Как да подредим масата за предстоящо събитие. - Форум
Black-Zone Вторник
06.12.2016
22:48:56
На пазара мъж продава комар в бурканче. На него има залепен етикет: "Заместител на мъже – само 25 лв." Една заинтересувана клиентка пита: - А как се използва? - В къщи се разсъбличаш,лягаш на леглото и го пускаш от буркана. Ако нещо не е наред – позвъни ми – ето телефонния ми номер. Вечерта жената звъни: - Прибрах се, съблякох се, легнах,отворих буркана, но той стои вътре и не се движи… - Стой така. Идвам веднага! Дошъл мъжът на мястото, разсъблякъл се и казал на комара: - Гледай, глупак! За последен път показвам
Добре дошли Гост | RSS Главна | Как да подредим масата за предстоящо събитие. - Форум | Регистрация | Вход
  • BGtop . Гласувайте за моя сайт в БГ чарт . Гласувай за мен в BGTop100.com


    [ Ново съобщение · Членове · Правила на форума · Търси · RSS ]
    Страница 1 от 11
    Модератор на форума: robocob 
    Форум » Test category » Всичкология » Как да подредим масата за предстоящо събитие.
    Как да подредим масата за предстоящо събитие.
    ангелинкаДата: Събота, 05.05.2012, 17:20:56 | Съобщение # 1
    Генерал-майор
    Група: Uploader
    Съобщения: 436
    Статус: Offline
    В тази тема ще се публикуват материали как да подредите масата за радост на своите гости, които очаквате да Ви дойдат на гости.
     
    ангелинкаДата: Събота, 05.05.2012, 17:32:12 | Съобщение # 2
    Генерал-майор
    Група: Uploader
    Съобщения: 436
    Статус: Offline
    Подреждане на основна маса
    Когато ще каним гости необходимо е преди това да уточним някои подробности.
    Първо отправяме официална покана – по протокол трябва да е в писмена форма, но тъй като живеем във века на технологиите, може да го направим и по имейл или устно по телефона. Това се прави 8 дни преди събитието и поканеният е длъжен в срок от 2 дни да отговори на домакините.
    Трапезарията или мястото, където ще бъде събирането да има подходяща температура, независимо от сезона да е 18° - 20° С, и масата да бъде подредена 2 часа преди пристигането на поканените. Така домакинята ще има малко време за себе си и ще бъде спокойна и ведра за посрещането на гостите.
    Преди да започнем да подреждаме масата трябва да отбележим, че има два вида - официална и неофициална /всекидневна/, а според вида на масата – квадратна и кръгла. Незавсимо кой от всичките видове маси подреждаме, най-напред покриваме с добре изгладена бяла покривка, като средният ръб трябва да минава през средата на масата, а средната кръстовка на ръбовете – в центъра на масата. Добре е тя да виси около педя от всички страни. Много късата покривка изглежда смешно и не на място, а много дългата създава неудобства. В днешно време може да си позволим да излезем малко от протокола и за неофициалното сервиране да покрием масата с цветна покривка, но тя задължително трябва да е в тоналност и стил с цветовете на сервизите, приборите и салфетките. Също така допустимо е за определен празник да се постави покривка с елементи отговарящи на случая – Коледа, Великден, детски рожден ден. Може под бялата покривка да се постави друга покривка от мека тъкан, която има задачата да смекчава поставянето на приборите върху масата и да не се чува звук. Стилът на приборите, на чиниите и на чашите трябва да е единен. Много е важно приборите да бъдат добре изчистени, да имат блясък и да отразяват светлината. Същото важи и за помощните съдове - чинийките за масло и горчица, солници, пиперници и др.
    Приборите се поставят в зависимост от менюто и напитките.
    Официална
    Срещу всеки стол на около 2 пръста разстояние от ръба на масата се поставя подложна чиния. В нея никога не се сeрвира директно храна. Тя трябва да бъде максимално плоска. По този начин избягваме случайно попадане на храна върху покривката.
    В нея поставяме дълбока чиния или купа / ако в менюто има супа или таратор/.
    В дълбоката чиния се поставя платнена салфетка / може с халка или без халка/.
    Вляво от чинията поставяме малка вилица за студено или топло предястие и голяма вилица за основното ястие.
    Вдясно от чинията – нож , на който режещата част трябва да е обърнат към чинията и лъжица за супа.
    Пред чинията слагаме приборите за десерти, нож за плодове и сирена, малка лъжичка и виличка, като дръжката на виличката е насочена наляво, а на лъжичката - надясно.
    Хлябът се поставя в малка чинийка над вилиците вляво.
    Чинийка за масло - поставя се вляво над основната чиния, в реда на чашите от лявата им страна.
    Ножче за масло - поставя се върху чинийката за масло.
    Чашите се поставят вдясно над ножовете, като първа от ляво на дясно е тази за вода. Подреждат се по големина така, че голямата да не скрива малката.
    Чаша за шампанско - поставя се от дясно на чинийката за масло.
    Чаша за вода - поставя се от дясно на чашата за шампанско.
    Чаша за червено вино - поставя се от дясно на чашата за вода.
    Чаша за бяло вино - поставя се от дясно на чашата за червено вино.
    В близост до чинийката за масло и чашите се поставя картичка с името на госта. Ако няма такава, домакинята лично посочва къде е неговото място. И тук може да излезем малко от протокола, като поставим картичката с името върху чашата или в чинията. Има две задължителни места, които не се променят – домакинята заема центъра на една от двете дълги страни на масата, а домакина сяда отсреща й, на другата страна.
    На масата поставяме и няколко кани с вода, панер с хляб, солници, пиперници, съдове за кокали или други отпадъци от храната.
     
    ангелинкаДата: Събота, 05.05.2012, 17:38:16 | Съобщение # 3
    Генерал-майор
    Група: Uploader
    Съобщения: 436
    Статус: Offline


    Ежедневна

    Подложна чиния
    Дълбока чиния
    Салфетка – вляво от чиниите
    Вляво от чиниите – вилица за салата и обикновена вилица
    Вдясно от чиниите – обикновен нож (с режещата страна към чинията) и лъжица за супа
    Над чиниите – лъжичка и виличка за десерта (поставят се както при официалното подреждане)
    Вдясно над приборите – чашите (както при официалното подреждане). Може да се постави и чашата за кафето.
    Кана с вода, панер за хляб, солници, пиперници, съдинка за горчица, съдче за отпадъци от храната.

     
    Форум » Test category » Всичкология » Как да подредим масата за предстоящо събитие.
    Страница 1 от 11
    Търси:

    Нито един от торентите не се хоства на сървъра на сайта. Сайтът http://black-zone.ovo.bg/ само предлага връзки към други сайтове и не носи отговорност за неуредени авторски права.

    Copyright MyCorp © 2016 Хостнат от