничните дни се посещават родители и кумове, като се носят великденски козунаци и боядисани яйца, за да се засвидетелства обич и почитание. Червените яйца са символ на христовата мъченическа кръв, а козунакът е символ на агнеца божий - Христос.

    Насладете се заедно с нас на няколко изпитани рецепти за лека пролетна супа, свежа салата от спанак, хрупкаво агнешко бутче и уханен домашен козунак. Зарадвайте децата си с оригинални шоколадови гнезда.

    Агнешка супа с магданоз
    Продукти:
    400 г агнешко месо
    3 лъжици краве масло
    1 връзка ситно нарязан зелен лук
    1 с.л. брашно
    3 по-малки връзки нарязан магданоз
    1 яйце
    3 с.л.кисело мляко
    сол

    Начин на приготвяне:
    Нарязваме на малки късчета месото и го варим в студена вода. След като заври, посоляваме. Когато месото е наполовина сварено, запържваме леко в маслото зеленият лук, брашното и магданозът, разреждаме с част от бульона и изсипваме в супата. Варим до готовност месото и застройваме супата с яйцето и киселото мляко.

    Салата със спанак
    Продукти:
    8 чаши накъсани листа спанак
    3/4 ч.чаша нарязани на филийки репички
    1/2 чаша нарязан на филийки червен лук
    1/2 чаша настърган твърд кашкавал
    1/4 чаша олио за готвене
    1 с.л.захар
    1 с.л.лимонов сок
    1 с.л.майонеза
    2 ч.л.оцет
    1 ч.л.горчица
    1/2 ч.л.сол
    1 скилидка чесън счукан
    6 шайби бекон, запържен до хрупкавост , отцеден от мазнината

    Начин на приготвяне:
    В голяма купа, смесете спанака, репичките, червения лук и кашкавала.
    За заливката, смесете в подходящ съд с капак олиото, захарта, лимоновия сок, майонезата, оцета, горчицата, солта и чесъна. Покрийте и разклатете добре. Изсипете около 1/2 от заливката върху салатата. Отгоре натрошете хрупкавия бекон. Остатъка от соса можете да съхраните в хладилника за около 3 дни.
     
    ангелинкаДата: Неделя, 08.04.2012, 16:52:46 | Съобщение # 27
    Генерал-майор
    Група: Uploader
    Съобщения: 436
    Статус: Offline
    Агнешко бутче с хрупкава глазура
    Продукти:
    1 малко агнешко бутче, с костта
    2 - 3 скилидки чесън, нарязани на трески
    1 1/2 с.л.зехтин
    1/4 ч.л.сол
    1/4 ч.л.прясно млян черен пипер
    2 скилидки чесън, обелени
    3 малки глави лук, обелени
    1 1/2 ч.чаши листа от пресен магданоз
    4 - 5 филии сух бял хляб, на трохи (необходими са около 2 ч.чаши). За целта можете да използвате кухненски робот.

    Начин на приготвяне:
    Загрейте фурната до 200 градуса.
    Направете 12 прореза в месото, около 1,5 см., разположени напосоки от двете страни на бутчето. Напъхайте вътре тресчиците чесън. Натъркайте месото с 1/2 с.л. зехтин. Смесете солта и черния пипер и поръсете месото. Поставете бутчето в тавичка за печене, с горната част надолу. Печете около 20 мин. на 220 градуса.
    Междувременно, изсипете обеления чесън, лука и магданоза в купата на кухненския робот и накълцайте на ситно. Добавете трохите и бавно добавете в сместа останалия зехтин, като бъркате само, докато трохите се овлажнят. Сместа не трябва да става на бучки!
    След 15 минути печене, обърнете бутчето и го покрийте отгоре с хлебната смес, като потупвате с пръсти.
    Намалете температурата до 180 градуса и печете още 30 минути. Оставете месото да престои във все още топлата фурна за 20 мин., преди да го нарежете.

    Домашен козунак
    Продукти:
    5 яйца
    1 и 1/2 ч.чаша прясно мляко
    1 ч.чаша захар
    1 ч.чаша разтопено масло
    1 кг.брашно
    мая (колкото кибритена кутийка)
    настъргана лимонова кора или 1/2 шишенце лимонова есенция
    стафиди
    1 жълтък

    Начин на приготвяне:
    Млякото се затопля и в него се разтваря маята. Добавят се 1 ч.л.захар и 2 с.л. брашно.
    Яйцата се разбиват с останалата захар. прибавя се маслото (3/4 чаша) и настърганата кора от лимон.
    Брашното се пресява и в него се прави кладенче, в което изсипваме маята и яйчената смес.
    Замесва се тесто (за да не полепва по ръцете е добре да ги намажем с масло), намазва се с масло и се оставя да втаса на топло.
    Когато тестото стане двойно, намазваме пак с разтопено масло, в което е разтворена ванилията, и го разделяме на 3 - 4 топки. Прибавяме стафидите. Оформяме ленти, които сплитаме на плитка и прехвърляме в кръгла форма, с дупка в средата.
    Тестото втасва за втори път.
    Преди да сложим в печката, намазваме козунака с жълтъка и го набождаме с вилица.
    Фурната се включва на 150 градуса и козунакът веднага се поставя вътре.
    След като козунакът е готов, го оставяме десетина минути в печката, преди да го извадим.

    Шоколадови гнезда
    Продукти:
    1 ч.чаша сладкарски шоколад
    6 чаши корнфлейкс или друг вид царевична закуска
    малки шоколадови формички – пиленца, яйца, зайчета за украса или желирани бонбони.

    Начин на приготвяне:
    Разтопете шоколада с малко прясно мляко и го смесете с корнфлекса.
    Използвайте формички за малки кексчета. На дъното поставете по една лъжица от шоколадовата смес – не трябва да се заравнява, за да се получи по-неправилна форма, нещо като гнездо.
    Поставете формичките в хладилника за около час и после ги украсете с шоколадовите фигурки или желираните бонбони.
     
    ангелинкаДата: Неделя, 08.04.2012, 17:02:07 | Съобщение # 28
    Генерал-майор
    Група: Uploader
    Съобщения: 436
    Статус: Offline
    Великденски курабии

    Рецептата на мама за великденски курабии, която винаги ме кара да се чувствам топло и уютно.

    Продукти за великденски курабии:

    5 яйца
    2 1/2 чаена чаша захар
    1 чаена чаша кисело мляко
    1 бр. амонячна сода
    1/2 пакетче бакпулвер
    не пълна чаша свинска мас или олио
    кора на лимон
    1 пакетче ванилия
    3 чаени чаши брашно
    За намазване на курабиите преди печене – 5 жълтъка

    Начин на приготвяне

    Амонячната сода се слага в киселото мляко и се чака да шупне на стайна температура.

    Пресятото брашно и бакпулвера се смесват и се изсипват в подходящ съд за месене (тава). Оформя се кладенче в средата на брашното (с ръка се оформя дупка) и в него се изсипват млякото с амонячната сода. Прибавя се мазнината (мас или олио, което предпочитате от двете), захарта, яйцата, настърганата кора на 1 лимон и ванилията.

    Замесва се меко тесто, ако е необходимо може да се добави още малко брашно, така че тестото да не лепне и да е меко. Внимавайте да не сложите прекалено много брашно, защото тогава тестото става твърдо.

    Взема се част от тестото и се разточва кора с дебелина 5 мм. След това се изрязват великденските курабии като се ползват формички или ако нямата може да използвате чаша.

    Нарязаните курабии се мажат с разбит жълтък и се поръсват със захар. Нареждат се в намазана с олио тава и се пекат около 20-30 минути във фурна на 160-180 градуса (включени са долен и горен реотан на печката)

    Изпечените курабии се оставят да изстинат напълно и след това се нареждат в огромна тенджера застлана с кухненска хартия.
     
    Форум » Test category » Всичкология » Великден
    Страница 2 от 2«12
    Търси:

    Нито един от торентите не се хоства на сървъра на сайта. Сайтът http://black-zone.ovo.bg/ само предлага връзки към други сайтове и не носи отговорност за неуредени авторски права.

    Copyright MyCorp © 2016 Хостнат от