ИТ НОВИНИ - Page 2 - Форум
Black-Zone Петък
28.07.2017
19:55:56
На пазара мъж продава комар в бурканче. На него има залепен етикет: "Заместител на мъже – само 25 лв." Една заинтересувана клиентка пита: - А как се използва? - В къщи се разсъбличаш,лягаш на леглото и го пускаш от буркана. Ако нещо не е наред – позвъни ми – ето телефонния ми номер. Вечерта жената звъни: - Прибрах се, съблякох се, легнах,отворих буркана, но той стои вътре и не се движи… - Стой така. Идвам веднага! Дошъл мъжът на мястото, разсъблякъл се и казал на комара: - Гледай, глупак! За последен път показвам
Добре дошли Гост | RSS Главна | ИТ НОВИНИ - Page 2 - Форум | Регистрация | Вход
 • BGtop . Гласувайте за моя сайт в БГ чарт . Гласувай за мен в BGTop100.com


  [ Ново съобщение · Членове · Правила на форума · Търси · RSS ]
  Страница 2 от 5«12345»
  Модератор на форума: robocob 
  Форум » Test category » Новините на модератора » ИТ НОВИНИ
  ИТ НОВИНИ
  ангелинкаДата: Понеделник, 07.05.2012, 17:52:57 | Съобщение # 16
  Генерал-майор
  Група: Uploader
  Съобщения: 436
  Статус: Offline
  Очакват се евтини ултрабукове до края на годината

  Скоро се очаква на пазара да бъдат пуснати евтини ултрабукове. От Intel вярват, че през втората половина на годината цените на тези устройства ще спаднат до $599. Въпреки това, ниските цени ще намалят качеството на ултрабуковете. В продуктите от нисък клас ще се използват по-евтини материали, така че очакванията не трябва да са много високи. Освен това, изглежда, че ултрабуковете с цена $599 няма да включват SSD устройства, а вместо това вероятно ще бъдат оборудвани с хибридни дискове за да се спести от разходите. В едно събитие в Тайван, Джейсън Чен от Intel заяви, че цените на мейнстрийм ултрабуковете ще са $699. По-евтините модели, в които ще се използват по-некачествени материали ще се появят по-късно през годината. Според него през третата и последната четвъртина на годината ще бъдат пуснати нови модели с нови функции като сензорни дисплеи и сензори за жестове, което ще отговори на съвременните изисквания. Чен вярва, че ултрабуковете ще представляват от 30% до 40% от глобалните продажби на ноутбукове през 2012.

  Touché - капацитивна сензорна технология от ново поколение

  Disney Research, изследователското поколение на компанията Walt Disney, съвместно с университета Carnegie Mellon е успяло да усъвършенства значително капацитивната технология, използвана широко в момента в сензорните екрани на съвременните таблети. Новата разработка, носеща наименованието Swept Frequency Capacitive Sensing (SFCS), или Touché, проследява капацитивните сигнали в широк честотен диапазон, а не само на една честота, както в сегашните сензорни дисплеи. Това позволява да бъде разпознавано не само самото съприкосновение, а и сложна конфигурация на ръцете или тялото. За реализиране на предимствата, предоставяни от SFCS, се изисква анализ на много по-голям обем информация, отколкото при традиционните капацитивни сензорни интерфейси, но бързото развитие на микропроцесорите е направило възможно внедряването на технологията в преносимите устройства. "Анализът на честотата на сигнала вече от десетилетия се използва в безжичните комуникации, но, доколкото ни е известно, никой досега не се е опитвал да приложи тази техника към тактилното взаимодействие", коментира Иван Пупирев, старши изследовател в Disney Research. Той отбеляза, че в комбинация с технологията за разпознаване на жестове Touché е показала почти стопроцентова точност. Това пък от своя страна позволява на производителите веднага да започнат внедряването на Touché в устройства, взаимодействащи с хората по нов начин. Едно от предложените от изследователите концептуални приложения на новата технология е интелигентна дръжка на врата. В зависимост от начина, по който потребителят я докосва - с един или с няколко пръста - варатата може да се затваря, да се отваря, канейки посетителя да влезе, или да възпроизвежда предварително записано съобщение. Резултатите от изследването ще бъдат представени утре, 7 май, на конференцията CHI 2012 (Conference on Human Factors in Computing Systems), която ще се проведе в Остин, щата Тексас, САЩ.

  Във Франция разработват алтернативно зрение за слепи

  Загубата на зрението на човек, разбира се, не е смъртоносно, но е истинска катастрофа за него, тъй като той вече няма да може да се ориентира сам в непознато място и трябва да прибягва до чужда помощ, ако не са достъпни други алтернативни средства. За такива случаи специалистите от Института на интелигентни системи и роботика в Университета "Пиер и Мария Кюри" в Париж са разработили система от ново поколение, помагаща на хората с увредено зрение да се ориентират в околната среда. Учените решили да адаптират системите, които играят ролята на зрение при роботите, за нуждите на хората със зрителни проблеми. Те вече са създали неин прототип, представляващ електронни очила, оборудвани с камери и сензори, които се използват в конструкцията на роботите. Постъпващите от камерите и сензорите данни се обработват и на базата на техния анализ се създава виртуална 3D карта на обектите, които обграждат потребителя. Картата се извежда на мобилно устройство с релефен брайлов дисплей, чрез който той определя позицията си спрямо околните предмети. Прототипът беше представен на конференция в Масачузетския технологичен институт. В перспектива, когато бъде увеличена производителността на системата, подобен инструмент би могъл да се използва от хората с увредено зрение проблеми за ориентиране в непозната за тях обстановка. Възможно е дори тя да може да разчита информацията за заобикалящата потребителя среда като пътни знаци и различни надписи.
   
  ангелинкаДата: Понеделник, 07.05.2012, 17:53:38 | Съобщение # 17
  Генерал-майор
  Група: Uploader
  Съобщения: 436
  Статус: Offline
  Google е заплашена от глоба заради шпионирането на потребителите на Safari

  Федералната комисия по търговията на САЩ (FTC) възнамерява да наложи солидна глоба на корпорацията Google заради използването на специален код, чрез който са били заобикаляни направените в браузъра Safari настройки за поверителност. Припомняме, че компанията е следила потребителите, използващи браузъра, с помощта на т. нар файлове "cookies". За това съобщава агенция Bloomberg, позовавайки се на информиран източник, според когото глобата за Google може да надвишава 10 милиона долара, като, ако тя стане факт, ще бъде първата в историята парична санкция, наложена от FTC за нарушаване на неприкосновеността на личния живот в интернет. Браузърът Safari е разработен от компанията Apple и е част от операционната система Mac OS X. Налична е и безплатна версия на програмата за Windows. За първи път фактът, че компанията Google е използвала подобни методи за заобикаляне на настройките за поверителност в Safari, стана известен през месец февруари тази година. Скоро след това корпорацията Microsoft обвини гиганта Google, че е използвал аналогична схема и по отношение на браузъра Internet Explorer, който пък е част от операционната система Windows на Microsoft.

  ФБР: големите компании трябва да направят продуктите си по-лесни за подслушване

  Според Федералното бюро за разследване на САЩ, компании като Microsoft, Facebook и Yahoo трябва да улеснят достъпа до своите продукти с цел подслушване и наблюдение на заподозрени в извършване на престъпления лица. Както съобщава ресурсът CNet, ФБР вече подготвя проектозакон в този смисъл. В него се съдържа текст, че компания, разработваща и предлагаща на пазара VoIP услуги или услуги за размяна на моментални съобщения, трябва да се предвиди в продуктите си възможност за подслушване и наблюдение на трафика от страна на съответните органи. Законопроектът обаче няма да се ограничи само върху горепосочените области, а ще обхваща и услугите за електронна поща и социалните мрежи. Очевидно предоставената в миналото на ФБР възможност за подслушване на телефонни разговори вече не е достатъчна на правоохранителната институция. Тъй като все повече престъпници планират дейността си с помощта на интернет услугите, ФБР се нуждае от съответния достъп до тях с цел наблюдение. С оглед на протестите срещу Sopa и CISPA, новият законопроект вероятно ще трябва да противостои на същия или по-силен „насрещен вятър“. Дали ще успее, ще покаже времето.

  Подготвя се универсална система за бързо зареждане на електромобили

  Седем големи американски и германски автомобилопроизводители, сред които Ford Motor, General Motors и други, се споразумяха за внедряване на поддръжка на нова система за ускорено зареждане на акумулаторите на бъдещите електро- и хибридни автомобили. Новата система ще зарежда акумулаторите на машините само за 15 минути. В съвместно изявление на компаниите се казва, че целта на новата инициатива е зареждането на електромобилите да стане не по-сложно от напълването на резервоар с бензин или дизелово гориво. Сред подписалите документа освен двата най-големи американски концерна, са още производители като Chrysler Group, Volkswagen и дъщерната му компания Audi, както и Daimler, Porsche и BMW. Майк Тински, заместник-директор по програмата за електрификация на автомобилите към Ford Motor, заяви, че възможността за бързо зареждане на автомобилите значително ще повиши популярността на новите модели електромобили. В изявление на Ford Motors се казва, че Ford и останалите компании ще покажат прототип на свръхбързата зарядна система през следващата седмица в Лос Анджелис. Преди всяка от големите автомобилни компании работеше над собствена система за зареждане на електрически автомобили и хибриди. В резултат на това системата за зареждане на Ford се оказа несъвместима с тази на Toyota или BMW, например. Новата универсална зарядна система за автомобили ще носи обозначението CHAdeMO. От Ford очакват практическото използване на системата да започне през 2020 година. Според представители на търговското обединение на европейските автомобилопроизводители ACEA, автомобили с поддръжка на новата система ще се появят на Стария континент още през 2017 година. От Ford допълниха, че първите експериментални станции за скоростно зареждане на автомобили ще бъдат изградени по пътищата на САЩ още през тази година. Цената на една система за зареждане на електро- и хибридни автомобили ще бъде от 25 до 90 хиляди щатски долара.
   
  ангелинкаДата: Събота, 12.05.2012, 15:35:24 | Съобщение # 18
  Генерал-майор
  Група: Uploader
  Съобщения: 436
  Статус: Offline
  Facebook тества функция за платени постове

  Facebook се доближава до 1 милиард потребители и заедно с това социалната мрежа тества нова функция, която ще накара потребителите да си отворят портмонето, ако искат да привлекат внимание. Въпреки, че Facebook скоро ще излезе на борсата, от което се очаква да привлече допълнителни приходи, социалната мрежа тества нова услуга, която се заплаща от потребителите, ако те искат да изпъкнат с поста си сред приятелите си. Както се вижда от снимката, ако искате да изпъкнете с вашия пост, снимка или видео трябва да платите 1,80 долара. Транзакцията се извършва с кредитна карта или чрез PayPal. Не става ясно обаче дали потребителите ще могат да видят колко пъти всъщност платения им пост е бил видян. Очаква се новата функция да има и безплатна версия, но най-вероятно само за да привлече повече потребители. Според статистиката 12% от приятелите ви виждат вашите ъпдейти. Ако потребителя реши да плати за поста си, то най-вероятно той ще остане над другите постове за определено време. Не се очаква платените постове да имат допълнителни украси, а всъщност ще изглеждат като най-обикновени.

  Цените на OLED телевизорите ще паднат бързо

  55-инчов OLED телевизор ще струва повече от 8000 долара през втората половина на тази година, но след 2 години тази цена ще е близка до 2300 долара. При такова драматично намаляване на цената, OLED телевизорите могат да станат масови до 2-3 години. Samsung представи своят „супер“ 55-инчов OLED 3D телевизор, който ще е достъпен в Корея за 9000 долара през втората половина на 2012-а. От компанията не са споменали кога ще е достъпен и за останалия свят. Според NPD DisplaySearch, които са направили прогнозата за падащите цени, цената на 55-инчов OLED телевизор ще падне с 50% през 2013-а и ще продължи да пада до 1500$ през 2015-а година. Изключително тънките OLED телевизори предлагат наситени цветове, дълбок черен цвят, превъзходна яснота и контраст. Казано по-просто те предлагат по-добра картина от днешните LCD/LED и плазма телевизори. LG също обмислят пускането на 55-инчов OLED телевизор с цена около 8000 долара, който се очаква да бъде представен на филмовия фестивал в Кан този месец. Според NPD DisplaySearch разликата между цените на OLED и LCD телевизорите ще е около 30% през 2013-а година.

  DVD и Blu-ray дисковете ще имат 10 секунди предупреждения за авторски права

  Ако сте гледали пиратски филми най-вероятно сте попадали на съобщения или водни знаци, които предупреждават да не нарушавате авторските права и, че това е противозаконно и подлежите на наказателна отговорност и прочие. Сега собствениците на легално закупени DVD и Blu-ray дискове с филми ще трябва да изчакат неприятни 10 секунди предупреждения от ФБР. Новите предупреждения ще съдържат предупреждения относно глобата, която ви заплашва, както и петте години затвор, които ви грозят. Другия вид ще е по-скоро съобщение как пиратството попречва на икономическия растеж. Едва ли не, пиратските копия са в основата на икономическата криза. Ако старите предупреждения бяха достатъчно досадни тези са още повече. Ще бъдат от двете страни и няма да можете да ги превъртите. Разбира се това са само 20 секунди от живота ви, което хич не е много, но в свят в който се отказваме да гледаме клип в YouTube само защото преди него има 5 секунди реклами, 20 секунди са изключително много. И както се досещате иронията е, че ако искате да не гледате тези предупреждения единствения начин е да си свалите пиратско копие на филма.
   
  ангелинкаДата: Събота, 12.05.2012, 15:37:33 | Съобщение # 19
  Генерал-майор
  Група: Uploader
  Съобщения: 436
  Статус: Offline
  SpaceX ще превозват туристи до почивни станции в орбита около Земята

  SpaceX отдавна обяви намеренията си един ден в близкото бъдеще да започне да превозва туристи до Международната космическа станция. Плановете им, обаче, са станали още по-амбициозни. Наскоро компанията сключи споразумение с Bigelow, което ще им даде правото да превозват туристи до редица частни туристически станции, които ще бъдат построени в орбита около Земята. Туристите ще бъдат превозвани с космически капсули Dragon, а самите почивни станции, които ще представляват "надуваеми космически хабитати", най-вероятно ще бъдат изнесени в Космоса на по-големи ракети. Компанията Bigelow твърди, че вече имат наличните за този процес технологии. Преди да се развият като самостоятелна компания, те работеха в сътрудничество с NASA, но проектът им за надуваемите космически станции бе отхвърлен от агенцията заради стеснения им бюджет. Известно е, че Bigelow са резервирали полет с Falcon 9 през 2014 година, но след подписаното сътрудничество със SpaceX, избраната ракета може да се окаже и Dragon. Която и да изберат, обаче, от компанията твърдят, че космическите полети ще бъдат нискотарифни. Първоначално, тези полети ще се предлагат в Япония, а след това в Дубай и Обединените арабски емирства. За самите космически станции не се знае почти нищо. От Bigelow споменаха, че може да ги дават под наем на различни компании, които се интересуват от този нов бизнес.

  Израел прие нов закон за използването на Photoshop в модните списания

  Още през март Израел прие нов закон, който касае използването на софтуер за обработване на снимки в модни издания. Едва сега, обаче, западната преса се сдоби с повече информация относно съдържанието на закона и неговата приложимост. Едното от нещата, които законът изисква, е всеки едни модел да поддържа индекс на телесна маса (ИТМ) над 18.5. Според правителството на Израел, един индекс под 18.5 означава, че човекът е с по-ниско тегло от нормалното, което в много случаи, особено при моделите, се дължи на хранителни разстройства. Идеята на този закон, разбира се, е да не се рекламират кльощави модели, които да карат младите момичета (или момчета) да следват техния пример и да си причинят здравословни проблеми. С подобна цел е и другото изискване в новия закон: правителството в страната забранява използването на Photoshop и други програми за фотообработка без това да е изрично упоменато в съответния уебсайт, списание, брошура и така нататък. Всички рекламодатели, не само местните, трябва да се съобразят с този нов закон ако искат да развиват бизнес в страната. Част от населението на Израел приветства новия закон, който, може би, ще намали темпото, с което хранителните разстройства зачестяват сред младите хора в страната. Някои от въпросните разстройства са тежки болести, които могат да доведат дори до смърт. Друга част от хората, обаче, заклеймиха новия закон и го нарекоха "потъпкване на правото на свобода на словото".

  Изобретиха анти-WiFi тапет

  По-добрата WiFi сигурност скоро може да представлява няколко ролки тапет. Френски изследователи от Политехническия институт на Гренобъл са разработили тапет, който блокира WiFi сигналите и по-този начин те не напускат офиса или апартамента. За разлика от повечето блокиращи сигнала технологии, които са базирани на Фарадеевия кафез (който блокира цялата електромагнитна радиация), тапета блокира само определени честоти, които са използвани от безжичните рутери и позволява на мобилните телефони и радио вълните да преминават. Цената му се очаква да бъде колкото среден клас тапети и да бъде на пазара следващата година. Тапетът може да блокира WiFi сигнали в обхвата между 2,45 и 5,5 GHz. Той може да бъде сложен върху най-различни повърхности като бетон или тухли и няма да му бъде повлияно, ако отгоре се покрие с боя. Идеален е за предотвратяване на WiFi снупинг, както и за местата където има прекалено много безжични мрежи. Тапета може да се използва и за хора, които са чувствителни към електромагнитните вълни или от тези, които искат да имат ниски нива на радио вълни в техните апартаменти.
   
  ангелинкаДата: Събота, 12.05.2012, 15:39:43 | Съобщение # 20
  Генерал-майор
  Група: Uploader
  Съобщения: 436
  Статус: Offline
  Холандия стана втората страна в света с неутрален интернет

  Вчера (10 май) холандският сенат одобри закона за интернет неутралитет, който беше предложен от правителството преди около година. С това Холандия стана втората страна в света след Чили, където неутралността на интернет е вписана в официалното законодателство. Новият закон ще влезе в сила от 2013 година. Одобряването на този закон си има дълга история. Миналата година телекомуникационната компания KPN се оплака, че използването на безплатни програми от типа на Skype влияе негативно на приходите им. Тогава те предложиха мобилните потребители да плащат допълнителна такса за използването на VoIP приложения в 3G мрежи. Парламентът, обаче, отхвърли предложението и в крайна сметка се стигна до добавянето на нов закон за интернет неутралността към съществуващия закон за телекомуникациите. Новият закон повелява всички компании, които доставят интернет услуги да третират всички услуги по еднакъв начин, тоест, те нямат правото да пускат своите собствени услуги на по-ниска цена, а конкурентните - на по-висока. Компаниите, също така, вече нямат право умишлено да блокират или да забавят трафика на конкретни приложения и услуги. В новия закон, обаче, не се споменава нищо за услуги от типа на наем на уеб видео. Подобни услуги не принадлежат на отворения и неутрален интернет, а обикновено се предлагат само в мрежата на конкретен оператор. Изглежда, макар че не е упоменато, новите промени в закона няма да окажат влияние върху цената на подобни услуги в страната.

  Американец си имплантира магнити заради iPod Nano

  Казват, че всеки е луд по свой начин. Американецът Dave Hurban, например, толкова харесва своя iPod Nano, че заради него е имплантирал в ръката си четири магнита. По този начин устройството може да се носи почти като часовник. Цялата конструкция е наречена от създателя си - iDermal. Американецът работи като майстор на татуировки и пиърсинг, но професията му едва ли обяснява неговите странности. Процесът на създаване на iDermal Dave Hurban е запечатал на видео. Сега мнозина си задават въпроса: какво ще прави младият художник на татуировки, когато Apple пуснат нов модел на плейъра, чийто размер не съответства на имплантираните магнити. Самият Dave Hurban вероятно се надява, че дизайнът на новия iPod Nano ще остане същият. В интернет реакциите относно творението на американеца са различни: някои приветстват неговата оригиналност, а други го съветват освен магнити, да си имплантира и мозък.

  Webit със специално издание за българския пазар

  На 14-15 юни София ще бъде домакин на Webit България. За първи път събитието ще бъде изцяло насочено към българския пазар и ще отговори на въпросите как Интернет и технологиите променят цели индустрии и влияят на маркетинга, рекламата, продажбите и обслужването на клиенти. Във фокус ще бъдат банки, финанси, застраховане, бързооборотни стоки, продажби на дребно, фармацевтика и здравеопазване. Вторият ден на Webit ще срещне инвеститори, предприемачи и държавата. Сред дискутираните теми ще бъдат лидерството, предприемачество и разработването на системи и приложения. Очаква се Webit България да посрещне над 1000 делегати, сред които най-изявените български мениджъри, онлайн и маркетинг професионалисти, представители на най-големите и активни рекламодатели, предприемачи и водещи международни специалисти сред тях са компании като Boston Consulting Group, Generali, Beirsdorf и др. Ранната регистрация за Webit България вече е отворена, като посетителите могат да заявят присъствието си на www.webit.bg, възползвайки се от специалните отстъпки до 5 юни. Събитието се организира с медийната подкрепа на Kaldata.com.
   
  ангелинкаДата: Събота, 12.05.2012, 15:42:40 | Съобщение # 21
  Генерал-майор
  Група: Uploader
  Съобщения: 436
  Статус: Offline
  USPS забраняват пращането на мобилни джаджи извън САЩ

  Цената на технологичните продукти в САЩ често е много по-ниска, отколкото в останалите страни по света. Ако, обаче, сте се надявали на някой от там да ви праща такива, ще трябва да потърсите друг начин. Пощенските служби в страната (USPS) забраниха пратките на определени видове техника извън Щатите. От 16 май USPS забраняват изпращането на таблети, лаптопи, фотоапарати, смартфони и всички други видове джаджи, които работят с литиево-йонни батерии. В списъка попадат, също така, устройства като видео камери, GPS устройства, играчки, скенери, MP3 плейъри, Bluetooth слушалки, електронни самобръсначки, портативни DVD плейъри, дрелки и други. Причината за тази забрана е, че ако литиево-йонните батерии са напълно заредени или не са пакетирани правилно, те могат да се самозапалят и дори да избухнат. По данни на Fast Company две самолетни катастрофи в Дубай през 2006 година са били причинени именно от самозапалили се литиево-йонни батерии. Един от тези самолети беше частен модел на UPS. Споменавайки UPS, трябва да направим уточнение, че пращането на такива джаджи ще бъде възможно чрез техните услуги или чрез услугите на конкурентите им DHL или FedEx. Таксите за пратки с тези компании, обаче, са доста по-скъпи. USPS допълниха, че е възможно да преосмислят забраната след 1 януари 2013 година, за да позволят пращането на определени видове устройства само при условие, че батериите им са "инсталирани правилно".

  Руснаци направиха една от най-детайлните снимки на Земята

  Ако потърсите снимки на планетата Земя в Google, то, със сигурност, повечето от тях ще са дело на NASA. Американската агенция действително е създала някои от най-запомнящите се снимки на нашата планета - полупрозрачни облаци, обвиващи бежово-зелените парчета земя, заобиколени от тъмносиня вода. Снимката, която виждате по-долу, обаче, е още по-наситена и още по-детайлна и не е дело на NASA. Снимката е заснета от руски учени на борда на метеорологичния сателит Elektro-L и, според някои, това може би е едно от малкото самостоятелни изображения на планетата с толкова огромна резолюция. Както виждате сами, цветовете на Земята са много по-наситени, а ако приближите, ще видите детайли, които не могат да се видят на всяка една подобна снимка. (За да видите снимката на голям екран, трябва да влезете в сайта http://planet--earth.ca/) Както споменахме по-горе, изображението е самостоятелно, тоест заснето е наведнъж и не е съставено от няколко отделни снимки. Резолюцията му е 121 мегапиксела, което означава мащаб от 0:62 мили за пиксел. За разлика от тази снимка, повечето изображения на NASA представляват съчетания от многобройни отделни снимки. За да заснемат това изображение, руснаците комбинирали четири дължини на светлинните вълни - три видими и една инфрачервена. По този начин са били постигнати наситените многообразни цветове. Тъмно-ръждивия цвят, всъщност, представлява растителност, която изглежда така именно заради комбинираните дължини на вълните.
   
  ангелинкаДата: Събота, 12.05.2012, 15:43:46 | Съобщение # 22
  Генерал-майор
  Група: Uploader
  Съобщения: 436
  Статус: Offline
  Google получи първия лиценз за автомобил без водач

  Автомобилите без шофьори могат скоро да станат реалност и често срещана гледка по пътищата на щата Невада, който първи в Америка издаде лиценз за такива машини. Първият автомобил без водач по пътищата на щата стана хибридът Toyota Prius, модифициран от компанията Google, а първият пробег на такъв автомобил се състоя в центъра на световноизвестния Лас Вегас. Така интернет гигантът стана лидер и в областта на автоматизираните превозни средства. Други автомобилни компании също са подали заявки за получаване на такива лицензи в рядко населения щат Невада. Превозното средство, управлявано от система за контрол, разработена от Google, е оборудвано с видеокамери на покрива, радарни сензори и лазерен далекомер. По-рано инженерите на Google проведоха изпитания на автомобила в Калифорния, включително на моста "Голдън Гейт" в Сан Франциско. По време на тях в колата през цялото време е имало и професионален шофьор, готов да поеме управлението в случай на отказ на системата. Както разказва програмистът Себастиан Трун, автомобилът в изминал 140 хиляди мили без повреди или произшествия, ако не се смята инцидентът, когато той е бил ударен от водача на друг автомобил, който не успял да спре навреме. Брус Бреслоу, директор на агенцията, отговаряща за пътищата на Невада, смята, че бъдещето принадлежи на автомобилите без водачи. През март щатът внесе поправки в своите закони, за да се разреши употребата на такива превозни средства. В бъдеще се планира издаването на индивидуални лицензи за собствениците на такива автомобили. Прототипът на компанията Google има червен регистрационен номер, което го отличава от останалите коли на пътя. На регистрационната табела освен цифрите 001 е изобразен и знак за безкрайност. Останалите щатове, включи! телно Калифорния, възнамеряват да последват примера на Невада. "По-голямата част от злополуките са причинени от човешка грешка. С помощта на компютри, сензори и други системи автономните автомобили могат да анализират обкръжаващата ги среда по-бързо и да вземат по-безопасни решения от човека", казва сенаторът от щата Калифорния Алекс Падила, автор на съответните изменения в законодателството.

  Adobe представиха Creative Cloud за 49,99$ месечно

  Ако си мислихте, че намаляването на цената на продукти на Adobe е само фантазия – помислете пак. Adobe пуснаха официално днес новата си услуга Creative Cloud, която ще ви даде достъп до Adobe CS6 само за 49,99 долара. Това включва Photoshop, InDesign, lllustrator, Dreamweaver, Adobe Premiere Pro, After Effects, но има и още. Това е доста смела крачка от страна на Adobe. Предоставянето на професионални продукти и то на месечни такси, вместо огромни суми веднъж. Услугата идва с минимум една година обвързване, но все пак си е доста добра сделка. Освен това потребителите, които ще се запишат за Creative Cloud ще получат 20GB онлайн място за съхранение и споделяне на проекти. Като допълнение Adobe пуснаха и две нови приложения за iOS – „Photo и Collage“ и Muse - инструмент, който е на принципа WYSIWYG (What You See Is What You Get) т.е създаване на сайтове без нуждата да се пише код.
   
  ангелинкаДата: Петък, 25.05.2012, 13:55:32 | Съобщение # 23
  Генерал-майор
  Група: Uploader
  Съобщения: 436
  Статус: Offline
  Yahoo представиха браузъра Axis

  Yahoo представиха нов браузър на име Axis, който разполага с мобилна версия за iOS, както и с плъгини за останалите популярни десктоп браузъри. Представители на различни технологични медии вече публикуваха първите си отзиви за новия продукт на онлайн гиганта, които са доста положителни. За разлика от повечето браузъри, в Axis страницата за търсене не е запълнена с текстови линкове, препращащи към различни сайтове, а представя резултатите по един много по-визуален начин. Според AllThingsDigital външният вид на търсачката в Axis напомня много популярната напоследък социална мрежа Pinterest. Според Yahoo Axis е единственият браузър, който позволява на потребителите да търсят информация и след това да разглеждат резултатите без изобщо да напускат страницата. Както споменахме вече, този браузър може да бъде интегриран в повечето известни браузъри и да запазва търсенията ни дори когато сменим устройствата, които ползваме. Axis е базиран на мобилната платформа на Yahoo Cocktails, която се използва главно за разработване на услуги за устройства, които поддържат интернет. Cocktails е продукт на отворени стандартни уеб технологии като HTML5, CSS3, JavaScript и Node.JS. Десктоп версията на Axis може да се изтегли от официалния блог на Yahoo Yodel Anecdotal, а мобилната версия от App Store.

  Слух: Пускат версия на Microsoft Office за таблети през ноември

  Ако слуховете, които се въртят в пространството, в последните месеци се окажат верни, то Microsoft са подготвили доста добри изненади за потребителите през есента. Месец след пускането на Windows 8 (което по последни, но непотвърдени официално данни ще стане през октомври), Microsoft може да предоставят и версия на Office пакета създадена специално за потребителите на таблети. Напомняме, че още през февруари в интернет изтече нещо, което медиите нарекоха "версия на Office за iPad". Microsoft тогава отвърнаха, че изтеклата информация не принадлежи на техен продукт, но не отрекоха слуха, че действително работят върху версия на Office за таблета на Apple. Според сегашните слухове, тази мобилна версия на софтуера ще се поддържа не само от iPad, но и от таблетите с Android. От сайта BGR докладваха, че са видели версия на Office заредена на iPad, която изглеждала по същия начин като тази, която изтече през февруари. От Microsoft, разбира се, отново отказаха да коментират слухове и спекулации. Въпреки мълчанието на компанията, по-вероятно е слуховете да се окажат истина поне що се отнася до разработването на подобна мобилна версия на Office. Все повече компании започват да използват таблети в работната си среда, затова нуждата от усъвършенстван софтуер за текстообработка, презентации или чертане на сложни таблици става все по-осезаема. В момента има начини, по които Office да се използва на таблет, но нито един от тези начини не предлага пълните функции на пакета.
   
  ангелинкаДата: Петък, 25.05.2012, 13:57:45 | Съобщение # 24
  Генерал-майор
  Група: Uploader
  Съобщения: 436
  Статус: Offline
  Hillcrest и TCL подписаха договор за използване на Freespace от TCL

  Hillcrest Labs обявиха, че TCL Multimedia, една от водещите китайски марки за телевизори и потребителска електроника, използва патентования от Hillcrest софтуер Freespace Gesture Recognition за Android-базирани смарт телевизори на TCL, включително техния флагман V7500 Android 4,03 smart TV и дистанционни управления със сензори за движение. Smart TV системата на TCL ще бъде налична в Китай този месец, а на другите пазари по-късно тази година. TCL и Hillcrest са подписали споразумение даващо на TCL, лиценз да използва в цял свят Freespace Hillcrest възможностите за in-air управление чрез движение в настоящите и бъдещи си продукти. In-air (във въздуха) мишките се наричат така, понеже не е нужно да са в контакт с повърхност за да работят, наричани са понякога и „мишки за Smart TV', въпреки че имат и други приложения. TCL Android смарт телевизорите ще са с дистанционно управления чрез движение използващо Hillcrest Freespace MotionEngine Smart TV софтуер и Freespace Gesture Recognition Engine, който позволява управление чрез „курсор, жестове и движение“ да се използва за навигация и взаимодействие със смарт телевизори. Това включва работа с телевизионните менюта, уеб браузър, игри, както и голямо разнообразие от приложения за Android. Freespace MotionEngine Smart TV софтуерът осигурява точни данни за движение за устройство подобно на мишка, както и за игри. Freespace Gesture Recognition Engine позволява на потребителите да извършват прости жестове, за изпълнение на различни задачи, които могат да са например завъртане на дистанционното управление, за да регулирате силата на звука, както и „писане във въздуха“ на буквено-цифрови символи за да се смените канала или приложението или да напишете парола за да влезете в своя потребителски акаунт. Патентованият от Hillcrest софтуер MotionEngine е цялостен функционален софтуерен продукт за обработка на движение, който може да бъде добавен към широка гама от устройства, включително Smart TV, Blu-ray и медия плеъри, смартфони и таблети, и др. Софтуерът на MotionEngine си взаимодейства с матрица от MEMS сензори, включително акселерометри, жироскопи и магнитни сензори, за да произведе висококачествени, готови за употреба данни за движение за различни приложения.

  Осъдиха създателя на вируса Bredolab на 4 години затвор

  Георги Аванесов - човекът разработил и след това разпространил вируса Bredolab беше осъден на четири години затвор от арменски съд. Според следствието, Аванесов е използвал вируса, за да зарази около 30 милиона компютри по цял свят. Това е първата присъда за престъпление в интернет в историята на Армения. 27-годишният арменец, който е гражданин на Русия беше арестуван още през 2010 година, когато холандските власти регистрираха мощна кибер атака, поразила 140 различни компютърни системи. Малко след залавянето му, нивото на световния спам се понижи с цели 12%. По-късно Аванесов призна, че е разработил вируса Bredolab през 2009 година и след това го е разпространил чрез компютърни сървъри в Холандия и Франция. Според ищците, Аванесов е получавал по $125 хиляди месечно, давайки под наем заразени компютри на други хакери. Той обаче твърди, че не е знаел, че други хора са използвали същия този вирус за престъпна дейност. Въпреки това, прокуратурата има доказателства, че ботнетът Bredolab е бил използван от кибер престъпници с цел придобиването на данни от банкови сметки и друга лична информация. От същия ботнет изглежда е разпращан и спам под формата на сайтове, продаващи фалшиви лекарства. Засечена е дори атака върху Facebook.
   
  ангелинкаДата: Петък, 25.05.2012, 13:59:03 | Съобщение # 25
  Генерал-майор
  Група: Uploader
  Съобщения: 436
  Статус: Offline
  Въпреки тежките закони, споделянето на файлове просперира

  Нови и по-тежки закони винаги са в дневния ред на големите компании и лица, притежаващи авторски права. Те често смятат, че чрез нови закони и строга намеса на изпълнителната власт ще променят навиците на милиони хора, споделящи файлове в мрежата. Грешно. Според скорошна анкета, направена от хора между 15 и 25 години, въпреки заплахите, нивата на споделяните файлове остават стабилни, тъй като тези, които се занимават с подобни дейности не чувстват, че правят нещо нередно. За много шведи споделянето на файлове е оставило дълбок отпечатък в културата им и е станало част от нея, най-вероятно заради историческата връзка на Швеция с Pirate Bay. Решени да изкоренят крадливите навици на тези изгубени души, филмовата и музикалната американски индустрии от известно време насам постоянно се месят в делата на държавата. Те се опитват да повлияят на законодателите за съставяне на по-тежки закони срещу онези, дръзнали да споделят файлове в мрежата. Резултатите са видими - прокарването на IPRED и Директива 2006/24/EC, която също се занимава с протекцията на интелектуалната собственост, както и безбройни заведени дела срещу хората, които седят зад сайтовете за споделяне на файлове, както и срещу техните потребители. Но дали по-строгите закони окуражават хората „да постъпят както е редно“? А дали поне променят виждането им за „редното“ в Интернет? Според последни данни от проучвания, свързани с нормите в киберпространството, влизането в сила на агресивни закони не помага особено за намаляването на споделянето на файлове сред младите. „В Швеция ние видяхме сравнителен спад в споделянето на файлове през 2009, когато беше представен IPRED. Оттогава нивото остана на около 60 процента сред хората на 15-25 години“, сподели изследователят Марчин де Камински. „Нашето заключение е, че дори репресивните действия от страна на държавата, при които липсва подкрепата на обществото да имат някакъв ефект, то той е ограничен.“ Проблемът на индустриите с авторски права е, че въпреки че успяват ефективно на натиснат законодателите да пишат повече правни ограничения за интернет-потребителите, досега не са успели да уравновесят структурите им с това, което хората смятат за приемливо поведение. „Като част от нашето проучване за правилата и нормите в киберпространството, ние се опитваме да разберем и опишем неофициалния социален контрол“, каза Камински. „Резултатите показаха, че младите хора не са под натиска на съседи, приятели, роднини, учители и прочее за въздържане от споделяне на файлове. По-силен натиск и социален контрол най-вероятно биха имали ясни резултати в навиците и привичките, отнасящи се до това.“ Същественото е, че хората, които споделят файлове, не мислят, че вършат нещо нередно, и докато това си остане така, „проблемът“ едва ли ще се реши. Камински обясни, че проучването разкрива лек ръст в броя на младите, които споделят файлове като част от ежедневието си, от 18% през септември 2009-та до 20% през януари 2012-та. Освен това, все повече хора, практикуващи тази дейност, се насочват към анонимни учреждения, за да скрият какво вършат. „Споделянето на файлове е интересен случай, който разкрива факта, че репресивните санкции сами по себе си може да имат някакъв ефект върху нелегалната дейност. Този ефект, обаче, е преди всичко ограничен, и на второ място, цялата бъркотия може би е заради неморални причини.“ „Без подкрепа от социалните норми към опитите за репресия, ефектът е по-скоро засилване на чувството за повишен риск и опасност, отколкото всъщност дейността да се приеме за нередна сред обществото.“, заключи Камински. Това на практика означава, че по-тежките закони не оставят споделящите файлове напълно недокоснати. Но вместо да променят своето поведение, те вземат мерки за прикриването му. По-рано, изследователи на нормите в киберпространството откриват, че в сравнение с края на 2009-та, 40% повече от хората между 15 и 25 години крият онлайн дейностите си чрез VPN сървъри. 4
   
  ангелинкаДата: Петък, 25.05.2012, 14:01:04 | Съобщение # 26
  Генерал-майор
  Група: Uploader
  Съобщения: 436
  Статус: Offline
  Facebook отварят нов офис в Дубай

  Facebook планират да отворят първия си офис в Близкия изток в Дубай следващата седмица. Този град в Обединените арабски емирства се счита за тамошния еквивалент на Силициевата долина, затова изглежда логичен избор за социалната мрежа, която ще се опитва да засили присъствието си в региона. В момента 80% от потребителите на Facebook живеят извън Съединените щати и Канада, като всички те използват за комуникация над 70 различни езика. Именно затова от компанията се опитват да децентрализират властта си. Освен няколкото си офиса в САЩ те също така имат 18 международни офиса. Главната им международна офис сграда се намира в столицата на Ирландия - Дъблин. Засега знаем единствено, че офисът в Дубай ще отвори врати на 30 май. От Facebook не издават повече подробности. Според сайта Gulf News офисът ще бъде в район известен с името Dubai Internet City. В този бизнес парк вече има офиси на десетки международни технологични или мобилни компании като Microsoft, Yahoo, HP, Dell, Intel и Cisco. Интересното е, че всички компании, които имат офиси в тази част на града, не плащат данък върху доходите си, направени в границите на ОАЕ. От Gulf News докладват още, че новият офис на Facebook ще привлича рекламодатели от целия Близък изток.

  Направена е голяма стъпка към квантовите мрежи

  Докато няколко от „градивните елементи“ на квантовите компютри вече са успешно тествани в лабораториите, създаването на мрежа изисква един допълнителен компонент: надежден интерфейс между компютрите и информационните канали. В последния брой на списанието "Нейчър", физици от Университета на Инсбрук публикуват информация за изграждането на ефективен и регулируем интерфейс за квантови мрежи Квантовата технология обещава да промени обработката на информация и комуникацията. Ние вече живеем в ерата на информацията, в които огромни количества данни се изпращат по целия свят през оптични влакна, но бъдещите квантови мрежи може да бъдат многократно по-мощни. Тези мрежи ще изискват интерфейси, които могат да предават информация от квантовите процесори на светлинните частици (фотони). Тези интерфейси ще позволят на оптичните влакна да предават информация носейки фотони между отдалечени регистри с данни, които има вероятност ! да бъдат съставени от квантови точки или йони. За разлика от класическата информация, квантовата информация не може да бъде копирана, без да се повреди. Вместо това, физици от цял свят търсят начини за прехвърляне на квантова информация между материята и светлината с помощта на квантово заплитане - свойство, в който състоянието на една частица, зависи от състоянието на другата. Сега, изследователски екип, ръководен от Райнер Блат, Трейси Нортъп и Андреас Щуте от Института по експериментална физика в Университета в Инсбрук, демонстрира първия ефективен и регулируем интерфейс между един йон и един фотон. Физиците от Инсбрук са уловили един калциев йон в т. нар. капан на Пол и го поставят между две силно отразяващи огледала. Те възбуждат йона с лазер, като по този начин се генерира един фотон, който се преплита с йона и който се отразява между огледалата. Регулиране на заплитането между йона и фотона е възможно чрез регулиране на честотата и амплитудата на лазера. Тази техника има две важни предимства в сравнение с предишни подходи, заплитащи атоми със светлина: "Ефективността, с която ние произвеждаме заплетени фотони е доста висока и по принцип може да се увеличи до над 99%", обясни Нортъп. "Но преди всичко, това, което тази настройка позволява да се направи, е да генерира всяко възможно заплетено състояние." За тази цел, честотата и амплитудата на лазера са внимателно подбрани така, че да се постигне търсеното общо състояние на йона и фотона. В основата на експеримента лежи оптичния резонатор, състоящ се от две силно отразяващи огледала. Фотоните се движат напред-назад до 25 000 пъти между тези огледала, взаимодействайки си с йона, преди минавайки през едното огледало да избягат в едно оптично влакно. "Заедно с ефикасния процес на заплитане, ние демонстрираме заплетено квантово състояние между атом и един фотон измерено с най-голяма точност до момента", заяви Щуте. Експериментът предлага важни наблюдения за взаимодействието на светлината и материята и може да се окаже полезни в изграждането на квантови компютри или бъдещ квантов интернет. "Всеки път, когато ние трябва да прехвърлим квантова информация от сайтовете към комуникационните канали, както и обратното, ще се нуждаем от интерфейс между светлина и материя", добави Нортъп.
   
  ангелинкаДата: Петък, 25.05.2012, 14:02:58 | Съобщение # 27
  Генерал-майор
  Група: Uploader
  Съобщения: 436
  Статус: Offline
  Sony и Samsung поставят минимална цена върху телевизорите си

  Миналата година се оказа една от най-неуспешните за производителите на телевизори. Продажбите на тези продукти не можаха да оправдаят очакванията и докараха компаниите до огромни финансови загуби. Именно затова наскоро Sony и Samsung решиха да поставят минимална продажна цена на телевизионните си модели. Това означава, че търговците няма да могат да свалят цената на телевизорите под посочената минимална стойност и така да продават моделите на неизгодни за производителите цени. Решението на Sony и Samsung засега касае единствено американския пазар, но е възможно да окаже влияние и върху останалата част от пазара им. Освен това, посочват анализатори, доста вероятно е други компании скоро да предприемат същите мерки. Изглежда тази минимална цена ще важи дори за периоди на разпродажби като например коледните и новогодишни празници. Тогава по традиция цените на всички технологични продукти падат и се реализират големи и успешни продажби. Тази година това може и да не се случи, макар че нито една от компаниите не е разяснила какво ще направи с търговските си партньори, които откажат да продават телевизорите им на определената от тях цена.

  Най-добрите попадения със синтезатора на Google

  Вчерашният Moog Synthesizer Doodle на Google, интерактивно лого на страницата, виртуален синтезатор в чест на Робърт Муг и забавен начин за губене на време, се оказа страхотен трик – този път Google надминаха себе си. Синтезаторът имаше, разбира се, бутон за записване и хора от целия свят се възползваха от възможността да разкрият музикалния гений в себе си. Ето някои от най-добрите попадения, които бяха публикувани в YouTube вчера – кавъри, записани чрез Google Doodle. Daft Punk - ‘Aerodynamic’ на Брет Домино Победителят в надпреварата засега е Брет Домино, вдъхновен от “Aerodynamic” на Daft Punk. Страхотно видео, с множество едновременни сцени на Домино над клавишите, трескаво пресъздавайки мелодията в реално време. Legend of Zelda - Микс Няколко потребителя записаха кавъри на различни песни от Зелда, много от които фокусирани върху Ocarina of Time. Но този сложен микс изпъкна над останалите. “Jump” - Van Halen Триумфалните встъпителни ноти на "Jump" от Ван Хален бяха умело уловени в интерпретацията на Арън Айлс. Песента от Doctor Who Мел Адройт може и да има леки грешки при пресъздаването на тази класика, но получава отличен за старание. ‘I Feel Love’ - Donna Summer Дона Самър, която почина миналата седмица, получи този кратък прощален подарък също от Арън Айлс. Хубаво ще бъде, ако някой се опита с нещо по-дълго. ‘Bad Romance’ - Lady Gaga Лейди Гага често беше муза за тези, които използваха синтезатора на Google. Тази кавър версия на YouTube-потребителя DarkerThenDarkness беше една от най-добрите. Phantom of the Opera Theme Phantom of the Opera. Нужни ли са повече думи? Mortal Kombat Theme Mortal Kombat имаше няколко добри интерпретации, но тази се оказа най-хубава.

  Oracle купи фирмата за маркетингови анализи при социалните медии Vitrue

  Технологичният гигант Oracle е сключил сделка за придобиване на Vitrue – компания, която работи в областта на маркетинга при социалните медии. Vitrue обслужва големи рекламодатели, които искат да изградят успешна кампания във Facebook. Сумата по сделката не е официално съобщена, но се предполага, че е в рамките на около 300 милиона долара, предаде Mashable. В официалния блог на Oracle има съобщение за новата придобивка на компанията, където се казва, че сделката ще помогне да се подобри възвращаемостта от рекламата в различните видове медии. Vitrue съществува от 2006 година. Компанията е създадена от инвеститора Реджи Брадфорд, като първоначалният й фокус е бил върху сайтовете за споделяне на генерирани от потребителите видеоклипове и създаването на общности около тази идея. Първите клиенти на Vitrue са имали желание да се възползват от голямата популярност на видеопорталите, за да популяризират там своите марки. През 2007 година Vitrue започва да изгражда своята платформа за мениджмънт на социалните връзки. Две години по-късно компанията вече предлага пълен набор от инструменти за анализи, прогнозиране и модериране на рекламни кампании във Facebook. Новото попълнение в портфолиото на Oracle е една от най-успешните компании в своята област.
   
  ангелинкаДата: Петък, 25.05.2012, 14:04:33 | Съобщение # 28
  Генерал-майор
  Група: Uploader
  Съобщения: 436
  Статус: Offline
  Google субсидира учители по ИТ в Англия

  Google ще подпомага обучението по информационни технологии в училищата във Великобритания, съобщава BBC. Финансовата помощ на компанията ще е насочена към допълнителни курсове за учителите по компютърни науки и предоставяне на мини компютри от Raspberry Pi. За курсовете Google си партнира с движението Teach First, което се занимава с подготовката на скоро завършили учители от сферата. На конференция в Лондон Ерик Шмид разкри тези планове: “Пробивите в технологията не могат да се случат без учени и инженери, които да ги осъществят. Предизвикателството пред обществото е в това да подготви достатъчно хора с нужните умения и начин на мислене, които да работят върху основните възникнали проблеми.” Целта на Google e да подпомогне подготовката на деца с интерес към програмирането. Според Шмид не всяко от тези деца ще стане програмист, но трябва да се даде възможност на тези, които имат такова желание. Децата получат първите си уроци на компютри Raspberry Pi, които са предназначени точно за такива цели и са на достъпната цена от 25 долара.

  Русия и Япония обявиха, че ще правят база на Луната

  В момента се провежда конференцията Глобално изследване на космоса, където представители на различни държави обсъждат важни въпроси от областта на космическите изследвания. По време на събитието стана ясно, че Русия и Япония смятат да предприемат радикално нов подход към изследванията на Луната, предаде Mashable. Целта няма да е просто повторение на това, което направиха американците преди 40 години, а установяването на постоянна база. Шефът на руската космическа агенция Роскосмос е потвърдил, че Русия има подобни планове. Целите на японската JAXA също са подобни. Интересно е да се отбележи, че въпреки успехите си на Луната в момента Съединените щати нямат никакъв интерес към задълбочаване на своите изследвания по отношения на нашия естествен спътник. В текущата пътна карта на NASA има две възможни стратегии за развитие. Трябва да се избере между установяването на постоянна марсианска база или кацането на някой астероид. И двете цели са доста по-амбициозни от установяването на лунна база, но не изглеждат реално осъществими в сроковете, които си е поставила американската космическа агенция. Към този момент най-вероятно е САЩ да се фокусира към кацането на астероид, тъй като президентът Обама харесва повече тази идея. Тази стратегия обаче може да се промени след изборите в Америка, които ще се проведат през ноември.

  Google отказа да цензурира порнографските резултати от търсачката си

  Най-популярната търсачка в света отхвърли предложение на Великобритания да цензурира резултатите, свързани с порнографски сайтове от индекса си. Ръководителите на Google не са харесали идеята да карат потребителите си изрично да настройват търсачката, за да виждат всички резултати – включително и тези за възрастни, съобщи BBC. В момента по подразбиране Google извежда порно сайтове при заявки за търсене на информация пред всички потребители. Така при търсене на съвсем невинни думи и изрази често в челните места излизат сайтове, които са изключително неподходящи за деца. Google са се изказали и против позволяването на частни компании да работят със списъци от сайтове, които субективно са определени като неподходящи. В момента британското правителство води консултации със своите доставчици на интернет, за да проучи възможностите за налагане на филтри при тях по подразбиране. Това означава, че филтрите ще са в сила за всички потребители, освен за тези, които изрично са заявили, че не ги искат. Един от британските доставчици на интернет услуги вече е въвел филтър за съдържание, предназначено за възрастни. Става въпрос за TalkTalk. От Google са заявили, че технологичните мерки няма да помогнат в този случай, а е по-добре да се заложи на доброто образование и обучение по тези въпроси. Британците обаче не смятат филтрите за цензура, а ги разглеждат като възможност за избор.
   
  ангелинкаДата: Петък, 25.05.2012, 14:06:22 | Съобщение # 29
  Генерал-майор
  Група: Uploader
  Съобщения: 436
  Статус: Offline
  Експериментален самолет със слънчеви батерии започна междуконтинентален полет

  От Швейцария излетя експериментален самолет, захранван със слънчева енергия, който ще извърши първия за подобен вид летателен апарат междуконтинентален полет. Крайната точка на летателния апарат с названието Solar Impulse е столицата на Мароко Рабат. Въздухоплавателното средство трябва да прелети 2500 километра, като ще направи междинно кацане в испанския град Мадрид. За преодоляването на разстоянието на летателния апарат ще бъдат необходими около две денонощия. Самолетът ще лети на височина около 3600 метра със средна скорост 93 km/h. Според създателите на Solar Impulse, пътешествието е последното приготовление на експерименталния самолет за околосветски полет, който е планиран за 2014 година, съобщава агенция "Асошиейтед Прес". По време на полета до Мадрид самолетът ще бъде управляван от един от неговите конструктори - Андре Боршберг. В испанския град той ще бъде заменен от Бертран Пикар, швейцарски психиатър и въздухоплавател. Проектът стартира през 2003 г., а бюджетът му е 115 милиона долара, разпределени в продължение на 10 години. Първият продължителен изпитателен полет на Solar Impulse се състоя през 2010 г. - тогава самолетът прекара във въздуха 26 часа. Въздухоплавателният апарат може да лети не само през деня, но и през нощта - за съхранение на слънчевата енергия се използват литиево-йонни батерии. Теглото на Solar Impulse е 1,6 тона, а размахът на крилете на самолета, върху които са инсталирани 12 хиляди фотоелементи, е 63,4 метра. Желаещите могат да наблюдават полета и да следят техническите параметри на експерименталния самолет в реално време, както и да оставят своите коментари, на сайта на проекта.

  Ню Йорк може да забрани анонимните коментари в мрежата

  Проектозакон, предложен в местния парламент на щата Ню Йорк може да доведе до забраната на анонимните коментари в мрежата. Законодателите искат всеки, който коментира нещо в блогове, новинарски сайтове и други подобни да пише истинските си имена, ако иска да получи право на публично изразяване на мнение. Ако бъде приета, забраната ще важи само в сайтове, които оперират от територията на щата, съобщи Gizmodo. Законопроектът казва, че сайтовете ще са задължени да: „премахват всички коментари, публикувани от анонимни автори, освен ако те не са добавили имената си към публикацията”. Предложението все още не е гласувано, но много хора смятат, че то влиза в разрез с щатската конституция и по-конкретно – нейната първа поправка, където се засяга свободата на словото и правото на изразяване на мнение. Поддръжниците на проектозакона имат за цел да спрат злостните и неподкрепени с факти политически атаки, както и кибертормоза, който обикновено се извършва под маската на анонимността. Спонсорите на проекта са на мнение, че чрез него ще бъде потърсена отговорност за действия онлайн, които сега остават без последствия. Сайтовете ще бъдат задължени да имат специален телефонен номер или имейл адрес, който ще е предназначен за заявки за премахване на информация от анонимни коментатори.

  Huawei се обръщат към ЕС заради патентни такси от InterDigital

  Вторият по големина производител на телекомуникационно оборудване в света Huawei потърси намесата на антимонополните регулатори на Европейския съюз в спор с InterDigital, които „експлоататорски” изискват такса за употреба на патентите им за мобилни телефони. Huawei подали оплакване пред Европейската комисия в сряда, след като не успели да се договорят с притежателите на патенти за безжични технологии от InterDigital. “Huawei реши да предприеме тези действия, защото вярва, че лицензните такси, които InterDigital изисква, са експлоататорски, дискриминационни и нарушават условията на FRAND (честна, разумна и антидискриминационна политика)” заяви компанията. Според нея подобни изисквания нарушават антимонополните правила на Европейския съюз. „По този начин се натоварват и потребителите в Европа, тъй като след плащане на подобни такси цената на мобилните устройства на Huawei ще се повиши значително и дори ще се ограничи достъпът на хората до телекомуникационни технологии.”
   
  ангелинкаДата: Петък, 25.05.2012, 14:07:57 | Съобщение # 30
  Генерал-майор
  Група: Uploader
  Съобщения: 436
  Статус: Offline
  ФБР изнесло тайно от Нова Зеландия доказателства по случая с Megaupload

  Американската агенция ФБР е изнесла от Нова Зеландия хардуер и други доказателства конфискувани при ареста на Ким Дотком – създателят на ликвидирания сайт за споделяне на файлове Megaupload. Това е станало без знанието на съда, който разглежда случая, предаде Neowin, цитирайки RadioNZ. Истината лъснала когато Ким Дотком, който се бори срещу екстрадирането си в САЩ, поискал достъп до част от конфискуваната информация, за да може да изгради своята защита. Тогава се оказало, че това няма да стане, защото част от доказателствения материал вече не се намира в Нова Зеландия. Съдът все още не е взел отношение по въпроса и обмисля какво да се прави оттук нататък. Дотком е поискал да му бъде върната и част от персоналната информация, която няма нищо общо с обвиненията срещу него. Става въпрос за снимки и клипове на неговото семейство. Това желание обаче е било отхвърлено от съда. Създателят на Megaupload е предложил сделка на съда, която включва разкриване на паролите, които е използвал за криптиране на информацията, срещу копие от данните, чрез което да изгради по-добре защитата си. Адвокатите на двете страни обаче не са успели да се разберат за механизма, който да осигури справедлив достъп. В момента Ким Дотком е в Нова Зеландия и е пуснат под гаранция, докато не се вземе решение за екстрадирането му.

  Windows 8 ще сложи край на безкрайното рестартиране

  Вчера Microsoft обещаха, че в Windows 8 повече няма да има безкрайни рестартирания. За разлика от старите версии, Windows 8 автоматично ще отваря ново меню с опции за поправка и възстановяване, когато софтуерът „надуши“ проблеми с рестартирането или зареждането на операционната система. В публикация в блога Building Windows 8, Крис Кларк, програмен мениджър в екипа на UserExperience, описа нови добавки, вмъкнати в операционната система, проектирани да се намесят, когато компютърът се рестартира повече от два пъти заради дадени проблеми. Тъй като все по-бързото време за зареждане на операционната система често не позволява на потребителя да въведе команди като F2 или F8, за да спре процеса на рестартиране, безкрайните reboot-ове ще останат в миналото. Проблемът е бил като чума за Windows понякога. През 2008г., ъпдейт за рилийза на Vista Service Pack 1 (SP1) „парализира“ компютрите като ги въвежда в безкраен цикъл от reboot-ове. Същият проблем се е появил и в края на 2009-та, когато потребителите се опитали да ъпгрейднат от Vista до тогава новия Windows 7, и отново през 2010-та, когато секюрити ъпдейт на Microsoft е довел до „проблема със синия екран“ компютри с Windows XP. Въпреки това, Windows 8 избягва това, като зарежда меню с опции, когато стане „напечено“, от което потребителят сам избира някое от средствата на операционната система за поправка и възстановяване, с което да се опита да намери първопричината за проблема. „Това автоматично поведение на системата ще Ви връща директно към boot-менюто при срив, който би попречил на компютъра Ви да зареди Windows“, каза Кларк. „Това включва дори случаи, в които привидно изглежда (за Windows), че стартирането е успешно, но всъщност компютърът е неизползваем.“ Тъй като действията на системата към връщане в boot-менюто се предприемат след като Windows 8 засече две последователни рестартирания, теоретично новата операционна система би трябвало да е имунизирана срещу безкрайното рестартиране, което упорито пречеше на XP, Vista и Windows 7. Заедно с това, новите опции ще дадат възможност на потребителите да рестартират, без да се налага да разчитат на натискането на определен клавиш в точно определено време при самия процес на рестартиране. Както Кларк обясни, Windows 8 има прекалено кратко време на зареждане и на практика е невъзможно да натиснем клавиши за пауза като F2 или F8, преди процеса да е продължил. С новото boot-меню на Windows 8 това вече не представлява такъв проблем.
   
  Форум » Test category » Новините на модератора » ИТ НОВИНИ
  Страница 2 от 5«12345»
  Търси:

  Нито един от торентите не се хоства на сървъра на сайта. Сайтът http://black-zone.ovo.bg/ само предлага връзки към други сайтове и не носи отговорност за неуредени авторски права.

  Copyright MyCorp © 2017 Хостнат от