Помни войната / Борис Дрангов - Текст книги - Ел. Книги - Торент каталог - black-zone
Black-Zone Петък
21.07.2017
01:34:31
На пазара мъж продава комар в бурканче. На него има залепен етикет: "Заместител на мъже – само 25 лв." Една заинтересувана клиентка пита: - А как се използва? - В къщи се разсъбличаш,лягаш на леглото и го пускаш от буркана. Ако нещо не е наред – позвъни ми – ето телефонния ми номер. Вечерта жената звъни: - Прибрах се, съблякох се, легнах,отворих буркана, но той стои вътре и не се движи… - Стой така. Идвам веднага! Дошъл мъжът на мястото, разсъблякъл се и казал на комара: - Гледай, глупак! За последен път показвам
Добре дошли Гост | RSS Главна | Торент каталог | Регистрация | Вход
 • BGtop . Гласувайте за моя сайт в БГ чарт . Гласувай за мен в BGTop100.com


  МИНИ - ПРОФИЛ
  Здравейте: Гост
  Пол:
  Роден /а:
  Група: Гости
  Вие сте в сайта: -Дни
  Ip: 54.156.65.91
  Браузър:
  Лс:


  МЕНЮ

  РАЗДЕЛ КАТЕГОРИИ
  Текст книги [1456]
  Аудио книги [7]

  ИТ НОВИНИ

  »»»» Главна »»» Торенти »»» Ел. Книги »»»» Текст книги

  Помни войната / Борис Дрангов
  27.12.2013, 15:48:44


  Помни войната

  Автор: Полковник Борис Дрангов

  "Бъди възторжен идеалист: смел до безумство, влюбен в България до фанатизъм, честен до самопожертване."

  "Политиката трябва да е бреме за политиците, а не наслаждение, само тогава нещата ще вървят."; "В смъртта няма нищо страшно, защото е сладко да се мре за България!"

  Полковник Борис Дрангов

  формат: PDF

  Брой страници: 48

  Автор: Борис Дрангов

  Език: Български

  Книгата на полковник Борис Дрангов – “Помни войната” се е превърнала в библия за много поколения български офицери.
  Тази книга трябва да се прочете от всеки българин, още повече от всеки войник, офицер и националист. Един от големите проблеми на нашето време е, че сме започнали да забравяме за съветите на полковник Дрангов, загинал в бой на завоя на река Черна, през Първата световна война.
  Борис Дрангов е бащата на българската военна психология и педагогика. Както днес така и по онова време също е имало реформа в Българската армия и точно поради тази причина всичко, което е написал е напълно актуално и днес. Българите са били същите хора, каквито сме и сега. Въпреки недостатъците си, сме побеждавали във всички битки, които сме водили, точно защото сме имали командири и родолюбци като полковник Дрангов. Дали някога тези времена ще се върнат, няма как да знаем. Но едно е сигурно, ако искаме това някога да се случи, то задължително минава през прочита и осмислянето на неговите завети!

  Полковник Борис Дрангов е един от най-обичаните и уважавани офицери, участвали във войните за национално обединение. Този горд македонски българин буквално посвещава целия си живот на отечеството. За полковник Дрангов с пълна сила може да се каже, че е оставил наистина незабравима следа в народната памет. Неговите героизъм, мъжество и родолюбие могат да бъдат пример за всеки българин, но освен всичко друго той е останал в съзнанието на подчинените си не като техен командир, а по-скоро като втори баща и истински приятел. Народът и до днес помни фрази като "Има Дрангов, има хляб.", които съвсем не са лишени от смисъл - веднъж Дрангов излял тенджерата във врата на готвача заради немарливостта, с която подготвял войнишката гозба.

  Борис Стоянов Дрангов се ражда на 3 март (15 март нов стил) 1872 година в будния български град Скопие. Баща му Стоян е богат търговец на дървен материал (съдружник е с бащата на друг виден българин - Гоце Делчев). На петте си деца старият Стоян не завещава голямо богатство (голяма част от имуществото си дарява на Скопски черкви), а им повтаря че трудолюбието е най-ценното, което човек може да притежава.  Цитати:

  "Отхранвай мислещи човеци, а не автомати. Воинът не е машина. Умът ръководи волята. Човек работи с ръце и нозе разумно само тогава, когато разбира, що искаш от него."
  "В обучението слагай повече здрав смисъл и особено повече сърце. Учи, а не мъчи."
  "За да обучаваш бързо и успешно, работи по навреме обмислена програма, в която вложи душата си, знанието си, опитността си.
  Обучавай постепенно, отивайки от просто към сложно, от леко към трудно, от познато към непознато, от близко към далечно."
  "Ако бихме вършили за себе си онова що правихме за родната земя, бихме били големи негодници."
  "Побеждават не ония, що трябва да подкарваш, а ония, що е необходимо да удържаш. На всекиму на сърцето по един лъв лежи: властелин е, който умее да го събуди."
  "Който много обича, той ще съумее и много да направи. Обичаш ли — искаш; искаш ли – можеш!"
  "Духът никога не остава на единно равнище: Престанеш ли да го повдигащ, той се понижава."
  "Когато някой не иска нещо, той казва не може. Нещението и неможенето са брат и сестра."
  "Искаш ли да завладееш чуждите сърца, дай своето. Сърце подир сърце върви."
  "Всичко върши навреме, основателно и без да бързаш. Не прибързай никъде и не закъснявай никога."
  "Хората работят при оня, който сам не избягва работата.
  Работи повече от подчинените. Не брой часовете. Идвай на учение по-рано; отивай си по-късно, повече ще видиш, повече ще научиш."
  "С явна благосклонност, а не с обидни укори, посочвайки грешките и с показ назидавай, що и как да се направи."
  "Единствените грешки, що заслужават укор, са безидейността и страха пред отговорността."
  "За да извърши подвиг, водачът, прибягва към внушение с поглед, знак, къси, прости, огнени слова, поражаващи въображението образи. Но най-неотразимото му средство е личния примeр: той електризира войската и вдъхва и страст към успеха"

  Категория: Текст книги | Добавено от: Sandi
  Преглеждания: 1543 | Сваляния: 11 | Рейтинг: 0.0/0
  Общо коментари: 0
  Име *:
  Email *:
  Код *:
  РОЖДЕННИЦИ ДНЕС
  seleniq(22), cveti(31), iwanow(39), ogibogi(61), atta_atta(48), lyki71(46), paco(43), wear_clasa(27), ivailolom(56), uat123(48), redfan1948(44), Grozo(37)

  ТЪРСЕНЕ В САЙТА

  МИНИ ЧАТ

  ОНЛАЙН
  Общо онлайн: 5
  Гости: 5
  Потребители: 0

  СТАТИСТИКА

  Нито един от торентите не се хоства на сървъра на сайта. Сайтът http://black-zone.ovo.bg/ само предлага връзки към други сайтове и не носи отговорност за неуредени авторски права.

  /black-zone.ovo.bg/_ph/1/2/2458701.gif" rel="shortcut icon" type="image/x-icon" />
  Copyright MyCorp © 2017 Хостнат от