Български народни обичаи и празници - Форум
Black-Zone Петък
09.12.2016
20:19:41
На пазара мъж продава комар в бурканче. На него има залепен етикет: "Заместител на мъже – само 25 лв." Една заинтересувана клиентка пита: - А как се използва? - В къщи се разсъбличаш,лягаш на леглото и го пускаш от буркана. Ако нещо не е наред – позвъни ми – ето телефонния ми номер. Вечерта жената звъни: - Прибрах се, съблякох се, легнах,отворих буркана, но той стои вътре и не се движи… - Стой така. Идвам веднага! Дошъл мъжът на мястото, разсъблякъл се и казал на комара: - Гледай, глупак! За последен път показвам
Добре дошли Гост | RSS Главна | Български народни обичаи и празници - Форум | Регистрация | Вход
  • BGtop . Гласувайте за моя сайт в БГ чарт . Гласувай за мен в BGTop100.com


    [ Ново съобщение · Членове · Правила на форума · Търси · RSS ]
    Страница 1 от 11
    Модератор на форума: robocob 
    Форум » Test category » Всичкология » Български народни обичаи и празници
    Български народни обичаи и празници
    ангелинкаДата: Събота, 05.05.2012, 16:58:55 | Съобщение # 1
    Генерал-майор
    Група: Uploader
    Съобщения: 436
    Статус: Offline
    В тази тема ще се публикува как нашите прадеди са празнували празниците за да може да се съхрани традицията за бъдещото поколение.
     
    ангелинкаДата: Събота, 05.05.2012, 17:03:39 | Съобщение # 2
    Генерал-майор
    Група: Uploader
    Съобщения: 436
    Статус: Offline
    Гергьовден

    Преди изгрев слънце на самия празник момите и по-младите жени се къпят за здраве в росата в градините. После закичват с клончета коприва, здравец и глог вратите. Украсяват със зеленина и червено цвете котлето, в което ще се издои млякото, връзват му червен конец– на Гергьовден за първи път се издояват овцете.

    Във всяка къща на празника колят курбан мъжко агне. На рогчето на избраното агне стопанинът запалва свещ, прекадява го с тамян, сложен върху ръжена, прекръства се и тогава го заколва. С кръвта от клането се прави кръстче по челото на децата за здраве. Костите от гергьовското агне след празника се събират и се заравят в мравуняк – да се въдят овцете като мравки. Кокалчетата от двата предни крака на агнето се запазват– с тях си играят децата на кокалчета, а и с такова кокалче се пъстрят обредните хлябове през годината. Гергьовското агне се опича цяло в пещта след хлябовете.

    За този празник във всеки дом се приготвя гергьовски хляб, замесен с „мълчана вода”.Тази вода се носи от чешмата от малко момиченце на 8-10 години вечерта срещу празника. По пътя до чешмата и обратно детето не трябва да говори и да се смее, забранено му е даже да си отваря устата. В която къща няма момиче на тази възраст, „мълчаната вода” се донася от роднинско или съседско дете, на което се плаща. Гергьовския хляб е без специална украса, напъстран само с гергьовското кокалче или нарязан по края с огрибката.

    Когато хлябовете и агнето са опечени стопанката ги изнася извън къщата на открито. Подготвя се празничната трапеза, която е обща за няколко семейства и даже за цялата махала. Свещеникът благославя трапезата. Той получава кожата и една плешка от агнето.

    На Гергьовден и млади, и стари се люлеят за здраве на люлки, вързани на раззеленило се дърво.

    Руло от агнешко в лозови листа
    3 часа и 30 минути - за 4-6 порции

    Необходими продукти:
    2,5–3 кг агнешки бут
    500 г пресен спанак
    200 г сирене „Халуми”
    150 г бланширани лозови листа
    1 връзка прясна мента
    100 мл бяло вино
    120 мл зехтин
    1 с. л. царевично нишесте
    сол и черен пипер на вкус

    за гарнитурата:

    500 г моркови
    1 с. л зехтин
    100 г краве масло
    сол и черен пипер на вкус
    индийско орехче на вкус

    1. Бутът се обезкостява и костите се запазват за супа.
    2. Спанакът се почиства и се задушава с 60 мл зехтин докато омекне.
    3. Халумито се настъргва и се смесва с наситнената мента.
    4. Обезкостеното месо се разстила като лист и се овкусява със сол и черен пипер. Отгоре се слага спанакът и върху него - сместа от мента и халуми.
    5. Навива се на руло и се завързва.
    6. Разстила се хартия за печене и се намазва със зехтин. Отгоре се разпределят лозовите листа, като леко се застъпват, и се напръсква със зехтин. Месото се слага в центъра, хартията се увива около него и се завързва.
    7. Слага се в тава и се наливат 120 мл вода. Пече се в загрята на 180 градуса фурна за 3 часа.


    8. Морковите се обелват, нарязват се на кръгчета и се карамелизират в загрятите зехтин и масло. Овкусяват се с морска сол, черен пипер и индийско орехче.
    9. Когато месото е готово се слага върху дъска и се оставя се да почине.
    10. Сосът отделен при печенето, се смесва с виното и се слага на котлона да се редуцира. После се сгъстява с нишестето.
    11. Месото се нарязва и се поднася с морковите и соса.

    Агнешко в сметанов сос

    30 минути - за 2-3 порции
    Начин на приготвяне:
    1. От гръбчето се отстраняват бъбреците и далака. С остър нож се изрязват бонфилето и контрафилето. Обезципява се и се отстранява мазнината. Запазват се за супа, заедно с ребрата.
    2. Филетата се нарязват на медальони с дебелина 1 см. Леко се начукват с обратната страна на ножа. Поръсват се с черен пипер и мащерка. Оставят се за 10 минути настрана.
    3. После се посоляват и се запържват в зехтина, от двете страни, на висока температура. Не трябва да се препържват, за да останат сочни.
    4. Чесънът се обелва и скилидките се слагат в загрятия зехтин. Запържват се на умерен огън, докато омекнат (около 10 минути).
    5. Налива се сметаната и малко вода, овкусява се със сол и черен пипер и се оставя да се сгъсти – около 5 минути.
    6. После се прецежда, като чесънът се намачква.
    7. Лешниците се смилат в блендер.
    8. Медальоните се подреждат в чиния и се заливат със соса. Поръсват се с лешниците и се украсяват с клонче мащерка.

    Съвет: За това ястие е подходящо червено френско вино от област Бордо. То трябва да е младо, защото е с висока киселинност, богато на танини и с плодов аромат. Неговият вкус се съчетава перфектно с този на ястието.
     
    Форум » Test category » Всичкология » Български народни обичаи и празници
    Страница 1 от 11
    Търси:

    Нито един от торентите не се хоства на сървъра на сайта. Сайтът http://black-zone.ovo.bg/ само предлага връзки към други сайтове и не носи отговорност за неуредени авторски права.

    Copyright MyCorp © 2016 Хостнат от