ИТ НОВИНИ - Форум
Black-Zone Неделя
23.07.2017
05:38:15
На пазара мъж продава комар в бурканче. На него има залепен етикет: "Заместител на мъже – само 25 лв." Една заинтересувана клиентка пита: - А как се използва? - В къщи се разсъбличаш,лягаш на леглото и го пускаш от буркана. Ако нещо не е наред – позвъни ми – ето телефонния ми номер. Вечерта жената звъни: - Прибрах се, съблякох се, легнах,отворих буркана, но той стои вътре и не се движи… - Стой така. Идвам веднага! Дошъл мъжът на мястото, разсъблякъл се и казал на комара: - Гледай, глупак! За последен път показвам
Добре дошли Гост | RSS Главна | ИТ НОВИНИ - Форум | Регистрация | Вход
 • BGtop . Гласувайте за моя сайт в БГ чарт . Гласувай за мен в BGTop100.com


  [ Ново съобщение · Членове · Правила на форума · Търси · RSS ]
  Страница 1 от 512345»
  Модератор на форума: robocob 
  Форум » Test category » Новините на модератора » ИТ НОВИНИ
  ИТ НОВИНИ
  ангелинкаДата: Събота, 31.03.2012, 23:34:59 | Съобщение # 1
  Генерал-майор
  Група: Uploader
  Съобщения: 436
  Статус: Offline
  Kонференцията за съхранение на данни, виртуализация и облачни услуги

  Kонференцията за съхранение на данни, виртуализация и облачни услуги IDC Datacenters Transformation Roadshow Sofia , която ще се проведе на 24 април в хотел Шератон София, представя последните развития в областта на виртуализационните и облачни решения, случаи от практиката, презентации от водещи експерти и анализатори от IDC. Ключови теми, които ще бъдат дискутирани по време на събитието са: • Виртуализация и следващи стъпки към виртуализация • Центровете за данни от бъдещето • Софтуер и хардуер за съхранение на данни • Тенденции при съхранението на данни • Избор на стратегия за инвестиции в изчислителни центрове • Инфраструктура на изчислителните центрове • Интегриране на облачни и традиционни ИТ решения Събитието е подходящо за Изпълнителни директори, ИТ директори и ИТ мениджъри, Директори операции, Технически директори, Фасилити мениджъри, Мениджъри по устойчивост на бизнеса, ИТ специалисти. За регистрация и повече информация моля посетете: http://events.idc-cema.com/e/virtualization12bg изпратете email на ndicheva@idc.com или позвънете на (2) 969 3056. Местата са ограничени! Участието е БЕЗПЛАТНО за представители от организации, потребители на информационни и комуникационни технологии. За представители на фирми, предоставящи ИТ услуги, таксата за ранно записване е 100 евро + ДДС на участник до 14 април. Събитието се организира с медийната подкрепа на Kaldata.com.

  Предложиха проект за антихакерски закон

  Предложеният законопроект предвижда уеднаквяване на максималния размер на наказанието за извършване на хакерски действия на две години затвор, а за аналогични престъпления с утежняващи вината обстоятелства - на пет години. Сега в различните страни от ЕС действат различни наказателни текстове, които в бъдеще най-вероятно ще бъдат синхронизирани. Авторите на законопроекта обясняват, че компютърните престъпления са във възход и представляват сериозна заплаха. Финансовите загуби от дейността на хакерите достигат милиарди долари на година. Към тях се добавят и щетите за обществото поради неработещи след извършени срещу тях хакерски атаки сайтове. Затова, според вносителите на документа, наказанията за "компютърен тероризъм", трябва да бъдат сериозни. Според законодателната инициатива, като цяло максималната присъда за несанкционирано проникване е две години - но само в случай на обикновена кражба с взлом. Ако престъплението е извършено с утежняващи вината обстоятелства, например с помощта на ботнет, и е нанесло сериозни щети, наказанието може да бъде увеличено до пет години лишаване от свобода. В законопроекта е предвидено и понятието "маловажни случаи" (например влизане в чужд акаунт във Facebook). Такива случаи няма да бъдат третирани като криминални. Предвидена е и отделна статия за създаване и продажба на "инструменти за извършване на компютърни атаки". Под отговорност ще бъдат привличани и лицата, поръчали кибератаките, както и онези, които плащат за работата на хакерите. Законопроектът бе одобрен от Европейската комисия по граждански свободи с 50 гласа "за", един "против" и трима "въздържали се". Авторите на документа се надяват, че Европейският парламент ще може да приеме закона през лятото на текущата година. Едновременно с това в страните от Европейския съюз в момента се обсъжда създаването на така наречените центрове за борба срещу престъпленията в кибернетичното пространство (Cyber crime centre), които да бъдат разположени на територията на целия континент с цел централизирано разследване на компютърните престъпления. Предвижда се те да оказват също и помощ на агенцията Европол. Очаква се първите такива центрове да отворят врати през 2013 година.
   
  ангелинкаДата: Събота, 31.03.2012, 23:35:41 | Съобщение # 2
  Генерал-майор
  Група: Uploader
  Съобщения: 436
  Статус: Offline
  Facebook разработва собствена търсачка

  Според бизнес седмичника Business Week, социалната мрежа Facebook разработва собствена търсачка, която ще осигурява търсене на данни в блоговете и записите на 845-те милиона потребители на социалната мрежа. Работата по разработката на търсачката се оглавява от бившия инженер от Google Ларс Расмусен. Неговият екип, състоящ се от 20 програмисти, има за задача да разработи нов алгоритъм за търсене, чиито възможности да бъдат достатъчни за обхващане и индексиране на огромните количества информация, публикувана във Facebook. В момента търсенето в социалната мрежа Facebook работи неефективно. Facebook разполага с няколко търсачки, които работят паралелно, но по-голямата част от операциите за търсене се извършват от търсачката на Microsoft Bing, работеща на заден план във Facebook. Така например, при търсене за "винзавод Sonoma" Facebook връща смесени линкове към страници на винарски заводи, страници на хора, работещи във винарски заводи и линкове към банери и приложения за дегустация на вино за iPhone, които на практика нямат никаква връзка с въведената заявка. В бъдеще компанията възнамерява да се откаже от всички външни решения и да ги замени с единен собствен продукт. Според анализатори, имайки предвид мащабите на дейността на Facebook, разнородността на публикуваното съдържание и редица други фактори, социалната мрежа е изправена пред трудната задача за създаване на пълноценна търсачка, която, впрочем, едва ли ще представлява сериозна заплаха за Google или Bing. Заявките в новия алгоритъм за търсене ще бъдат ограничени в рамките на социалната мрежа Facebook, докато двата гиганта на световния пазар на търсене индексират и оперират с несравнимо по-големи обеми информация. Ще припомним, че Ларс Расмусен се присъедини към Google през 2004 г., след като неговата компания бе придобита от Google. Заедно с брат си и двама приятели от Австралия той продаде на гиганта създадения от него проект, който по-късно стана основа за създаването на Google Maps. Двамата австралийци и той преминаха във Facebook през 2010 г., след като получиха лична покана за това от Марк Зукърбърг.
   
  ангелинкаДата: Събота, 31.03.2012, 23:36:32 | Съобщение # 3
  Генерал-майор
  Група: Uploader
  Съобщения: 436
  Статус: Offline
  Шведски интернет доставчици смятат да блокират VoIP-трафика на клиентите си

  Шведската радиостанция Sveriges Radio и местният вестник The Local съобщиха, че няколко шведски телекомуникационни оператори, включително най-големият местен играч Telia, възнамеряват да блокират VoIP-трафика на своите потребители. Те твърдят, че безплатните приложения за интернет телефония застрашават техния телекомуникационен бизнес, а освен това претоварват и мрежите им. Това, според операторите, се отнася с най-голяма сила за абонатите, използващи неограничени тарифни планове. Операторите възнамеряват да въведат отделни тарифни планове, в които срещу допълнително заплащане работата с VoIP-трафик ще може отново да бъде разрешавана. Логиката на операторите е проста: VoIP представлява отделна телекомуникационна услуга, следователно тя трябва да се заплаща отделно от основния трафик. Логиката на противниците на проекта обаче също е проста: клиентът купува от доставчика на услугата канал и определено количество трафик, а това, как ще ги използва, той би трябвало да може да решава сам. "По тази логика ще дойде момент, в който, въпреки че сме заплатили за неограничен канал, ще трябва да плащаме отделно за VoIP, отделно за предаване на видео, за музикални услуги, за използване на електронна поща и така нататък. Доставчиците искат да забогатеят за наша сметка", коментира един от читателите на сайта на The Local. Шарлот Цугер, говорител на Telia, заяви, че техническа възможност за блокиране на VoIP-трафика, без това да засегне останалите услуги, съществува, но компанията все още не е взела окончателно решение относно възможността за нейната реализация. Според нея, основните противоречия между клиентите и доставчиците възникват в резултат на подхода към самата концепция: ако клиентите считат доставчика за "тръба, по която преминават техните данни към мрежата", без да уточняват какви именно са тези данни, то компанията подхожда към въпроса от позицията на предоставянето на специфични услуги, а, по логиката на доставчика, VoIP не се вписва в понятието "стандартна интернет връзка". Очевидно е, че такова тълкувание е възникнало в резултат на икономически интереси - печалбата от мобилните подразделения на операторите намаляват или в най-добрия случай остават непроменени, докато показателите на VoIP-операторите отбелязват ръст. От европейското управление BEREC (Body of European Regulators for Electronic Communications, Орган на европейските регулатори в областта на електронните съобщения) заявиха, че шведските провайдъри не са първите, които се опитват да реализират тази идея. Подобни дискусии преди са водени и в други европейски страни, в частност във Франция, Германия, Великобритания и Испания. От друга страна, европейската правозащитна организация La Quadrature du Net отбелязва, че в момента Европа пари същата грешка, която бе сторена и от Съединените щати преди около година. Тогава в САЩ бе въведено понятието "мрежов неутралитет", което декларираше правото на потребителите на "неутралност на трафика", т.е. в рамките на своя тарифен план потребителят можеше да използва определения му лимит както му е угодно, а доставчикът нямаше право да блокира различните видове информация, ако те не противоречат на закона.
   
  ангелинкаДата: Събота, 31.03.2012, 23:37:16 | Съобщение # 4
  Генерал-майор
  Група: Uploader
  Съобщения: 436
  Статус: Offline
  Сляп подкара кола на Google

  Проектът на онлайн гиганта "Гугъл" за самоуправляващи се автомобили, който стартира през 2010 г., показа как сляп може да шофира. Това съобщи сайтът на Discovery News. Онлайн гигантът помоли слепият на 95% Стив Махейн да застане зад волана и да мине с колата по предварително определен маршрут до химическото чистене, за да си вземе дрехите. Пътят му минава през веригата "Тако" за сандвич, както и обратно до дома. "Това е най-невероятната обиколка с кола, която съм правил", споделя щастливият Махейн, който е директор на център за слепи. За него това е пътуването на живота му. Благодарение на автоматичната технология на "Гугъл", мъжът се вози без да докосва педалите и волана, т.е. без да използва ръцете и краката си - и очевидно, дори очите си. Системата използва видео, радарни и лазерни сензори, за да сканира непрестанно пътя и така да осигурява навигацията. Това прави шофирането по-безопасно, по-забавно и по-ефективно, а също и доста по-достъпно. "Гугъл" обяви проекта през 2010 г., а през декември получи патент за системата на автоматично шофиране, пише trud.bg. Видеото от автомобилната разходка в малкото калифорнийско градче Морган Хил бе качено от компанията в канала й в YouTube. В клипа се вижда как колата минава по предварително начертания маршрут, като безпроблемно забавя на кръстовища, прави завои и т.н. Видеото на "Гугъл" завършва, като нарича Махейн "потребител на самоуправляващ се автомобил". Автоматизираното шофиране може да внесе огромна положителна промяна в живота на хората с увреждания, като слепите, например, казва Махейн. „Сега има куп места, на които не можеш да отидеш, неща, които не можеш да направиш", добавя той. "Гугъл" и преди е предупреждавал, че ще минат доста години преди тези коли да станат достъпни за широката общественост, припомнят от Discovery. В сряда от гиганта отбелязаха, че вече имат зад себе си стотици хиляди тествани километри, включително непланирани маршрути по обществени пътища, което им е дало достатъчно увереност да поставят Махейн зад кормилото.
   
  ангелинкаДата: Събота, 31.03.2012, 23:37:50 | Съобщение # 5
  Генерал-майор
  Група: Uploader
  Съобщения: 436
  Статус: Offline
  Дейвид Маркъс е новият президент на PayPal

  Компанията eBay назначи Дейвид Маркъс на длъжността президент на своето подразделение PayPal. Постът остана вакантен, след като през месец януари тази година Скот Томпсън напусна eBay и бе назначен като генерален директор на Yahoo!. Дейвид Маркъс работи в PayPal от август 2011 година. Той получи поста вицепрезидент по мобилните продукти в PayPal, след като през 2008 г. eBay придоби основаната от него компания за виртуални разплащания Zong. През миналата година PayPal успя да увеличи петкратно преминаващите през системата мобилни плащания и да достигне ниво от 4 милиарда долара. Плановете на компанията за тази година са не по-малко амбициозни - тя възнамерява да реализира годишен обем на плащанията от $ 7 милиарда. Като вицепрезидент по мобилни продуктите в PayPal Дейвид Маркъс ръководеше разработката на устройството и мобилното приложение PayPal Here за iOS, което позволява смартфонът да се използва за четене на банкови карти. Проектът за стартиране на системата вече се реализира в САЩ и Канада. Дейвид Маркъс ще започне работа като президент на PayPal на 2 април тази година.
   
  ангелинкаДата: Неделя, 01.04.2012, 14:44:50 | Съобщение # 6
  Генерал-майор
  Група: Uploader
  Съобщения: 436
  Статус: Offline
  Днес е Международният ден за резервно копиране (Денят на бекъпа)

  Във века на компютрите и електрониката запазването на целостта и безопасността на информацията придобива все по-голямо значение. Загубата на финансови данни, бази данни или информация от даден сайт може да доведе до големи проблеми за компаниите или организациите, включително финансови загуби. Всеки потребител на домашен компютър, преносимо устройство или обикновен мобилен телефон също може да изпита немалко огорчения, ако загуби необходимите му в ежедневието или важните за него данни - от любимите му снимки през заснетите от него видеоклипове до документи или контакти и адреси, съхранявани на съответното устройство. Международният ден за резервно копиране (на английски (англ. World Backup Day) има за цел да привлече общественото внимание към въпросите на сигурността и да популяризира информацията относно необходимостта от защита срещу загуба на данни. Денят на резервното копиране (от английски език Backup) се провежда ежегодно на 31 март. Резервното копиране представлява създаване на копие на наличните данни на външен носител (твърд диск, флаш памет, CD-ROM и други медии), предназначено за възстановяване на данни в случай на повреда или загуба на основния носител. Денят на бекъпа се отбелязва по инициатива на потребителите на сайта за социални новини Reddit, като датата 31 март не е избрана случайно. В компютърните среди са известни загуби на информация на 1 април - под формата на "шеги" или по-сериозни злонамерени действия. Според специалисти, съществуват дори цяла група първоаприлски вируси, които се активират именно на тази дата. Резултатът от тяхното действие обикновено е отказ или прекъсване на работата на системите и загуба на информация. Днес съществуват много и различни подходи и програми за надеждно резервно копиране. Конкретната организация на процеса е дело на отделния потребител. Всеки може сам да извърши необходимите за това действия или да се обърне към специалисти в тази област. Не бива обаче да се смята, че проблемът няма да Ви засегне. Всичко е възможно - от човешка грешка, технически проблеми или излизане на един или всички хардуерни компоненти от строя до случайна загуба на файлове или проникване на вредоносен програмен код.
   
  ангелинкаДата: Неделя, 01.04.2012, 14:45:57 | Съобщение # 7
  Генерал-майор
  Група: Uploader
  Съобщения: 436
  Статус: Offline
  Anonymous хакнаха Избирателната комисия на Афганистан

  Сайтът на Независимата избирателна комисия на Афганистан (iec.org.af) беше хакнат от AnonOps Румъния. Причината за атаката е била статия, която хакерите са видели във вестник The Guardian. Тя разкрива, че Афганските въоръжени сили са убили трима войници на НАТО. “ПРИЧИНА: статията в The Guardian, в която се съобщава за скорошните събития - "тримата войници на НАТО, убити от Афганските въоръжени сили". Убийците са различни, тъй като се различават по цвят на кожата и религия, Anonymous няма да простят и няма да забравят никого от тях, независимо от етническата им принадлежност. Очаквайте ни”, съобщиха хакерите. Според информация на OZ Data Center, те са придобили достъп до системите на Избирателната комисия чрез SQL Injection. След атаката хактивистите са публикували имената, потребителските имена и хешовете на паролите на администраторите. Те са оставили и съобщение на администраторите: “Дори не си правете труда да правите нещо, вече имаме всички данни от сървърите ви. Ако ни предизвикате, ще изтрием всичко”.
   
  ангелинкаДата: Неделя, 01.04.2012, 14:46:52 | Съобщение # 8
  Генерал-майор
  Група: Uploader
  Съобщения: 436
  Статус: Offline
  Хиляди шведски граждани са изложени на риск след хакерска атака

  Личните данни на хиляди хора, някои от които са със защитена самоличност може да са изложени на риск, тъй като хакери са атакували Logica, която е IT компания, работеща за няколко правителствени организации сред, които и Skatteverek – данъчната агенция на Швеция. Точното число на засегнатите не е ясно, но във вестник The Local се съобщава, че инцидентът се разследва от представители на правоприлагащите органи и специалисти от данъчната агенция. Първите резултати показват, че са били откраднати номерата на личните карти на многобройни шведски граждани, а 1.000 от тях са с защитена самоличност; “Това е много лоша грешка на данъчната агенция. Хората със защитена самоличност обикновено са жертви на престъпления, изнасилвани и тормозени жени, свидетели под заплаха, съдии, полицаи и журналисти. Техният живот може да зависи от това, дали ще бъдат открити или не,” се съобщава във вестник Expressen. Не е ясно, дали хакерите са откраднали и друга информация, но според шефа на отдела за сигурност на Skatteverek има такава вероятност. Докато работата по инцидента продължава, властите отказват да направят коментари, тъй като се опасяват, че хората могат излишно да изпаднат в паника.
   
  ангелинкаДата: Неделя, 01.04.2012, 14:48:31 | Съобщение # 9
  Генерал-майор
  Група: Uploader
  Съобщения: 436
  Статус: Offline
  Откриха XSS уязвимост в “най-секретната търсачка на света”

  Хакерът Gambit, който наскоро беше съобщил за уязвимости в сайтовете на AOL и Cisco сега е открил нова такава. Той е открил, че Start Page (startpage.com) не филтрира входящите низове, което прави сайта уязвим на XSS (cross-site scripting) атаки. Хакерът се е свързал с администраторите на сайта, който се счита за “най-секретната търсачка на света,” но се е оказало, че те не са се отзовали. “Е, за пореден път администраторите не желаят да поправят уязвимостите си… Излиза, че популярната търсачка, предназначена за хора, които имат опит в сферата на сигурността е уязвима на XSS,” обясни Gambit. “Свързах се с тях преди седмица, но все още няма отговор… Има няколко начина, по които търсачката им може генерира самостоятелен и отразен XSS.” Хакерът също така е предоставил снимка, в която е демонстрирал, как кибер-престъпниците могат да се възползват от уязвимостта за да стартират phishing атаки и други злонамерени операции чрез техники на социалното инженерство.
   
  ангелинкаДата: Вторник, 03.04.2012, 21:46:03 | Съобщение # 10
  Генерал-майор
  Група: Uploader
  Съобщения: 436
  Статус: Offline
  В Google се появиха 3D графики на функции

  Търсачката Google вече може да създава красиви динамични, интерактивни, триизмерни графики на математически функции. Графиките се изобразяват директно на страницата с резултатите от търсенето. Те могат да бъдат приближавани или отдалечавани чрез натискане на клавишите "+" и "-", както и да бъдат завъртани с помощта на мишката на компютъра. Можете да видите как работи новата функция в търсачката, като въведете, например, следното в полето за търсене: sqrt(x*x+y*y)+3*cos(sqrt(x*x+y*y))+5 from -20 to 20. Графиките могат да бъдат построявани само в браузъри с поддръжка на технологията WebGL. Тя е налична в последните версии на Firefox, Chrome, Opera и Safari. Според официалния сайт на WebGL браузърът Internet Explorer не поддържа WebGL, за което Google ще изпише съответното съобщение ("3D charts require a web browser and system that support WebGL").

  Великобритания иска да следи всички комуникации на гражданите си

  Всеки телефонен разговор и онлайн активност във Великобритания ще бъдат следени. Това са част от мерките, записани в закон за борбата с криминалните престъпления и тероризма във Великобритания, пише Reuters. Агенцията се позовава на съобщения от Министерството на вътрешните работи в обединеното кралство. "Важно е за полицията да имаме достъп до такива данни при разследване на сериозни престъпления и за предпазване на обществото, обяснява говорител на вътрешното министерство, пише inews.bg. Но това предложение вече събира доста негативи, дори и в средите на Консервативната партия. Според критиците този закон е намеса в личното пространство на гражданите и нарушава техните права. Не е необходимо за държавата да знае какво прави обикновения гражданин, смята депутатът Дейвид Дейвис, цитиран от ВВС. Новият закон ще бъде анонсиран през май, когато кралицата държи речта си за законодателните инициативи пред Парламента. В момента полицейските власти в страната също имат право да следят комуникационната активност, но само на граждани, които са заподозрени в извършване на престъпление. Ако новият закон бъде приет доставчиците на интернет ще трябва да слагат специални устройства, които да следят трафика, мейлите или съобщенията на хората. Това ще става без предупреждение. Така те ще знаят с кого или с коя група комуникираме, колко често и колко дълго.

  Gentoo Linux 12.1 вече е достъпен

  Вчера (1. април) представителя на проекта Gentoo Робин Х. Джонсън анонсира новата версия на операционната система. Gentoo Linux 12.1 е основен ъпдейт, в който са включени Linux Kernel 3.3, XOrg Server 1.12.0, KDE Software Compilation 4.8.1, GNOME 3.2.1, LibreOffice 3.5, VLC 2.0.1, Mozilla Firefox 11 и още много други. Новата версия също така включва и някои по-специални характеристики като поддръжката на ZFS файлова система, записваеми файлови системи чрез AUFS, които помагат за сливането на нови пакети, както и е добавен продължителен режим за $HOME. “Щастливи сме да представим новото LiveDVD на Gentoo Linux, с което отпразнуваме продължителната съвместна работа между Gentoo потребители и разработчици. То включва впечатляващ списък с промени.” “Благодарим на екипа на Gentoo. Трудът им осигурява ресурсите, услугите и технологията, необходима за поддръжката на проекта Gentoo Linux,” се казва в изявлението. Ето и списъкът с новите версии на пакетите: - Linux Kernel 3.3.0 - XOrg Server 1.12.0 - KDE SC 4.8.1 - GNOME 3.2.1 - Xfce 4.8 - LXDE 0.5.5 - Fluxbox 1.3.2 - LibreOffice 3.5.1.2 - Mozilla Firefox 11.0 - Mozilla Thunderbird 11.0 - The GIMP 2.6.12 - Blender 2.60 - Amarok 2.5 - VLC Media Player 2.0.1 - Digikam 2.5.0 - Shotwell 0.12.1 - Audacious 3.2.1 - Audacity 2.0.0 - Rhythmbox 2.96 - XBMC 11.0 - GNOME MPlayer 1.0.5 - Wireshark 1.6.4 - Samba 3.6.3 - Pidgin 2.10.1 Gentoo Linux 12.1 LiveDVD се предлага в два варианта, тъй като е достъпен като хибриден ISO файл, който поддържа 32-битови и 64-битови системи, но се предлага и специален 64-битов multi lib вариант. Можете да проверите целия списък с пакети, промени и подобрения на официалната страница на Gentoo Linux 12.1.
   
  ангелинкаДата: Вторник, 03.04.2012, 21:48:59 | Съобщение # 11
  Генерал-майор
  Група: Uploader
  Съобщения: 436
  Статус: Offline
  MPAA и Paramount Pictures взеха на мушка и Depositfiles и MediaFire

  Алфред Пери, вицепрезидент по защитата на съдържанието на филмовото студио Paramount Pictures, заяви, че след като успяха да затворят Megaupload, американските власти ще се заемат с други хостинги, предоставящи услуги за споделяне на файлове. В реч, изнесена от него по време на конференцията On Copyright, той представи доклад, в който се споменават аналогичните на Megaupload сървъри Fileserve, MediaFire, Wupload, Putlocker и Depositfiles, които ще бъдат "цел номер едно" за Американската асоциация на филмовите компании (MPAA). В слайда, показан по време на доклада, се среща и името на хостинга Megaupload, но като вече "победен". Алфред Пери подчерта, че кинокомпаниите ще продължат борбата срещу пиратите и посочените услуги за споделяне на файлове, които ежегодно генерират по 41 милиарда посещения на своите страници. Представителят на Paramount Pictures заяви също, че хостингът MediaFire, например, "се управлява от банда престъпници", с което предизвика недоумението на администрацията на сайта. Представители на най-популярните ресурси за обмен на файлове продължават да твърдят, че не нарушават закона. Въпреки това, някои от тях вече ограничиха достъпа на потребители от САЩ до своето съдържание, за да избегнат евентуални проблеми с правоохранителните органи в страната. Освен това някои от услугите прекратяват и "партньорските" си програми, в рамките на които потребителите можеха да печелят пари, като качват файлове на техните сървъри. Припомняме, че единствената жертва на защитниците на авторски права засега е услугата за споделяне на файлове Megaupload. Съоснователят на ресурса Ким Дотком и шестима от неговите колеги бяха обвинени от властите на САЩ в нарушаване на законите за авторското право, пране на пари и рекет. Америка иска екстрадицията на Доткома, който сега понастоящем се намира в Нова Зеландия и му е наложена забрана за пътуване.

  RIM отново ще се фокусира върху корпоративния сегмент

  Канадската компания Research in Motion (RIM), известна със своите смартфони с търговската марка BlackBerry, обяви, че отново ще насочи вниманието си предимно към корпоративния сегмент от пазара. Производителят така и не успя да завоюва силни пазарни позиции в потребителския сегмент заради мощната конкуренция от страна на устройствата на Apple и тези под управлението на Android. Промените в политиката повлякоха със себе си и рокади в управленския състав на компанията. По-специално, Джим Балсили напусна Съвета на директорите на RIM. От управлението на компанията се оттегли и Майк Лазаридис, който е един от основателите на Research In Motion. Това се случи през януари, когато компанията загуби десетки милиарди долари от пазарната си стойност. Своите постове напуснаха още Дейвид Ях, отговорен за разработката на софтуера в компанията, и Джим Роуън, ръководещ дейността на производителя на световния пазар, а Торстен Хейнс зае поста главен изпълнителен директор. Освен в сегмента на смартфоните, RIM претърпя неуспех и на пазара на таблети. PlayBook не успя да се конкурира успешно с iPad на Apple и получи множество негативни оценки. През декември миналата година таблетите, чиято начална цена бе $ 500, бяха пуснати в продажба на цена под тяхната себестойност - те се продаваха за 200 щатски долара заради слабото търсене. В сравнение с последното тримесечие на миналата година, през първото тримесечие на текущата приходите на Research In Motion са намалели с 19% до $ 4,2 милиарда, което е с 25% по-малко в сравнение със същото тримесечие на предходната финансова година, когато тази стойност бе $ 5,6 милиарда. Заговори се и за евентуална продажба на компанията. Финансовите анализатори одобриха промените в стратегията на производителя.
   
  ангелинкаДата: Вторник, 03.04.2012, 21:50:53 | Съобщение # 12
  Генерал-майор
  Група: Uploader
  Съобщения: 436
  Статус: Offline
  Internet Explorer си възвръща позиции при браузърите

  Най-употребяваният интернет браузър в света Internet Explorer е увеличил дела си с 1% през март, казват от компанията за онлайн анализи Net Applications, цитирана от Computerworld. Софтуерът вече държи дял от 53.8%, най-високото ниво от септември 2011 г. насам. Същевременно всичките му конкуренти в тази област губят позициите си, като Google Chrome вече ползват 18.6% от потребителите, а Mozilla Firefox – 20.6%. Това е най-слабият резултат за браузъра с отворен код от повече от три години, пише Дневник. Изостават и десктоп версиите на браузърите Safari и Opera, които вече имат дял от съответно 5.1% и 1.6%. Особено забележим е спадът в популярността на Chrome, като според данните на Net Applications март е бил третият пореден месец на загуби за предложението на Google. От анализаторската фирма обясняват това с понижения ранг на браузъра при търсене в търсачката на Google. Интернет корпорацията наложи наказанието на собствения си продукт, тъй като някои от рекламите му нарушаваха правилата за платени линкове. Така браузърът излизаше по-назад в резултатите. Рангът на Chrome беше възстановен миналия месец. Измерването на популярността на даден браузър не е точна наука и различни проучвания водят до разнообразни резултати. Net Applications например има повече данни от САЩ и по-малко от Китай, но отдава по-голяма тежест на резултатите от Народната република поради по-големия брой интернет потребители там.

  Google отваря онлайн магазин, чрез който ще продава таблети директно на потребителите

  Информационният гигант Google подготвя специален онлайн магазин, чрез който ще предложи на клиентите си възможност за директна покупка на таблети. С този си ход компанията ще опита да вземе част от пазарния дял на Apple, които в момента доминират при таблетите, съобщи BBC. Тази тактика не е нова за Google. Тя беше приложена и през 2010 година, чрез продажбата на смартфона Nexus One без посредници. Тогава не беше постигнат особен успех и резултатите бяха доста слаби. Онлайн магазинът на Google не успя дори да се доближи до продажбите на Nexus One, реализирани чрез мобилните оператори и други магазини. Този път Google се надява да постигне по-големи успехи, тъй като онлайн търговията се ползва с по-голяма популярност, а и таблетите не са толкова обвързани с услугите на мобилните оператори, тъй като се нуждаят само от Wi-Fi връзка, която може да бъде осигурена в домашни условия, в кафенетата и на работните места. Apple обаче разчита основно на удобната, но скъпа 3G свързаност, която осигурява интернет навсякъде, където мобилните оператори имат сигнал. Основен тласък на таблетната авантюра на Google е оказало придобиването на мобилната дивизия на Motorola, което отваря много нови врати пред създаването на затворен цикъл при производството на хардуер, софтуер и продажба на крайния продукт без тясна зависимост от странични компании. В момента 70% от всички продавани таблети носят епълската марка iPad и Google има много да наваксва, за да застраши позициите на лидера. Все още не е ясно кога точно ще отвори врати новият магазин за таблети.

  Аштън Кътчър получи главната роля в нов филм за Стив Джобс

  Малко след смъртта на Стив Джобс се заговори, че ще бъде създаден игрален филм, в който ще бъде разказана историята на съоснователя на Apple. Изглежда, че работата по проекта върви активно, тъй като вече е ясно кой ще изпълни главната роля. Тази чест се пада на актьора Аштън Кътчър, който нашумя с това, че замени Чарли Шийн в сериала „Двама мъже и половина”, съобщи Neowin. Филмът ще се казва „Джобс”, а Кътчър вече е подписал договор за участието си в проекта. Той ще се превъплъти в най-известната личност от света на високите технологии през последните десет години. Началото на снимките е предвидено за месец май. Тогава започва ваканцията между отделните сезони на „Двама мъже и половина”, така че изпълнителят на главната роля ще бъде свободен от ангажиментите си към сериала и ще се отдаде изцяло на превъплъщението си в Стив Джобс. Интересна подробност за продукцията е, че тя ще бъде независима и няма да е свързана с традиционните холивудски студия. Основен инвеститор в нея е Марк Хълми – изпълнителен директор и създател на застрахователната компания Five Star Institute. Филмът с Аштън Кътчър не е единственият проект за биографична лента, посветена на Стив Джобс. Columbia Pictures също работи по въпроса и притежава правата за екранизиране на биографичната книга на Уолтър Айзъксън, която вече е бестселър по целия свят.
   
  ангелинкаДата: Вторник, 03.04.2012, 21:53:07 | Съобщение # 13
  Генерал-майор
  Група: Uploader
  Съобщения: 436
  Статус: Offline
  Френските антипиратски закони не донесоха очакваните резултати

  Почти ежедневно медиите бълват зловещи истории за това колко огромни са щетите, които пиратството в интернет причинява на носителите на авторски права. На пръв поглед аргументът, че всяко нелегално копие е пропусната полза за авторите изглежда логичен, но за пореден път стана ясно, че това не е точно така. Френските антипиратски закони са сред най-стриктните в света, но изглежда, че те не дават очакваните резултати. След въвеждането им в страната не се отчита промяна в легално закупуваните интелектуални продукти, съобщи Neowin. Ако сте във Франция и ви хванат три пъти, че участвате активно в пиратска дейност чрез интернет можете да се сбогувате със световната мрежа, защото според закона ще ви бъде наложена забрана за достъп до нея. Никой от телекомите няма да има право да ви приеме за техен клиент на интернет услуги. Мониторингът на мрежите за трансфер на пиратски файлове се осъществява от частни компании и при засичането на пирати се изпращат предупредителни писма. Веднага след въвеждането на затегнатия режим пиратството в страната не само, че не е намаляло, но е отбелязало увеличение. Това е било установено от анализаторите на агенцията Hadopi, но в момента вече е регистриран реален спад в нелегалния обмен на файлове с неуредени авторски права. Това обаче не помага на музикалната индустрия, тъй като продажбите в тази сфера също не спират да намаляват. Важно е да се отбележи, че Hadopi анализира само трафика в класическите „peer-to-peer” мрежи, а в това число не влизат торентите. През миналата година продажбите на музика във Франция са намалели с 3.9%, а при филмите спадът е 2.9%. Растежът бележат само услугите за поточни видео и аудио услуги, които са увеличили абонатите си със 73%.

  Pastebin създава специален екип за връзка с полицията

  Собственикът на Pastebin.com е съобщил официално, че смята да наеме специален екип от експерти, които ще осъществяват връзка с полицията във връзка с публикации, които представляват интерес за органите на реда. Услугите на Pastebin редовно се ползват от хакери и други представители на сенчестата страна на интернет за публикуването на информация с противоречива законност, съобщи BBC. Pastebin.com е едно от любимите места, където представители на Anonymous обнародват откраднатата от тях информация. Там се пускат списъци с имейл адреси, пароли, потребителски имена, детайли за банкови акаунти и друга подобна информация. В момента услугата разчита основно на система за докладване на спорните публикации, за които се смята, че трябва да бъдат премахнати. Собственик на Pastebin.com е 28-годишният холандец Джерон Вадер, който закупи сайта през 2010 година. В момента услугата привлича внушителен брой потребители, които достигат до 17 милиона души месечно. Много от посетителите в Pastebin използват сайта, за да следят развитието на различни актуални теми. Особен интерес представляват публикациите, за които се твърди, че са от представители на Anonymous, Antisec, Lulzsec и други хакерски групи или отделни хакери. Според правилата на Pastebin услугата не може да се използва за публикуването на пароли, сорс кодове и персонална информация, но това рядко се спазва. Екипът на сайта получава по около 1 200 доклада за злоупотреби всеки ден и се старае да преглежда всички възможно най-бързо.

  Знете ли кои са най-големите врагове на свободата в интернет?

  В момента с пълна сила тече битката за независимостта на световната мрежа. Свободата в интернет доскоро се смяташе за даденост, но това отдавна не е така, дори в държави, които традиционно са смятани за бастиони на демокрацията. В Digital Trends беше публикувана класация с най-големите врагове на свободата в мрежата. 1. Забавната индустрия Музикалните и филмови компании не одобряват методите, по които работи в момента интернет. Те са ужасени от това, че в мрежата почти всичко е отворено, свободно и безплатно. Затова и опитват да прокарат закони от рода на SOPA и PIPA, с които да ограничат свободата и пиратството, за да увеличат приходите си. 2. Правителствата Държавните органи на управление са свикнали да имат контрол върху всичко и не харесват изключенията, а точно такова е положението с интернет. Постоянно се измислят нови проектозакони и други методики, чрез които да се позволи цензурирането на информация в мрежата, конфискацията и блокирането на домейни и следенето на интернет потребителите. 3. Интернет пиратите Нелегалният трансфер на файлове в мрежата носи повече вреди, отколкото ползи. Той дава повод на богатите компании и на политиците да се аргументират в желанието си да цензурират информацията, която до този момент е текла свободно в интернет. 4. Киберпрестъпниците Още от създаването на световната мрежа в нея се подвизават хора, които имат за цел да печелят на гърба на другите с кражба на информация и измами. Те превръщат интернет в по-опасно и негостоприемно място, отколкото трябва да бъде.
   
  ангелинкаДата: Вторник, 03.04.2012, 21:54:40 | Съобщение # 14
  Генерал-майор
  Група: Uploader
  Съобщения: 436
  Статус: Offline
  Японските компании се отказаха от съвместното предприятие за LTE-чипове

  Най-големият японски мобилен оператор NTT DoCoMo обяви, че съвместното предприятие за разработка на чипове за мрежите от стандарта LTE, чието създаване подготвяха Fujitsu, NEC, Samsung и други азиатски компании, няма да стане факт. Решението е било взето и одобрено от всички компании-участници в инициативата. Припомняме, че в края на миналата година гореспоменатите компании обявиха, че са постигнали споразумение за създаване на съвместно предприятие. Според изнесената тогава информация подробностите около съвместното дружество трябваше да бъдат публикувани през месец март тази година. Служители на NTT DoCoMo заявиха, че само тяхната компания е трябвало да инвестира в предприятието около 5,4 млн. долара чрез подразделението си Communication Plaftorm Planning. Сега това обаче няма да се случи. "Участниците в предприятието предложиха свои собствени идеи и заплануваното по-рано споразумение не получи по-нататъшно развитие до края на месец март", заяви говорителката на NTT Наоко Минобе. Тя отказа да даде по-конкретни подробности относно разногласията между страните. Смяташе се, че съвместното предприятие ще се занимава с проектиране на чиповете, а с физическото им производство ще се заеме някоя от азиатските фирми, специализирани в производството на микроелектрониката.

  Microsoft мести европейския си дистрибуторски център от Германия в Холандия

  Както съобщи днес агенция "Ройтерс", компанията Microsoft мести своя дистрибуторски център от Германия в Холандия, след като в Германия срещу нея бяха заведени няколко съдебни иска от страна на Motorola Mobility, в резултат на чието разглеждане съдът може да забрани вноса и продажбата на някои от продуктите на софтуерния гигант в Германия. Ако това стане факт, чрез забраната на вноса в страната германският съд може да парализира всички продажби на Microsoft не само в Германия, но и в цяла Европа. Поради това изместването на дистрибуторския център в Холандия се разглежда като защитна маневра от страна на редмъндската компания. "Бихме предпочели да запазим нашия дистрибуторски център в Германия, където той бе в продължение на много години, но, за съжаление, рискът от съдебно преследване заради патентни права от Motorola е твърде висок", заяви говорителят на Microsoft в Германия Томас Баумгартнер. По думите му, преместването на центъра вече е започнало, макар и за момента германският център да запазва своята функционалност. Ще отбележим, че тази информация се появи, след като германски съд обяви, че на 17 април ще произнесе решението си по иска на Motorola Mobility, в който последната обвинява концерна Microsoft в нарушаване на патент за видеотехнология, принадлежаща на Motorola, в неговите продукти. В най-лошия случай Microsoft може да получи забрана за продажба в Германия на някои продукти, например Windows 7, в които се използва спорната технология. За да сведе до минимум ефекта от вероятната забрана, корпорацията вече е започнала изтеглянето на дистрибуторския си център от Германия. В иска си Motorola твърди, че Microsoft използва в нарушение технологии на Motorola в продукти като Windows 7 и Xbox 360.
   
  ангелинкаДата: Вторник, 03.04.2012, 21:56:25 | Съобщение # 15
  Генерал-майор
  Група: Uploader
  Съобщения: 436
  Статус: Offline
  Румънските Anonymous обезобразиха сайта на местен град

  Румънските Anonymous проникнаха и обезобразиха сайта на Мйеркуреа Чйук (Miercurea Ciuc) (szereda.ro), който е основният град на окръга Харгита (Harghita), където 85% от населението са етнически унгарци. Исканията на унгарската общност в Румъния породиха доста спорове, специално след като местното правителство одобри създаването на факултет, в който се говори на унгарски като част от Медицинския и Фармацефтичен Университет в Тиргу Муреш (Targu Mures). Много политици и националисти проявиха загрижеността си за факта, че унгарската общност се опитва да придобие все повече права, а сега те получиха и подкрепата на хакерите, тъй като член на Anonymous обезобрази сайта и остави протестно съобщение. А един от хакерите съобщи, че възнамеряват да публикуват информация от базата данни на сайта.

  Anonymous стартираха кръводарителска кампания

  Членове на Anonymous стартираха кампания, която няма нищо общо с хакване в знак на протест срещу корупция в политиката или корпорациите. С OpBloodDonation хакерите целят да убедят възможно най-голям брой хора да дарят кръв за тези, които се нуждаят. Според брошурата на Anonymous, кампанията ще продължи една седмица - 1. и 8. май, а наименованието й е Седмица за Кръводаряване (Blood Donation Week). Също така са предоставени и подробни инструкции за това, как участниците трябва да действат за да осигурят успеха на кампанията. “Информирайте отговорниците за събиране на кръв за броя на донорите, датата и часа нa действието. Също така се опитайте да раздадете брошури пред мястото където е събитието за да се уверите, че хората разбират важността на кръводаряването и ги информирате за процедурата и това как да участват,” пише в брошурата. Повече информация може да бъде намерена на тази Facebook страница.
   
  Форум » Test category » Новините на модератора » ИТ НОВИНИ
  Страница 1 от 512345»
  Търси:

  Нито един от торентите не се хоства на сървъра на сайта. Сайтът http://black-zone.ovo.bg/ само предлага връзки към други сайтове и не носи отговорност за неуредени авторски права.

  Copyright MyCorp © 2017 Хостнат от